Bomblu oraz Jarosławie, bardzo, bardzo dziękuję Wam za techniczną analizę. Biorę się do pracy.
Jeżeli chodzi o kombinowanie, to powiem że aż tak to nie kombinowałem. Nie dopasowywałem do siebie dwóch różnych zdjęć, wręcz przeciwnie, to jest jedno zdjęcie po prostu na dwóch czasach. Czy nie zrozumiałeś Bomblu niechcący tak że to są dwa zupełnie inne zdjęcia: jedno krowy i jedno kota i w efekcie krowa ma ma głowę kota? Nie, nie, obydwa są zdjęciami tej samej krowy, w dokładnie tym samym czasie, tylko że na jednym krowa ma jaśniejszą głowę jak na drugim...
Nienaturalność polega na tym że niebo jest na 1/250 a dół na 1/8 sekundy, czyli różnica jest 5 EV. Tam gdzie niebo jest naturalne to ziemia jest czarna jak smoła, a tam gdzie ziemia jest poprawna to niebo jest białe jak płachta. W środku się nie dało bo wtedy i w jednym i w drugim nie ma wystarczająco szczegółów. Czyli w rzeczywistości różnica jest kolosalna na korzyść nieba, a na zdjęciu ziemia wyszła nawet jaśniejsza od nieba. I to jest ten feler który muszę poprawić. Czyli muszę jeszcze pomajstrować aby jedno i drugie wyszło przynajmniej tak samo.
Obiecuję że każde słowo i każdy przecinek z Waszych postów będzie wykorzystany do analizy.
W ogóle jest tak że jest taki konkurs że do końca sierpnia trzeba zrobić zdjęcie w tym parku, i koniecznie ze ścieżki dookoła niego. Są tam jakieś kaczki i czaple, ale zwykłe krajobrazy też mają swoją kategorię. Kaczki i czaple mnie nie interesują dla samych siebie, więc skupiam się na samym krajobrazie. Park jest krajobrazowo dość monotonny, i nie dało się przynajmniej pierwszego dnia nic szczególnego znaleźć. Muszę jeszcze tam z dwa razy pójść, a nuż coś ciekawego się jeszcze zdarzy. Tak więc na razie ten krajobraz z mostkiem i zachodem jest wszystkim co udało mi się wypatrzyć. Jestem pewien że lokalni spece od fotografii wypatrzą coś w parku czego ja nie umiałem i polegnę w tym konkursie od razu w przedbiegach. A może też tak być że wobec monotonności tego parku być może zadecyduje wyłącznie mistrzostwo w PS-sie.
Ale dla własnej satysfakcji chcę spróbować, w końcu dzięki temu sporo się nauczę.
Dzięki Wam jeszcze raz, wszystkie uwagi uwzględnię...![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami