Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: cichy komputer

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    No ma niewątpliwie zalety - tym bardziej w konfiguracji, jaką Ty masz - jeśli dobrze pamiętam 3 dyski, raptory itd
    Ja mam jeden dysk, reszta standard i chieftec midi jest dla mnie po prostu kolosalny. Ale warto je brać choćby ze względu na odległość zasilacza od procesora - wchodzą wszystkie (nawet te ponad 15cm) coolery.

4mb cache procesora to też moim zdaniem bezsens. Porównywałem z moim i nie zauważyłem jakiegokolwiek przyrostu wydajności więc doszedłem do wniosku, że różnicę ówczesnych 400zł lepiej włożyć w coś sensowniejszego. Nawet testy potwierdzają, że różnica między 2 a 4 MB cache jest widoczna ledwo co w coniektórych benchmarkach. Więc skoro Ty, King odczuwasz różnicę to jestem pełen podziwu. Ale i tak nie uwierzę
    Cache to nic innego jak pamiec, tylko znacznie szybsza a procesor potrzebuje jej aby przechowywac tam dane, ktore czesto wykorzystuje.
    A co robi Photoshop jak nie obliczenia ?
    Jesli tak, to sadze, ze wiecej cache-u wyjdzie na plus.
    Calkiem inna juz kwestia to jej wielkosc, byc moze z 2 na 4MB nie bedzie tak duzego przyrostu predkosci obliczen jak np. z polowki na 2 MB.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez King Zobacz posta
    Sorry, ale po co wam obudowy typu big tower ??? Nie szkoda wam miejsca ??
    Nie lubie się bardzo schylać do włącznika a i napęd CD jest pod ręką. A poza tym, to idealnie wypełnia przestrzeń między podłogą a blatem biurka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    Nie lubie się bardzo schylać do włącznika a i napęd CD jest pod ręką. A poza tym, to idealnie wypełnia przestrzeń między podłogą a blatem biurka.
    no już nie przesadzajcie z tym schylaniem... lenistwo ludzkie nie zna granic
    ja mam wieżę midi, leży niemalże na ziemi a siedząc przy biurku (no, chyba, że Wy przy nim stoicie ) bez pochylania wciskam najniżej położone przyciski, o napędach DVD nie wspominając. Zaznaczam - 1.4m wzrostu oraz rączek jak poseł Gosiewski nie mam
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie I liczą się efekty

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    I ja jestem podobnego zdania. A anatomicznie nie odbiegam od obserwowanych w otoczeniu reguł w tym zakresie. Po drugie: obudowa midi w przypadku chifteka waży ok. 15 kg, a BT - 19 kg. A lubię tę markę za solidność wykonania. Różnica "w bebechach" - miejscu - istotna. Mnie wielkość nie wadzi. Ale rozumiem, że bywają tacy, co wolą inaczej. Normalne.
    Pozdrawiam -
    - Janusz(W)
    "...Człowiek to jedyne zwierzę które się rumieni. I jedyne, które ma za co..." - Mark Twain

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    ....Po roku pracy w mojej pracowni na pewno calosc wymaga odkurzenia, ale nadal jest bardzo cicho.
    To sprzedam Wam przy okazji tej dysputy sprawdzony praktycznie patent na czyszczenie kompa w środku. Robię to raz na 6 miesięcy. Komputeros pod pachę i jadę do stacji Orlenu. Otwieram budę na przestrzał i kopresorem do pompowania kół czyszczę wszystko. Potem wygląda jakby z fabryki wyjechało 5 minut temu. I w domku nic się nie na syfi.

A w temacie to trza by do tego jakiś porządny zasilator najlepiej z prawdziwymi oddzielnymi liniami zasilającymi . Npięccia będą jak skała i a i ciepełko z budy z nad proca pięknie wyciąga. Wystarczy sprawdzony Topower P7 za 300zł .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    no już nie przesadzajcie z tym schylaniem... lenistwo ludzkie nie zna granic
    Nie lenistwo tylko kręgosłup trzeba oszczędzać.

Domyślnie

[quote=willix;417625]Witam,
    co sądzicie o takiej konfiguracji sprzętu ?
    Jaka cichą obudowę do tego dobrać (ok 300 max 400zł z zasilaczem) ?

1. procesor : intel core 2 duo E4400 2.0 (fsb 800,2mb,64-bit)
    2.wentylator do procesora : thermaltake mini typhoon am2
    3.płyta gł. : asus p5w dh delux
    4.pamięć : ddr2 2048 800Mhz geil ultra (2x1024)
    5.dysk : samsung 250GB SATA/300, 8MB
    6.grafika : GeForce 7600GT Gigabyte 256 ddr3, tv-out,2xdvi,pci-e,silent pipe II

Witam,
    Ten wentylator wcale nie jest taki cichy(Thermaltake MiniTyp 90). Zależy co dla kogo oznacza cisza. Słychać go i radiator (bardzo dobry) dostaje drgań. JA sobie wymieniłem wiatraczek i jest nieźle. Pomyśl też może o Arctic'u.
    Dyski Szajsung, no cóź, ja nie polecam. Dość głośne i nie za szybkie. Raczej już WD z buforem 16 MB.
    Na temat karty graficznej nie mogę powiedzieć nic dobrego. Rozumiem, że do grania ma być?
    Bo do innych zastosowań (foto/video) to lepiej sobie odpuścić.
    Skrzynka. Tu ważny jest zasilacz. Są dosyć ciche z regulowanymi obrotami wiatraka, np te nowe z wiatrakami 120 mm. Budowa Skrzynki też ma znaczenie. Niektóre wpadają w wibracje i rezonanse. Zwłaszcza te lekkie.
    Takich parę moich uwag (z doświadczenia). Może coś pomogą
    pozdrawiam

D7200 | D50 | S 17-50 | N 18-70 DX | N 50 | S 70-200 |SB 600 |

Domyślnie

Czyżby jakiś przedstawiciel handlowy? Nie o to tutaj chodzi, żeby naciągać ludzi.
    Ktoś prosił o radę forumowiczów...)

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Ja bym dał inną płyte bo na tej chyba w przyszlłsci nie da się postawić procka quada. No i szybszy procek z szybszą szyną FSB co Ci dziś po 800 MHZ na FSB ?? No i nie zapominaj ze najważniejsze w kompie jest jego najsłabsze ogniwo , czyli zasilacz. Amacrox 400 wat to absolutne minimum jakie warto ryzykować do swojego PC. Oczywiście lepiej coś mądrzejszego zakupić z zasilaczy ale wiadomo jak się składa kompa za 1500 zl to żal du... zciska na ładowanie kasy nap 300zł w zasilator.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 19-09-2007 o 10:48

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów