Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Thumbs down D80 & HOT/DEAD PIXEL vs. GWARANCJA

Witam.
    Jestem swiezym posiadaczem D80 i choc przeszukalem forum, co prawda znalazlem kilka postow o hot/dead pikselach ale niestety fotki juz niedzialaja wiec nie wiem czy mam to samo. Aparat kupiony jakis tydzien temu po sprawdzeniu w Oanda Exif stan licznika Total Number ..... 1 - to chyba jest nowy. Od pierwszego zdjecia widoczne sa dwie male plamki tzn swicace sie kolorem albo zoltym albo bialym - zielonym. W programie DEADPIXELTEST po wykonaniu zdjec z zaslonietym oiektywem i w ciemnym otoczeniu w parametrach ISO 1600 - 400 czas od 30'' do 1/40 pokazuje mi 0 dead i w zaleznosci od 6 do 30 hot pikseli. Co powinienem zrobic z takim stanem rzeczy te plamki na zdjeciach denerwuja i to baaardzo bo sa widoczne juz przy niewielkim powiekszeniu.
    Bardzo prosze wszystkich uprzejmych o rade w tej sprawie.

Domyślnie

Pozostaje Ci chyba podesłać aparacik do serwisu, co nie jest miłe.
    Nikon

Domyślnie

Czy w takim razie serwis to tylko Warszawa????
    Czy w Krakowie nie ma jakiegos punktu zeby mi go sprawdzili przed odeslaniem???

Domyślnie

Zapomnialem dodac ze jeszcze nie podbilem gwarancji w sklepie gdzie kupowalem i czas ma na podbicie jej do jutra.
    Czy moge w takim razie zadac wymiany body???

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Ja bym próbował wymienić.

Domyślnie

Jesli mialbym wymieniac w sklepie to w jaki sposob obalac mit o ilosci pikslei niepodlegajacych reklamacji, gdzie to moze byc napisane aby wytracic sprzedawcy argument z reki. Gdzies jest napisane ze jesli kupuje nowy towar to ma on byc wolny od jakichkolwiek wad i usterek czy to wystarczy?? Jak reaguje serwis NP na takie plamki na zdjeciach?
    Czy ktos z Was mial juz taki podobny przypadek i jak to sie skonczylo??
    Prosze o pomoc bo do jutra mam czas na podbicie gwarancji i nie chce czegos sknocic.

Domyślnie

Jeśli nie podbiłeś to powinni Ci wymienić na nowy. Najlepiej uderzaj do sklepu i zobacz co powiedzą. Jak daleko zawsze możesz zadzwonić czy jest sens jazdy. Jak nic z tym nie zrobią to pozostaje tyko serwis.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Jest absolutna podstawa do wymiany sprzętu o ile nie minęły ustawowe 10 dni od zakupu.
    Co do dead poxeli, to na wyświetlaczu mogą się zdarzyć, ale matryca powinna być pozbawiona widocznych mankamentów i każda tego typu sprawa jest podstawą do wymiany sprzętu na pozbawiony wad lub naprawy gwarancyjnej.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Meggie Zobacz posta
    W programie DEADPIXELTEST po wykonaniu zdjec z zaslonietym oiektywem i w ciemnym otoczeniu w parametrach ISO 1600 - 400 czas od 30'' do 1/40 pokazuje mi 0 dead i w zaleznosci od 6 do 30 hot pikseli.
    Napisz dokładnie dla jakich parametrów jakie masz wyniki. Od razu możesz zapomnieć o czasach kilku sekund i wysokich ISO, bo wtedy zawsze wylezą walnięte piksele. U mnie były na ISO 1600 i czasach rzędu 1-2 sekund - ale ile razy robisz tak zdjęcia ? Jeżeli nie wyłażą Ci na normalnych czasach i sensownych ISO, to można je olać. W przeciwnym wypadku serwis - mapują za darmo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Jest absolutna podstawa do wymiany sprzętu o ile nie minęły ustawowe 10 dni od zakupu.
    Co do dead poxeli, to na wyświetlaczu mogą się zdarzyć, ale matryca powinna być pozbawiona widocznych mankamentów i każda tego typu sprawa jest podstawą do wymiany sprzętu na pozbawiony wad lub naprawy gwarancyjnej.
    Matryca wolna od deadów i hotów ? Myślę, że jedna na milion może taka być. Reszta ma walnięte piksele, które w większości są mapowane podczas produkcji. Resztę trzeba mapować w serwisie.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów