Witam,
Chcę kupić do swojego d40x filtr polaryzacyjny i zastanawiam się, który będzie lepszy kołowy czy liniowy. Mam przeznaczone na filierek około 200 złotych.
Liczę na Waszą fachową poradę
On i jakiego producenta polarów polecacie?
Szukaj
Witam,
Chcę kupić do swojego d40x filtr polaryzacyjny i zastanawiam się, który będzie lepszy kołowy czy liniowy. Mam przeznaczone na filierek około 200 złotych.
Liczę na Waszą fachową poradę
On i jakiego producenta polarów polecacie?
Ostatnio edytowane przez humorekgw ; 30-08-2007 o 10:34
Polarka jak i każdy inny filtr dobiera się do średnicy wewnętrznej przedniej części obiektywu. Oczywiście filtr kołowy. Hoya, marumi - DHG wykonane specjalnie pod obiektywy DX
Ostatnio edytowane przez tramp ; 30-08-2007 o 10:50 Powód: uzupełnie postu
polecam j.w. - tylko kołowy. Z liniowym będziesz miał problemy z AF.
Ważne żeby miał dobre powłoki MC inaczej możesz się liczyć z kiepską pracą pod słońce i ze słońcem bocznym (odbicia, odbłyski itp. )
Myślałem nad takim polarem http://www.allegro.pl/item230371415_...52_f_vat_.html
Co myślicie o tym filtrze? Może macie jakieś leprze propozycje.
Sam się będę na dniach zastanawiał nad jakimś dodatkowym wyposażeniem do mojej D40X. Więc doczepię się do tematu...
A co do tego z w/w linka - "Filtry polaryzacyjne Hoya HMC Super nie mają gwintu z przodu filtra, nie pasują do nich standardowe dekielki!" także dodatkowo +35zł.
Może jakieś inne konkretne propozycje?
PZDR
R.I.P. podaj jakieś linki do tych filtrów z dodatkowym gwintem, no i potrzebny mi filtr o średnicy 52 mm
Nic wcześniej nie mówiłem, ale jestem posiadaczem polara HOYA SUPER HMC tyle tylko, że z gwintem 58. Właśnie znalazłem na allegro redukcję http://www.allegro.pl/item229638985_...ep_krakow.html i zamiast kupować nowego polara może by ją kupić, zaoszczędziłbym sporo kasy. Tylko tak zastanawiam się czy nie straci się na jakości fotek (nie będzie jakichś cieni czy coś w tym stylu) czy nie będzie jakichś innych ograniczeń.
Proszę wypowiedzcie się na ten temat.
po pierwsze to napisz jakie masz szklo albo srednice soczewki bo zaraz sie okaze ze dobieramy filtr o zlej srednicy![]()
Skontaktuj się z nami