Skoro powstał juz taki wątek dotyczący Photoshopa, mysle ze mozna by zebrac troszkę wiadomosci o Nikon Capture....opis funkcji, mozliwosci itd. Takze Kapturyści...do dzieła![]()
Szukaj
Skoro powstał juz taki wątek dotyczący Photoshopa, mysle ze mozna by zebrac troszkę wiadomosci o Nikon Capture....opis funkcji, mozliwosci itd. Takze Kapturyści...do dzieła![]()
Fajnie
Glownie jego uzywam - nie wiem czy wykorzystujewszystkie jego funkcje - pewnie nie, ale musisz sprecyzowac co chcesz wiedziec, bo mozna by tu bylo napisac stustronnicowy manual
pozdrawiam
michal
dobrze by było wrzucić dla przykładu jakieś Foto obrobione w NC i wypunktować po kolei co było robione dla uzyskania określonego efektu końcowego
pozdrawiam
Arkadiusz Pytlas vel golden
W 90 procentach przypadkow mam podobne zasady obrobki. Ustalenie balansu bieli, krzywe jako kolejny krok, pozniej odnalezienie punktow maksymalnej bieli, szarosci i czerni, dalej ewentualne korekcje EV, trybu koloru i nasycenia. Na konu moje kontrowersyjne wyostrzanie i przenosze sie na koncowa obrobke do PS'a. Rzadko tykam sie DEE, mimo iz jest to znakomite narzedzie, wprowadza do obrazu sporo szumu. Postaram sie zalaczyc jakis plik przykladowy.
Ja robie dokladnie tak jak Admin, tyle, ze przenosze na koniec do GIMPa, bo subiektywnie wyostrzanie w GIMPie bardziej mi sie podoba, no ale to rzecz wtorna.
Jesli chodzi natomiast o krzywe, to raczej nie staram sie nic robic recznie, ale wgrywam gotowe - mam kilkadziesiat roznych sciagnietych z internetu.
Jedno jest pewne - niczego nie robie z automatu - wszystkie parametry ustawiam recznie - juz nawet sobie skolowalem 17" CRT bo na laptopie nie moglem za cholere trafic z ustawieniami.
Tak jak Admin - postarm sie cos wrzucic - pewnie po weekendzie - jutro sie nie wyrobie, a w domu mam tepse, wiec nic z tego.... w weekend
pozdrawiam
Michal
Krzywe to jak narazie dla mnie najwieksza chyba zagadka. Jakoś nie mogę pojąć zasady działania tego stwora. Pod powiększalnikiem to jest "easy" jak dla mnie. Tak wiem tam tez powinno się naświetlać na krzywą charakterystyczną, ale naswietać na krzywą, a ja modyfikować to różnica. Przynajmiej dla mnie.Zamieszczone przez admin
PS. Czy DEE nie działa w trialu? U mnie cały czas jest to nieaktywne. Czy trzeba jakis czarodziejskich sztuczek dokonoć by mozna z tego skożystać![]()
pozdrawiam Krzysiaczek
Herhor
Z6| N24-70 S|N14-30 S|T 150-600 5-6,3 G2|SB-910|Na sprzedaż: N 18-300 ED VR 3.5-5.6|
Dziala,
Tyle ze musisz kliknac w czerwony krzyzyk. Pokazuje mini-okienko z napisem "Analizing image exposure..." i wtedy sie uaktywnia.
Nie jest uaktywnione by default a wyamaga kazdorazowego uaktywnienia dla kazdego ze zdjec, nawet jesli ladujesz zdjecia w trybie "Open multiimage window"
Pozdrawiam
Michal
Czy ktoś wie, gdzie można dostać lub pobrać z netu NC 4.2?
Pozdrawiam!
Herhor
Z6| N24-70 S|N14-30 S|T 150-600 5-6,3 G2|SB-910|Na sprzedaż: N 18-300 ED VR 3.5-5.6|
Obawiam sie, ze jeszcze nie - moze poczatek 2005:
http://www.nikonians.org/dcforum/DCForumID47/627.html
a oni sa calkiem calkiem dobrze poinformowani....
no ale bym sie mylil (i oni tez)
Pozdrawiam
Michal
Skontaktuj się z nami