Witam
Robie juz zdjecia dosc dlugo, kiedys czyms tam ruskim z dwoma obiektywami na szerokie klisze, potem zenitem, potem Nikonem F70 teraz od dwoch tyg D70.
Mam bardzo duzy problem zwiazany z barwa zdjec. Niestety wszystkie balanse bieli oprocz „cien domku” wychodza mi na niebiesko. Jedne mniej drugie wiecej, ale na obrazie widac. Balans bieli „cien domku” jest w zasadzie akceptowalny, ale tutaj kolory wychodza za czerwone w stosunku do kolorow fotografowanych, szczegolnie w ciemniejszych pomieszczeniach. Z jako takim niedoswietlaniem juz sobie poradzilem m.in. poprzez reczne ustawienia i kupno lepszego obiektywu Tokina 28-70 f/2.8 Pro SV.
Co zrobic z tym niebieskim kolorem? Probowalem juz wszystkich ustawien z menu aparatu i nic. Na niebiesko. Probowalem wg instrukcji ustawic PRE i chodz poprawa byla wysoka, to ta niebieska poswiata zostala. Na Auto WB wogole nie robie, bo wtedy szlag mnie trafia z tym kolorem.
Co zrobic, zeby wyposrodkowac te kolory? Moze to nie problem balansu bieli?
Raczej nie wchodzi w gre koniecznosc poprawy zdjec na komputerze. Nie mam na to czasu i wg mnie wydajac juz pewne pieniadze na aparat powinienem obejsc sie bez obrobki informatycznej.
Bardzo prosze o pilna odpowiedz. Jestem teraz na wakacjach i chcialbym miec naprawde ladne zdjecia.
A jak mi ktos powie, ze mam se kupic can... to sie obraze i wcale do Was nie zajrze
Pozdrowienia,
maciek
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami