Witajcie,
Przyznam, że czytając forum trochę się we wszystkim pogubiłem i nie za bardzo wiem, jaka opcja byłaby dla mnie najlepsza.
Załóżmy, że 1000 zł to kwota, jaką maksymalnie chcę wydać na oświetlenie studyjne do makro. Nie mam jeszcze tych pieniędzy, ale jestem pewien, że zaciskając pasa spokojnie uskładam sobie na coś fajnego przy odrobinie cierpliwości, mogąc zresztą stopniowo kupować sobie nowe elementy układanki.
A piszę 1000 zł tak orientacyjnie. Może to będzie więcej, może mniej, a może w ogóle coś za grosze, jak to, co przeczytałem tu http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8708
Co ja uważam za makrofotografię... Fotografowanie obiektów takich, jak pajęczaki, modliszki, chrząszcze. A więc zwierzęta nie przekraczające rozmiarami pudełka zapałek. Zależy mi bardzo na jak najlepszym rozproszeniu światła, fotografii bezcieniowej. Może najpierw, czym dysponuję: Mam d70s, lampę standardową obiektyw makro, pierścienie i tyle. Studio chcę sobie sklecić z oczywistego powodu końca sezonu fotograficznego. Ktoś doradził mi zastosowanie dwóch lamp fleszowych, która jedna będzie pracowała jako master, a druga, mająca dużą swobodę ruchu, jako slave. Odradzono mi stosowanie typowego slave'a reagującego na błysk, tylko na podczerwień.
Nie za bardzo sobie to wyobrażam. Oprócz teł, dyfuzorów i tak dalej, rozumiem, że potrzebuję dwie lampy. Jedna będzie aktywowała drugą poprzez podczerwień, ale rozumiem, że potrzebuję jakiś analog fotoceli na podczerwień?
Pomóżcie mi doradzić zestaw wystarczająco dobry do ładnej i szczegółowej fotografii bezkręgowców.
Czy zastosowanie towaru z pierwszego lepszego linka http://www.taniegsm.com.pl/sklep,115...,229631,0.html da mi wystarczającą synchronizację błysków, żeby nie było przekłamań? Ten przewód synchro będzie do Nikona pasował?
I na końcu, jaką w miarę niedrogą lampę polecacie do Nikona?
Pytam o to wszystko, bo macie większe doświadczenia w tego rodzaju fotografii i na pewno będziecie się w stanie wypowiedzieć, jakie rozwiązania są najlepsze w cenie, jaką zasugerowałem.
Pozdrawiam serdecznie,
Andrzej
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami