Close

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 87

Wątek: 5D- Fotki

Domyślnie

To nie jest takie dziwne... Wiekszosc fotografistow z ktorymi wspolpracuje lubi zeby dodawac sztuczna winietke przy obrobce. Natomiast co do jakosci plikow z 5D, to moim zdaniem jest po prostu swietna. Mialem okazje obrabiac trzy sesje studyjne zrobione tym aparatem i musze przyznac ze w rekach profesjonalistow jest to swietne narzedzie. Celowo napisalem "plikow" a nie zdjec, bo nie oceniam zdjecia tylko material jaki dostaje do obrobki, pod katem tego co moge z niego uzyskac. W zasadzie wole obrabiac raw z 5d niz pliki z PhaseOna. Roznice glownie widac nie w ostrosci, ale w czyms co mozna nazwac plastyka obrazu. Odwzorowanie cieni jest bardzo naturalne, takie "analogowe". Milo sie pracuje z takim materialem. Jako stary Nikoniarz mam nadzieje ze D200 nie bedzie gorszy i ze jeden z moich klientow bedzie sobie plul w brode ze zminil system nie mogac sie juz doczekac na nowa lustrzanke Nikona. Kupil wlasnie 5d po obejrzeniu materialu z sesji modowej...
    Dodam ze smutkiem ze byl to ostatni ze znanych mi osobiscie fotografistow od mody, ktory fotografowal jeszcze Nikonem...
    Pozdrawiam Giuppo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Giuppo
    To nie jest takie dziwne... Wiekszosc fotografistow z ktorymi wspolpracuje lubi zeby dodawac sztuczna winietke przy obrobce. Natomiast co do jakosci plikow z 5D, to moim zdaniem jest po prostu swietna. Mialem okazje obrabiac trzy sesje studyjne zrobione tym aparatem i musze przyznac ze w rekach profesjonalistow jest to swietne narzedzie. Celowo napisalem "plikow" a nie zdjec, bo nie oceniam zdjecia tylko material jaki dostaje do obrobki, pod katem tego co moge z niego uzyskac. W zasadzie wole obrabiac raw z 5d niz pliki z PhaseOna. Roznice glownie widac nie w ostrosci, ale w czyms co mozna nazwac plastyka obrazu. Odwzorowanie cieni jest bardzo naturalne, takie "analogowe". Milo sie pracuje z takim materialem. Jako stary Nikoniarz mam nadzieje ze D200 nie bedzie gorszy i ze jeden z moich klientow bedzie sobie plul w brode ze zminil system nie mogac sie juz doczekac na nowa lustrzanke Nikona. Kupil wlasnie 5d po obejrzeniu materialu z sesji modowej...
    Dodam ze smutkiem ze byl to ostatni ze znanych mi osobiscie fotografistow od mody, ktory fotografowal jeszcze Nikonem...
    A mozesz podac jakis wizualny przyklad tej boskiej plastyki i tych "analogowych" cieni?. Bo ja wpatruje sie w fotki z 5D i za cholere nie widze (oprocz standardowego Canonowskiego papieru) super przejsc tonalnych, plastyki, a tymbardziej analogowych cieni. To co mnie rajcuje w 5D do mniejsza glebia ostrosci niz w aparatach z cropem i tylko dlatego rozwazam 5D . Moze wiec mnie oswiecisz i oprocz glebi ostrosci zaczne widziec analogowe cienie i super plastyke?
    D3-sta|16-85VR|105VR

Domyślnie

Nie moge wklejac na forum zdjec robionych przez klientow. Wyrazilem tylko swoja opinie na temat tego aparatu i plikow jakie z niego dostaje. Pomyslalem ze jednak wiekszosc osob wypowiadajacych sie w tym watku opiera swoje zdanie na roznej jakosci samplach z sieci... Ja mam do czynienia w pracy z czystym, nieobrobionym materialem prosto z matrycy i to zwykle naswietlanym w przemyslany sposob w dobrych studyjnych warunkach. Widze roznice w jakosci plikow naswietlanych przez tych samych fotografow roznym sprzetem i ostatnio najbardziej "mi leza" wlasnie te z 5d... Nie mam zamiaru nikogo przekonywac do Canona 5D, napisalem tylko kilka luznych spostrzezen opartych na konkretnych kilku zamowieniach ktore robilem.
    Pozdrawiam Giuppo

Domyślnie

Giuppo,
    Za tobą potwierdzam... Ja również jestem oczarowany tym czym może dać ten aparat.

Pierwszy Canon w którego zdjęciach jest to coś, sam nie wiem co ale po prostu zdjęcia z tego aparatu mnie rozwalają. Są głosy że z tego czy innego aparatu można uzyskać podobne efekty „jak się posiedzi”, wali mnie już trochę te „posiedzę” tutaj pierwszy lepszy facio(bo na większości zdjęć z tego aparatu są takie efekty) robi fotki w Indiach a mnie one rozawalają jakością tych zdjęć. Nie sadziłem że to powiem „tak szybko” o canonie tym bardziej ale te fotki są pięknie analogowe. Tam jest tona detalu a do tego taka cudowna gładkość nie podobna do 20d np.
    Poza tym głosy o wadach FF. Spoko ale kto?? do aparatu za 12tys zł podepnie coś co nie jest L-ką, normalny ktoś oczywiście. To jest drogi korpus ze słabą zapewne ergonomia(20d miałem w łapach na dłużej i mnie nie powalił). Taki 200d to dla mnie objawienie wręcz w tym co oferuje. Jedyna wada dla mnie w 5d to cena i kropka.
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MzMarcin
    Giuppo,
    Za tobą potwierdzam... Ja również jestem oczarowany tym czym może dać ten aparat.

Pierwszy Canon w którego zdjęciach jest to coś, sam nie wiem co ale po prostu zdjęcia z tego aparatu mnie rozwalają. Są głosy że z tego czy innego aparatu można uzyskać podobne efekty „jak się posiedzi”, wali mnie już trochę te „posiedzę” tutaj pierwszy lepszy facio(bo na większości zdjęć z tego aparatu są takie efekty) robi fotki w Indiach a mnie one rozawalają jakością tych zdjęć. Nie sadziłem że to powiem „tak szybko” o canonie tym bardziej ale te fotki są pięknie analogowe. Tam jest tona detalu a do tego taka cudowna gładkość nie podobna do 20d np.
    Poza tym głosy o wadach FF. Spoko ale kto?? do aparatu za 12tys zł podepnie coś co nie jest L-ką, normalny ktoś oczywiście. To jest drogi korpus ze słabą zapewne ergonomia(20d miałem w łapach na dłużej i mnie nie powalił). Taki 200d to dla mnie objawienie wręcz w tym co oferuje. Jedyna wada dla mnie w 5d to cena i kropka.
    Ciekawe jest to co mowice, moze kiedys, hmmm, sam sprobuje odkryc to COS. Na razie sample umieszczone przez zawodowych recenzentow sprzetu staraja sie to za wszelka cene przede mna ukryc. Co do obiektywow i FF, to niektore L-ki wypadaja dosyc blado
    D3-sta|16-85VR|105VR

Domyślnie

Nie znam sie na optyce Canona, fotki o ktorych mowilem byly zrobione obiektywem opisanym w Exifie jako 24-70 f2.8
    Pozdrawiam Giuppo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Giuppo
    Nie znam sie na optyce Canona, fotki o ktorych mowilem byly zrobione obiektywem opisanym w Exifie jako 24-70 f2.8
    Z takim szklem to i plastyka mojej D70-ki by sie znacznie poprawila
    D3-sta|16-85VR|105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yasin
    standardowa elka, cena 5k pln, to chyba w miare przecietna cena za szklo
    niezle zarabiasz

te 5 kola, to na moje dochody nie jest przecietna cena

Domyślnie

Jak widac zestaw nie jest tani, ale zaznaczalem na poczatku ze mowie o zawodowcach, ludziach ktorzy zyja z fotografowania mody i zarabiaja na tym zapewne niemale pieniadze.
    Pozdrawiam Giuppo

Domyślnie

http://www.dcresource.com/reviews/ca.../gallery.shtml

Zwracam honor wszystkim którzy fekali na współpracę 5D z Elkami. Moja opinia jest taka… Aparat potrafi dać świetny piękny obraz ale na dosłownie kilku L-kach z tego co widać. Szeroki kąt to tragedia. Baaaaa ta L-ka za 6,5 tysiąca to tragedia, nędza totalna… brrrrrrr. Coś kiedyś gdzieś widziałem obraz z 20d i też z tej elki i ta sama bida z nędzą.
    Dobrze tak od czasu do czasu „znowu” przekonać się o słuszności swojej drogi…
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów