Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 212

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zbanowany
    Miasto
    jerergeg

Domyślnie

wy to ludziska lubicie się zadręczać, a mnie np. to grzeje i pstykać będę na d70 aż padnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tad_Bie Zobacz posta
    Tak, te 21 MPx FF robi wrażenie, zwłaszcza że Mamiya ma 22 MPx. Sam jestem ciekaw takich porównań, bo SORRY, ale z D2Xs, to chyba byłoby nieporozumieniem porównywać... Cóż, albo Nikon wypuści wreszcie coś sensownego, albo pozostaje przesiadka na Canona...
    Cytat Zamieszczone przez Maciej Zobacz posta
    Kupujesz 5D czy 1Ds marka III?

Na mnie wrażenie robi niskie iso.
    W chwili obecnej nie zajmuję się już fotografią stricte komercyjnie, a jedynie hobbystycznie - mam inny profil zawodowy.
    Idealnym dla mnie rozwiązaniem byłby następca Nikona D200, pod warunkiem że dadzą mu matrycę mogącą pod względem jakości konkurować przynajmniej z EOSem 5D (poza tym i faktem "made in China" nie mam D200 nic do zarzucenia).
    Canon EOS 1Ds mark III będzie zapewne kosztował ok. 25 - 30 k, więc nie wydam aż tyle na samą puszkę by zaspokoić swoją sprzętową próżność (no, chyba że trafię w Totka, ale musiałbym zacząć grać ), z kolei EOS 5D ze świetną matrycą i niezbyt dobrą ergonomią, brakiem uszczelnień, itp. nie będzie dla mnie łakomym kąskiem. Poczekam jeszcze ok 1/2 roku i zobaczę jak wygląda sprzętowo rynek - dlatego nie inwestuję w sprzęt w tym momencie.
    Generalnie nie chciałbym zmieniać systemu Nikona na Canona (chociaż nie jestem szalenie przywiązany do marki), ale odkrywając w sobie elementy wróżbity zapewne kolejność wyboru będzie taka:
    1. Następca Nikona D200, lub
    2. Następca Canona 5D
    Z pomysłu posiadania Fuji S5 Pro powoli się wyleczyłem (porównując sample: 5D vs S5)
    Ważniejszą rolę dla mnie odgrywa optyka - w analogu miałem 20mm /1.8; Tokinę ATX Pro II 28-70 /2.6-2.8 i Sigmę APO 70-200 /2.8 HSM (którą mam do dziś). Planuję "odbudować" taki zestaw w cyfrze plus ob. makro, jednak na chwilę obecną wolę poczekać: może się okazać, że Nikon zmieni swoje legendarne "F-mount", a wówczas - przynajmniej w moim przypadku - musiałbym zmienić niemal 100% sprzętu, więc czy na korpusie będzie logotyp Canon, czy Nikon - nie będzie miało aż takiego znaczenia.
    (I tak dość często zmieniam sprzęt - takie skrzywienie, ale tym razem po zakupach sprzętowych chciałbym cieszyć nowym nabytkiem przynajmniej przez kilka lat, a nie wkurzać się dokonaniem złego wyboru).
    PS.
    Z ostatniej chwili: Właśnie przeczytałem newsa, że Nikon wprowadza nowy model - D300. Jak się okaże super, to pewnie przyśpieszę wymianę sprzętową...
    Ostatnio edytowane przez Tad_Bie ; 23-08-2007 o 08:37
    2x Fuji S5 Pro; MB-D200, Tokina 12-24 /4; Tamron 17-50 /2.8; Nikkor 18-105 /3.5-5.6 VR; Sigma 70-200 /2.8 APO HSM; Sigma Macro 50 /2.8; Nikon SB-900 i SB-800, Manfrotto, i conieco drobiazgów.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów