wy to ludziska lubicie się zadręczać, a mnie np. to grzeje i pstykać będę na d70 aż padnie![]()
Szukaj
wy to ludziska lubicie się zadręczać, a mnie np. to grzeje i pstykać będę na d70 aż padnie![]()
W chwili obecnej nie zajmuję się już fotografią stricte komercyjnie, a jedynie hobbystycznie - mam inny profil zawodowy.
Idealnym dla mnie rozwiązaniem byłby następca Nikona D200, pod warunkiem że dadzą mu matrycę mogącą pod względem jakości konkurować przynajmniej z EOSem 5D (poza tym i faktem "made in China" nie mam D200 nic do zarzucenia).
Canon EOS 1Ds mark III będzie zapewne kosztował ok. 25 - 30 k, więc nie wydam aż tyle na samą puszkę by zaspokoić swoją sprzętową próżność (no, chyba że trafię w Totka, ale musiałbym zacząć grać), z kolei EOS 5D ze świetną matrycą i niezbyt dobrą ergonomią, brakiem uszczelnień, itp. nie będzie dla mnie łakomym kąskiem. Poczekam jeszcze ok 1/2 roku i zobaczę jak wygląda sprzętowo rynek - dlatego nie inwestuję w sprzęt w tym momencie.
Generalnie nie chciałbym zmieniać systemu Nikona na Canona (chociaż nie jestem szalenie przywiązany do marki), ale odkrywając w sobie elementy wróżbity zapewne kolejność wyboru będzie taka:
1. Następca Nikona D200, lub
2. Następca Canona 5D
Z pomysłu posiadania Fuji S5 Pro powoli się wyleczyłem (porównując sample: 5D vs S5)
Ważniejszą rolę dla mnie odgrywa optyka - w analogu miałem 20mm /1.8; Tokinę ATX Pro II 28-70 /2.6-2.8 i Sigmę APO 70-200 /2.8 HSM (którą mam do dziś). Planuję "odbudować" taki zestaw w cyfrze plus ob. makro, jednak na chwilę obecną wolę poczekać: może się okazać, że Nikon zmieni swoje legendarne "F-mount", a wówczas - przynajmniej w moim przypadku - musiałbym zmienić niemal 100% sprzętu, więc czy na korpusie będzie logotyp Canon, czy Nikon - nie będzie miało aż takiego znaczenia.
(I tak dość często zmieniam sprzęt - takie skrzywienie, ale tym razem po zakupach sprzętowych chciałbym cieszyć nowym nabytkiem przynajmniej przez kilka lat, a nie wkurzać się dokonaniem złego wyboru).
PS.
Z ostatniej chwili: Właśnie przeczytałem newsa, że Nikon wprowadza nowy model - D300. Jak się okaże super, to pewnie przyśpieszę wymianę sprzętową...
Ostatnio edytowane przez Tad_Bie ; 23-08-2007 o 08:37
2x Fuji S5 Pro; MB-D200, Tokina 12-24 /4; Tamron 17-50 /2.8; Nikkor 18-105 /3.5-5.6 VR; Sigma 70-200 /2.8 APO HSM; Sigma Macro 50 /2.8; Nikon SB-900 i SB-800, Manfrotto, i conieco drobiazgów.
Skontaktuj się z nami