Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: cichy komputer

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gdańsk/Grudziądz

Domyślnie cichy komputer

Witam,
    co sądzicie o takiej konfiguracji sprzętu ?
    Jaka cichą obudowę do tego dobrać (ok 300 max 400zł z zasilaczem) ?

1. procesor : intel core 2 duo E4400 2.0 (fsb 800,2mb,64-bit)
    2.wentylator do procesora : thermaltake mini typhoon am2
    3.płyta gł. : asus p5w dh delux
    4.pamięć : ddr2 2048 800Mhz geil ultra (2x1024)
    5.dysk : samsung 250GB SATA/300, 8MB
    6.grafika : GeForce 7600GT Gigabyte 256 ddr3, tv-out,2xdvi,pci-e,silent pipe II

Pozdrawiam

Domyślnie

Ta mieści się w Twoich kryteriach: http://silent-pc.pl/pid/842/ThermalT...E7000BNS_Black ale musisz dokupić zasilacz.
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 17-09-2007 o 23:27
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Ta mieści się w Twoich kryteriach: http://silent-pc.pl/pid/842/ThermalT...E7000BNS_Black ale musisz dokupić zasilacz.
    No wlasnie... I z dobrym zasilaczem (i kosztami przesylki) zrobi sie prawie 6 stow.

Kolego willix... Raczej trudno Ci bedzie kupic dobra, cicha obudowe, do 300 zl. Ja moge Ci polecic te bude. Mam w niej bardzo podobny zestaw (powiekszony o jeszcze jeden dysk (Raptor)), i naprawde -- po zlozeniu, zastanawialem sie, czy on w ogole dziala... Po roku pracy w mojej pracowni na pewno calosc wymaga odkurzenia, ale nadal jest bardzo cicho.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie Waga ciężka...

Cześć,
    Obudowa zaproponowana przez stig'a jest bardzo zacna (sam mam taką). Charakteryzuje się jednak jednym parametrem, do którego trzeba się przygotować psychicznie i ... fizycznie. Jej waga (samej) to ... 19 kg. To co proponuje david555 to 11 kg. Wiem, że to nie laptop, ale jak się w to nakładzie to waga jest zauważalna. Jej cichość wynika ze sztywności, a ta z grubości blachy (ok. 1mm). Mój kolega (przyzwyczajony do blaszaków) mało się nie naderwał, kiedy chciał przenieść moje pudełko w inne miejsce. Dla cherlawych są jednak kółka Niestety nie w zestawie. Ale obudowa "pancerna", naprawdę cicha. U siebie - na wszelki wypadek dodatkowo - mam wklejki akasa'y oraz włożone 4 wentyle: 3 dmuchają na dyski, z tyłu 1 120 wspiera to co odsysa zasilacz), godna polecenia do używania, niekoniecznie noszenia :/
    Pozdrawiam -
    - Janusz(W)
    "...Człowiek to jedyne zwierzę które się rumieni. I jedyne, które ma za co..." - Mark Twain

Domyślnie

właściwie wszystko chyba zależy od rodzaju wentylatorów jakie zastosuejesz.Dobry cichy wentyl 120 można już kupić za 40 zł
    NIKON...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    właściwie wszystko chyba zależy od rodzaju wentylatorów jakie zastosuejesz.
    Tez. Niemniej "cicha" obudowa, to glownie stabilnosc konstrukcji (brak interferencji od wibrujacych elementow zestawu), odpowiednio rozmieszczone miejsca do montazu wiatrakow, czy po prostu samoistnego przeplywu powietrza (wiatraki nie musza az tak mocno zasuwac, zeby wytworzyc odpowiedni przeciag), i wykonanie chociazby glupich otworkow, przez ktore wiatraki zasysaja lub wypychaja powietrze (potrafi irytujaco swiszczec).
    Ostatnio edytowane przez stig ; 18-09-2007 o 08:30
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    ....Po roku pracy w mojej pracowni na pewno calosc wymaga odkurzenia, ale nadal jest bardzo cicho.
    To sprzedam Wam przy okazji tej dysputy sprawdzony praktycznie patent na czyszczenie kompa w środku. Robię to raz na 6 miesięcy. Komputeros pod pachę i jadę do stacji Orlenu. Otwieram budę na przestrzał i kopresorem do pompowania kół czyszczę wszystko. Potem wygląda jakby z fabryki wyjechało 5 minut temu. I w domku nic się nie na syfi.

A w temacie to trza by do tego jakiś porządny zasilator najlepiej z prawdziwymi oddzielnymi liniami zasilającymi . Npięccia będą jak skała i a i ciepełko z budy z nad proca pięknie wyciąga. Wystarczy sprawdzony Topower P7 za 300zł .

Domyślnie

[quote=willix;417625]Witam,
    co sądzicie o takiej konfiguracji sprzętu ?
    Jaka cichą obudowę do tego dobrać (ok 300 max 400zł z zasilaczem) ?

1. procesor : intel core 2 duo E4400 2.0 (fsb 800,2mb,64-bit)
    2.wentylator do procesora : thermaltake mini typhoon am2
    3.płyta gł. : asus p5w dh delux
    4.pamięć : ddr2 2048 800Mhz geil ultra (2x1024)
    5.dysk : samsung 250GB SATA/300, 8MB
    6.grafika : GeForce 7600GT Gigabyte 256 ddr3, tv-out,2xdvi,pci-e,silent pipe II

Witam,
    Ten wentylator wcale nie jest taki cichy(Thermaltake MiniTyp 90). Zależy co dla kogo oznacza cisza. Słychać go i radiator (bardzo dobry) dostaje drgań. JA sobie wymieniłem wiatraczek i jest nieźle. Pomyśl też może o Arctic'u.
    Dyski Szajsung, no cóź, ja nie polecam. Dość głośne i nie za szybkie. Raczej już WD z buforem 16 MB.
    Na temat karty graficznej nie mogę powiedzieć nic dobrego. Rozumiem, że do grania ma być?
    Bo do innych zastosowań (foto/video) to lepiej sobie odpuścić.
    Skrzynka. Tu ważny jest zasilacz. Są dosyć ciche z regulowanymi obrotami wiatraka, np te nowe z wiatrakami 120 mm. Budowa Skrzynki też ma znaczenie. Niektóre wpadają w wibracje i rezonanse. Zwłaszcza te lekkie.
    Takich parę moich uwag (z doświadczenia). Może coś pomogą
    pozdrawiam

D7200 | D50 | S 17-50 | N 18-70 DX | N 50 | S 70-200 |SB 600 |

Domyślnie

Czyżby jakiś przedstawiciel handlowy? Nie o to tutaj chodzi, żeby naciągać ludzi.
    Ktoś prosił o radę forumowiczów...)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów