Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Domyślnie D40 + Nikkor 50/1.8D

Witam,

Wiem ze D40 nie ma silnika AF w korpusie i zdaje siebie sprawe z konsekwencji. Mam jednek pytanie czy uzywanie powyzszego obiektywy w trybie manualnym sprawia jekies trudnosci czy tez spokojnie mozna go uzywać bez problemow,ze np jakosc konstrukcji nie spowoduje "samoczynnej" zmiany ustawien pod wplywem ciezaru, wiatru i innych czynnikow.

Moze uzywa go ktos własnie z D40 lub D40x?

Pozdrawiam,
    Jamirq
    Nikon

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Zapytam - bez złośliwości - miałeś to szkło w rękach ? Użyłeś szukajki na forum. Przewałkowano juz temat współpracy tego szkła z D40 - mogłeś poczytać. Gdybyś widział to szkło to wiedziałbyś że "samoczynność" raczej nie wchodzi w grę - bo i jak skoro to stałka i to jedna z mniejszych. Używac można ale na f1,8 ostrzenie będzie dośc kłopotliwe bo Go jest malutka.
    Powiedz mi jeszcze - jaki twoim zdaniem wpływ na obiektyw może mieć wiatr bo nie mogę tego powiązać mimo mojej bujnej wyobraźni?

Domyślnie

No myślę ze chodziło o to ze pod wpływem wiatru obracać sie będzie pierścień ostrzenia, tak mi podpowiada moja bujna wyobraźnia.
    W życiu piękne są tylko chwile.......

puchbeary
    Gość

Domyślnie

toż chyba ten obiektyw musiałby mieć doczepione śmigła jak wiatrak.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mir Zobacz posta
    No myślę ze chodziło o to ze pod wpływem wiatru obracać sie będzie pierścień ostrzenia, tak mi podpowiada moja bujna wyobraźnia.

Dokladnie to miałem na mysli. Np Canon 50/1.8 ma duze problemy z manualnym ostrzeniem. Niby tez mala a jednak problemy są. Dodatkowo z tego co czytalem sa rózne wersje 50/1.8 o roznej jakosci wykonania (Japan vs China). Posty na forum czytalem, a ze nie mialem jeszcze okazji pobawic sie w sklepie tym obiektywem stad moje pytanie. Może wiatr to zbyt fantazyjna "przezkoda" jednak chcialem uwypuklic problem nad ktorym sie zastanawiam.

Co do odczucia złośliwosci pozostawie to na koncie "jestem jeszcze młodym fotografem, stad mogę sie mylić w dobieraniu określeń"
    Nikon

Domyślnie

nie wiem czy się to tobie przyda, ale ja mam d40x i nikkora 60/2.8. Chciałem kupić d80 ale nie starczyło by wtedy kasy na 70-300VR (a to dla mnie priorytet).

przed zakupem dokręciłem 60-tkę do obiektywu w sklepie i stwierdziłem, że ustawienie ostrości nie stanowi żadnego problemu (teraz po zrobieniu 500fotek wiem, że się wtedy nie myliłem). Ostrość ustawiam w ciągu 3-5 sek. Oczywiście o foceniu poruszających się obiektów możesz zapomnieć. micro-nikkor 60/2.8 też ma małą głębię ostrości (zwłaszcza przy 1:1) co w specyficznych warunkach powoduje, że nieco dłużej ustawia się ostrość (aby mieć pewność). Na pewno wygodniej byłoby focić z AF, ale w moim przypadku (zdjęcia makro) i tak większość zdjęć ostrzyłem ręcznie na analogu.

Radzę wybrać się do sklepu, dokręcić 50-tkę do d40 i porobić trochę fotek (nie zapomnij o SD

Domyślnie

Uzywam tej 50 z d40 i jest naprawde dobrze jak na moje oko. kit fakt posiada jakieś luzy ale w tej stalce jest wszystko idealnie spasowane IMHO. A w trybie manualnym ostrzy się naprawdę dobrze
    Ostatnio edytowane przez legionize ; 24-08-2007 o 08:45

Domyślnie

nie bedziesz mial zadnego problemu z niczym.
    jak chcesz ostrzyc recznie kupuj. Zawsze mozeszwczesniej odwiedzic pobliski foto sklep i poprobowac

Domyślnie

Dziekuję za odpowiedzi. Dzisiaj podjade do fotojokera i sprawdze co i jak

Wiem, ze kupując d40 pozbawiłem sie AF ale wolalem kupic AF-S 55-200 VR
    Nikon

Domyślnie

Puszke z czasem wymienisz a szkla pozostana

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów