Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Domyślnie Nibieska poswiata na zdjeciach - PILNE!!!

Witam
    Robie juz zdjecia dosc dlugo, kiedys czyms tam ruskim z dwoma obiektywami na szerokie klisze, potem zenitem, potem Nikonem F70 teraz od dwoch tyg D70.
    Mam bardzo duzy problem zwiazany z barwa zdjec. Niestety wszystkie balanse bieli oprocz „cien domku” wychodza mi na niebiesko. Jedne mniej drugie wiecej, ale na obrazie widac. Balans bieli „cien domku” jest w zasadzie akceptowalny, ale tutaj kolory wychodza za czerwone w stosunku do kolorow fotografowanych, szczegolnie w ciemniejszych pomieszczeniach. Z jako takim niedoswietlaniem juz sobie poradzilem m.in. poprzez reczne ustawienia i kupno lepszego obiektywu Tokina 28-70 f/2.8 Pro SV.
    Co zrobic z tym niebieskim kolorem? Probowalem juz wszystkich ustawien z menu aparatu i nic. Na niebiesko. Probowalem wg instrukcji ustawic PRE i chodz poprawa byla wysoka, to ta niebieska poswiata zostala. Na Auto WB wogole nie robie, bo wtedy szlag mnie trafia z tym kolorem.
    Co zrobic, zeby wyposrodkowac te kolory? Moze to nie problem balansu bieli?
    Raczej nie wchodzi w gre koniecznosc poprawy zdjec na komputerze. Nie mam na to czasu i wg mnie wydajac juz pewne pieniadze na aparat powinienem obejsc sie bez obrobki informatycznej.
    Bardzo prosze o pilna odpowiedz. Jestem teraz na wakacjach i chcialbym miec naprawde ladne zdjecia.
    A jak mi ktos powie, ze mam se kupic can... to sie obraze i wcale do Was nie zajrze
    Pozdrowienia,
    maciek

Domyślnie

pokaz te zdjecia... Wrzuc kilka przykladowych klatek zrobionych na roznych ustawieniach balansu bieli (takze z AWB). Wtedy bedzie mozna ocenic, czy to Twoje przewrazliwienie czy rzeczywiscie prawda. Nie chce Cie martwic, ale pierwsze co mi sie nasunelo po przeczytaniu Twojego maila, to uszkodzenie aparatu (wada "wrodzona")...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Dzieki za odpowiedz. Niestety nie mam gdzie ich umiescic, a widze, ze tylko da sie linka wstawic. Ale NA PEWNO maja niebieska poswiate.
    Prosze o info, czy ta wade da sie jakos usunac/ominac i czy to jest wada wrodzona.
    Nawiasem mowiac aparat kupilem od forumowicza jako "bez zarzutu".
    Ale jestem zly!!!

pozdrowienia,
    Maciek

Domyślnie

Postaraj sie nie sugerowac moja opinia... Raz, ze nie jestem ekspertem, dwa -- nie widzialem nawet zdjec na ktorych efekt ten wystepuje. Ba! Nie wiem nawet jakiego szkla uzywasz, nie mowiac o tym -- czy i jaki filtr masz zalozony...
    Jak juz wrocisz z wakacji to na spokojnie sie tym zajmij. Wystaw gdzies fotki obrazujace te zafarbienia i wtedy na pewno wiecej osob sie wypowie.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

W zasadzie to nie sa wakacje. Obecnie jestem w delegacji w Indiach. Jako, ze bede tu jeszcze 5 miesiecy, to serwis w Polsce odpada (ale i tak nie mam gwarancji). Ale naprawde kazdej zepsutej fotki szkoda, wiec chce szybko sie z tym uporac. Czy byloby mozliwe, zebym przeslal Tobie kilka fotek do umieszczenia gdzies na serwerze?
    Pozdrowienia,
    maciek

[ Dodano: Pon 11 Kwi, 2005 ]
    Szklo, czyli jak rozumiem obiektyw to mam Tokina 28-70 f/2.8 Pro SV i Sigma 70-300 i nie mam zadnego filtra. W obydwu obiektywach jest ten sam efekt niebieskosci, a przy balansie "cien domka" zbyt czerwony.
    Pozdrawiam,
    maciek

Domyślnie

Żeby szybko załatwić sprawe możesz wysłać mi je na maila. Postaram się od razu je umieścić w tym wątku.

[ Dodano: Pon Kwi 11, 2005 1:01 pm ]
    Dodaje foty magic'a:

Pozdr.
    Piotr Chodorowski

Domyślnie

No i gdzie ta poswiata?
    D3-sta|16-85VR|105VR

Domyślnie

Tez nie widze. moze kwestia kalibracji monitora?
    c2h5oh
    |Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
    http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu

Domyślnie

U mnie tez ok... chyba monitor Ci sie wypalil i zgubil jeden kanal
    2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S

Domyślnie

nawet nie kalibracja, a pewnie jedynie skladowa niebieska w ustawieniach temperatury barwowej monitora...
    www.SALDAT.pl

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów