Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Mgła na Równicy

Jeszcze kilka prac z wypadu w Beskidy pod ocenę.

1.

2.

3.

4.

5.

Pozdrawiam
    Sergiusz

Domyślnie

Skoro prosisz o ocenę to napiszę co ja bym zmienił w tych zdjęciach - oczywiście jeśli by się dało, bo tego czego w kadrach brakuje już się nie zmajstruje w domu:
    1 - trochę mało tego kolorowego krzaczka z lewej i niepotrzebny badyl z prawej;
    2 - całość mi nie pasuje, może gdyby był całkiem inny kadr, tak na 2/3 z dużą ilością liści na pierwszym planie;
    3 - trochę za jasna góra, jak zwykle badyl z prawej i niepotrzebna cześć młodej choinki z lewej, ten kadr mógł być pięknym zdjęciem;
    4 - obciął bym 1/3 z lewej o z dołu, bo mi ten kadr nie pasuje;
    5 - najbardziej mi się podoba, tylko ma niepotrzebną jasną plamę przebijającego nieba u góry do wykadrowania.

Jak widzisz może za dużo uwag napisałem, ale jedna rada więcej patrz i komponuj w plenerze, żeby potem nie kadrować tyle w domu, bo tracisz po prostu na materiale.

wiesiek

Domyślnie

2, 5 i 1 ( w takiej kolejności!) bardzo mi się podobają. Za klimat, za poukładany kadr, za kolory. 3 i 4 mniej - bo choć mgła jest nadal klasyczna.. to jednak wyczuwam jakieś niezdecydowanie w kadrowaniu - i dla mnie zbudowany efekt jest nieco zabałaganiony. To tylko oczywiście3 mój prywatny odbiór.

PS - o której godzinie te foty były robione? Równicę mam o rzut kamieniem ale wstawać wcześnie to ja nie lubię....
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Równica? Czy tu chodzi o tą górę koło Ustronia, Goleszowa i tych terenów?
    A zdjęcia ładne. Właściwie wi_ni napisał już większość
    "Potęga wiary jest motywacją i siłą podtrzymująca każde ważne, znaczące i pełne sukcesu życie"
    || D70 | T17-50/2.8 ||

Domyślnie

Tak to jest góra Równica koło Ustronia, zresztą zdjęcie drzewa z tematu Drzewo też jest z tej samej sesji. Taka mgła była tam w zasadzie przez cały dzień w środę w zeszłym tygodniu 2007-09-26. Ja niestety w Beskidy mam koło 400 km, ale bardzo lubię tam jeżdzić i robie to jak tylko mogę.
    Dzięki za uwagi.

Pozdrawiam
    Sergiusz

Domyślnie

a tak to się zgadza. W tamtą środę faktycznie było mglisto właściwie cały dzień i to nie tylko tam ale niżej także. Zwykle jednak w tamtejszym lesie w ciągu dnia nie ma takiego mglistego klimatu
    Mój niekomercyjny link

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Jola ma rację: 5, 1 i 2. W tej kolejności. Dwójka pewnie by konkurowała o pierwsze miejsce jakby trochę podregulować proporcjami góry do dołu. Tak jak teraz jest 50-50 to nie wiadomo co jest głównym planem.
    Po kolei:
    #5 - najlepsze. Wytnij tylko jasną plamę na górze a będzie naj-najlepsze. Piękne kolorystyczne przejście z ziemi ku drzewom i mgle.
    #1 - drugie najlepsze. Świetnie skomponowane i jedyne do czego można mieć zastrzeżenia to ta martwa gałązka po prawej. Trzeba było ją podnieść i machnąć gdzieś na bok.
    #2 - jak napisałem - trzeba się tylko zdecydować czy lepiej więcej góry czy więcej dołu.

A trójka w ogóle się mi nie pokazuje z jakiegoś powodu. Jest puste szare miejsce na ekranie tam gdzie się spodziewam trójki.

Domyślnie

w zasadzie tylko 4 odstaje od reszty.. 1 wręcz wbiła mnie w krzesełko, wspaniałe zdjęcie. 2, 3, 5, tez bardzo ładnie. U mnie za tą serie masz ogromnego plusa, uchwycenie piękna lasu, drzew, jest bardzo trudne. Tobie się udało, pozostaje mi tylko pogratulować

Domyślnie

i wiecie co,
    najbardziej to mi się podoba, jak czytam, że każdemu się podoba coś innego - serio!
    Oznacza to bowiem, że mimo przeciwności zachowujemy własne indywidualne gusta, mimo patrzenia na fotografie pod znacznym obciążeniem "teoretycznym" udaje się zachować świeżość spojrzenia
    Mój niekomercyjny link

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    i wiecie co,
    najbardziej to mi się podoba, jak czytam, że każdemu się podoba coś innego - serio!
    Oznacza to bowiem, że mimo przeciwności zachowujemy własne indywidualne gusta, mimo patrzenia na fotografie pod znacznym obciążeniem "teoretycznym" udaje się zachować świeżość spojrzenia
    I oto cho-dzi, i oto cho-dzi!
    A co tam, jak żyć to raz! Zaszalałem i dałem 4 gwiazdki. Jak ktoś chce to niech da więcej!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów