Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: Co po D3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andy_O Zobacz posta
    W tej chwili wszystkie aparaty mają conajmniej 6 Mpx, a wkrótce standardem będzie 12Mpx. Aby zrobić odbitkę 13x18 czy 10x15cm (90% odbitek to takie formaty) trzeba ten obraz zmniejszyć tak jak pokazałem lub jeszcze bardziej.
    To nie jest nadużycie. Nawet robiąc odbitkę do portfolio, 20x30cm, muszę ją nieco zmniejszyć (z D200). A odbitki większe robi się tylko na wystawy i na ściany.

Przy technice analogowej - ok, możemy sobie zmniejszać, i tak mamy ogromny zapas "rozdzielczości" ograniczony ziarnistością papieru. Tutaj GO jest zachowana.
    Przy technologii cyfrowej nawet zapis w stratnym JPG powoduje utratę danych na poziomie pojedyńczych pixeli, czyli to co "żyletkowo ostre" i to co "delikatniutko nieostre" w TIF po zapisie w JPG staje się tak samo (nie)ostre.
    Pisząc magisterkę nt. "neuronowych metod przetwarzania obrazu" poznałem temat teoretycznie bo cyfrówek wtedy nie było. Ale kilka lat później musiałem sobie temat odświeżyć...
    Z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy nie mogę się zgodzić z tym co napisałeś...jeżeli coś jest poza GO to nawet matryca 50MP ani powiększenie 200% tego nie zmienią. Wyjście poza GO wiąże się poprostu z rozmyciem obrazu i nie ma tu nic do rzeczy matryca ani powiększenie.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    .....no to co? to nie ma nic wspólnego z GO

no właśnie - JK w innym miejscu napisał spory wykład o ostrości. I o tym własnie piszesz, a nie o GO...
    ...to by się zgadzało
    "...co to za życie jak się nie ma czasu na życie..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eko-mar Zobacz posta
    ..jeżeli coś jest poza GO to nawet matryca 50MP ani powiększenie 200% tego nie zmienią. Wyjście poza GO wiąże się poprostu z rozmyciem obrazu i nie ma tu nic do rzeczy matryca ani powiększenie.
    Andy pisze o "odwrotnym" kierunku działania, że przy miniaturyzacji obszary nieostrosci "znikają".
    Gdyby to brać pod uwagę, to na GO miałoby wpływ np użycie filtru blur w obróbce, używanie USM czy innego wyostrzania itd. Bo to tez wpływa na pokazanie szczegółu/krawędzi lub tego zaniknięcie. Czyli GO zależy od Photoshopa.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eko-mar Zobacz posta
    Wyjście poza GO wiąże się poprostu z rozmyciem obrazu i nie ma tu nic do rzeczy matryca ani powiększenie.
    Wystarczy zajrzeć do podręczników fotograficznych. GO maleje wraz ze stopniem powiększenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ..... Gdyby to brać pod uwagę, to na GO miałoby wpływ np użycie filtru blur w obróbce, używanie USM czy innego wyostrzania itd. Bo to tez wpływa na pokazanie szczegółu/krawędzi lub tego zaniknięcie. Czyli GO zależy od Photoshopa.
    Czyli podsumowując:
    - robisz nieostre zdjęcie,
    - zmniejszasz je w PSie tak bardzo, aż zrobi się prawie ostre,
    - w tym samym PSie powiększasz je do wymaganego formatu (na przykład B1),
    - masz duże ostre zdjęcie.
    Taki tutek marzenie.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agat Zobacz posta
    Wystarczy zajrzeć do podręczników fotograficznych. GO maleje wraz ze stopniem powiększenia.
    taaa ....zmniejsz obrazek do wielkości znaczka pocztowego to wogóle niczego nie zobaczysz
    Po zmniejszeniu nie znika zjawisko jako takie tylko coraz bardziej jest nieczytelne ....a podręczników trochę czytałem.
    "...co to za życie jak się nie ma czasu na życie..."

Domyślnie

Wracając do tematu.
    Mi by się przydał żyroskop w wizjerze. A co! Czujnik położenia pion/poziom już jest.
    A z żyroskopem? Nigdy więcej wylewającego się jeziora!
    Klejony D80.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

To nie wystarczy Ci juz Virtual Horizon z D3?
    Co do tutka marzen - poczekajmy, do D4 czy co tam jeszcze dluga droga - nikt nie wie co bedzie za te pare lat sie dzialo w foto cyfrowej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    To nie wystarczy Ci juz Virtual Horizon z D3?
    O proszę! Rzeczywistość przerosła marzenia!
    Klejony D80.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    To nie wystarczy Ci juz Virtual Horizon .......
    No, no. Prawie jak w F16.
    Jacek

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Tylko zeby D3jki sie tak nie psuly jak F16 i bedzie git

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów