Sprawdź koniecznie rano, ja też teraz nie mogę bo mi się bateria ładuje,
ale dam se lewe jajo uciąć że to jest to![]()
Szukaj
Sprawdź koniecznie rano, ja też teraz nie mogę bo mi się bateria ładuje,
ale dam se lewe jajo uciąć że to jest to![]()
NIKON D80 , EM | MB D80 | N18-135 | N50 1.8 | N70-300VR | T80-200 | S15 2.8 | S500 6.3 | TC x2 | SB 600 |
Nie wiem jak w D40 ale Af nie ma nic do tego. Wspomaganie lampą do AF to w canonach chyba jest. Możesz mieć włączoną redukcje czerwonych oczu i w tedy błysk do redukcji a potem własciwy bardzo zauważalne. Możesz też miec lampe ustawioną na "Rear". Pierwszy błysk to taki przedbłysk pomiarowy do zmierzenia światła a kolejny dopiero jest własciwy. A może celki ci łapią na ten szybki pomiarowy którego praktycznie nie widac przy normalnym błysku.(szybko bo szybko ale jednak ). I tu chyba Jacek_Z ma racje. Blokada błysku podobnie jak blokada ekspozycji AE-l/AF-L. Pomiar, błysk i blokada. A potem już zdjęcie z lampą bez przedbłysku który mamy zmierzony wcześniej. Jakoś tak to jest.
Ostatnio edytowane przez MayQ ; 31-08-2007 o 23:49
gacek - szkoda jaja![]()
gdzieś ci dzwoni, ale to nie to. Wspomaganie autofokusa nie ma nic wspólnego z przedbłyskiem pomiarowym. Nie wprowadzaj kolegi w błąd.
AF nie zdąży sie nastawic na przedbłysku pomiarowym - to zły wniosek.
To, że nie widzisz dwóch błysków to nie znaczy, ze ich nie ma. Po prostu sa w bardzo małym odstępie.
dusker - albo manual, albo pamięć (blokada) błysku.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Chodzi o manualną lampę
Spróbuj tak:
Menu > ołówek > 14. built-in flash > manual > full power (lub co tam sobie wybierzesz)
Najlepiej wtedy pracować na trybie M (manualny dobór czasu i przysłony)
Będziesz miał wszystko pod kontrolą
Co do tych wszystkich przedbłysków to oczywiście Jacek ma 100% racji.
Dokładnie, w zaawansowanych systemach TTL tych przedbłysków może być nawet kilka ale są tak krótie i w takich odstępach czasu, że ludzkie oko widzi to wszystko jako jeden błysk. Fotocela natomioast odpali przy pierwszym błysku pomiarowym. Jedyne wyjście to tryb M lub zakup fotoceli na drugi błysk (lub takiej programowalnej).
Macie racje koledzysprawdziłem i się myliłem
Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd - czekam na pokute
NIKON D80 , EM | MB D80 | N18-135 | N50 1.8 | N70-300VR | T80-200 | S15 2.8 | S500 6.3 | TC x2 | SB 600 |
Jak już koledzy napisali. Lampa na manuala. Przebłyski to pomiar TTL. Ustaw Flash Mode na Manual i powinno być oki.
Skontaktuj się z nami