Witam. Nosze się z zamiarem kupna tegoż aparatu. Co możecie o nim powiedzieć ??? Czy wart wciąż niemałych pieniążków ??? A może coś innego ???
Szukaj
Witam. Nosze się z zamiarem kupna tegoż aparatu. Co możecie o nim powiedzieć ??? Czy wart wciąż niemałych pieniążków ??? A może coś innego ???
Było wiele razy na forum. Przy obecnej cenie lustrzanek cyfrowych ten aparat jest za drogi. Lepiej kupić D50 albo tańszy kompakt.
Jakby mnie bylo stac na rozbudowe systemu to pewnie mialabym lustrzanke, a tak
mam 8800 i jestem zadowolona. Swietna ergonomia, latwa obsluga, duzy zoom,
redukcja wibracji, dobre odwzorowanie kolorow itp. to zalety.
Powolny AF i zbyt dlugi czas zapisu na karte, szumy przy ISO 400 to wady.
Generalnie da sie zrobic kazde zdjecie (tzn. statyczne i w ruchu i makro) tylko trzeba troche
wiedzy i praktyki i dokladnego czytania instrukcji.
Na wycieczkach plecak tez mam troche mniejszy niz jakby to byla lustrzanka, chociaz
generalnie apetyt rosnie i coraz wiecej rupieci nosze.
Tylko rzeczywiscie cene trzyma.
Pozdrawiam Beata
D300, D70s, N17-55, N80-200, T100/2.8, N50/1.8, SB-800, Raynox 250,
I mnie o to chodzi tzn. o rozbudowe lustrzanki. Raczej nie będzie mnie stać na rozbudowe lustra więc chyba się zdecyduje na 8800. Do uzytkowników tegożaparatu mam jeszcze małe pytanko - czy po zrobieniu fotki aparat " przygasa" na chwilke ??? a może też zrobienie zdjęcia nie jest dla niego aż takim wysiłkiem ???
Chodzi mi o to, że znajomy ma minoltę z1 i mowił, że coś takiego ma u niego miejsce ale to trwa dokładnie sekundke ??? Co Wy na to ???
No wlasnie tez na chwile pokazuje sie klepsydra.
Ta chwila zalezy od wielkosci i jakosci zdjec.
Firmware 1.7 i karta Ultra II poprawiaja sytuacje.
Sa oczywiscie zdjecia seryjne i bufor na 5 zdjec ale dosc klopotliwy jak dla mnie.
Po prostu w niepowtarzalnych sytuacjach trzeba uwazac kiedy naciska sie spust.
Pozdrawiam Beata
I jeszcze jedno pytanko tylko troszke z innej beczki.
Teraz w promocji są lustra D50 i w zestawach można spotkać z obiektywami:
AF-S DX 18-55 MM F3,5-5,6G
AF-S DX 55-200 MM F4-5,6G
AF 28-80 MM F3,3-5,6G
Co to za obiektywy ??? Czy takie by mi wystarczyły ??? Może lepiej kupić coś takiego niz 8800. Z góry przepraszam że tak się dopytuje ale szkoda mi wyrzucić kasy w błoto i po prostu się za bardzo nie znam, jak się zresztą pewnie domyślacie![]()
O szklach to juz inni musza.
Czy ci wystarcza to pewnie zalezy jakie zdjecia robisz, ale w zasadzie
apetyt rosnie w miare...uzywania aparatu.
Na pewno bedziesz zadowolony z lustrzanki. Ja zajrzalam w wizjer D70 i prawie plakalam
jak go na polke odkladalam.
W koncu mozna sobie system budowac powolutku.
Pozdrawiam Beata
ehm. ja myśle że zamiast 8800 wceluj w R1. to po prostu lepszy aparat, a są już w okolic 3100 zł - to już niewielka różnica a warta zachodu![]()
no moze ktoś coś napisać o tej lustrzance no i obiektywach, jaka to konfiguracja i co jest warta ???
Nikon 8800 ma bufor na 5 zdjęć. Ikona z klepsydrą się pojawia i automatycznie mamy odruch czekania aż zniknie. Niepotrzebnie. Naciskać na spust i jechać dalej. Tak można najprościej to opisać.
Sprzęcior jest dobry,lekki (zaleta przy spacerach),i czysto oddaje kolory.
Jest jedno ALE. Do sprawnego posługiwania się nim potrzebna jest solidna wiedza.
Początkującym amatorom odradzam chyba ,że mają konkretne zacięcie i znają kogoś kto wytłumaczy z "czym to się je".
W przeciwnym razie odniesiecie wrażenie, że jest coś zepsute. A pierwsze zdjęcia będą zepsute -np wesele przyjaciela.
x
Skontaktuj się z nami