Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Rysa na filtrze

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Rysa na filtrze

Witam!
    Mam banalne pytanie. Czy rysa na filtrze, u jego brzegu będzie widoczna na zdjęciu? Mam wrażenie, że nie. Ale potwierdźcie. Kupiłem filtr, ale nie mam chwilowej możliwości sprawdzenia tego.
    Dziękuję!
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

wszystko zależy od rozmiaru zarysowania
    w krytycznym przypadku może powodować zmętnienie części obrazu

Domyślnie

no i zalezy jaki to filter :P

Domyślnie

Sprawdź, czy to rzeczywiście rysa. Ja też myślałem, że sobie filtr porysowałem do momentu ... czyszczenia.

Domyślnie

Wpisz w okrąg prostokąt to proporcjach matrycy i zobacz, czy położenie tej rysy będzie w obrębie prostokąta... będziesz miał odpowiedź. Generalnie, jak ryska jest przy brzegu, nie masz się co martwić.
    d200 z bandingiem i jakieś tam różne winietujące szkiełka z aberacjami i dystorsjami...

Domyślnie

cytat Kuba_eM:
    "Wpisz w okrąg prostokąt to proporcjach matrycy i zobacz, czy położenie tej rysy będzie w obrębie prostokąta... będziesz miał odpowiedź. Generalnie, jak ryska jest przy brzegu, nie masz się co martwić"

O tym nie pomyślałem, ale jest to bardzo logiczne i przemawia do mojej mózgownicy.
    Filtr (UV Hoya Standard 72mm) kupiłem przez Allegro w łodzkiej firmie F...abc. Po rozpakowaniu filtra (opakowanie było wcześniej otwierane, zerwana boczna plomba na boku pudełka) zobaczyłem tuż przy metalowym pierścieniu nieregularny zygzak. Myslałem, że to włos, aczkolwiek nie mój, bo mam ich mało. Ale okazało się, że jest to delikatna ryska. Natychmiast wysłałem mail-a do wspomnaimnej firmy. Pracownik firmy w sposób łamiący wszelkie zasady marketingowego podejścia w relacjach sprzedający-kupujący oznajmił, że nie jest możliwe, aby filtr w takim stanie był przez nich wysłany. Oczywiście poinformował mnie o możliwości reklamacji, ale z tonu wypowiedzi wynikało, że marne szanse.
    W tym wszystkim zbieg okoliczności, że korpus mam poza domem i nie mam możliwości praktycznego sprawdzenia jak się sprawa ma. Stąd mój post.
    Dziękuję i proszę o jeszcze!
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kuba_eM Zobacz posta
    Wpisz w okrąg prostokąt to proporcjach matrycy i zobacz, czy położenie tej rysy będzie w obrębie prostokąta... będziesz miał odpowiedź. Generalnie, jak ryska jest przy brzegu, nie masz się co martwić.
    a tak dokladnie, to dlaczego?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kuba_eM Zobacz posta
    jak ryska jest przy brzegu, nie masz się co martwić.
    niby jest z brzegu, jednak przez słońce czy ostre światło świecące z boku może powodować flary czy bliki.
    Ta rysa mi nie przeszkadza, ale myślę już o wymianie tego filtra na coś z marumi; może Marumi dhg lens protect..
    Kolejna stówka pęknie.. ;/
    FX|D800|D700|2470|50 1.4G|85 1.8G|70200|SB900 | 910 + plecak i pierdoły
    "The wicked flee when none pursueth..."

Domyślnie

odkopie trochę problem
    przy czyszczeniu zauważyłem dość głęboką rysę na filtrze Hoya HMC ; ma około 5-6mm. Z początku myślałem, że to brud.
    Taka rysa może wpływać na zdjęcia ?
    FX|D800|D700|2470|50 1.4G|85 1.8G|70200|SB900 | 910 + plecak i pierdoły
    "The wicked flee when none pursueth..."

Domyślnie

Nic nie zakłóci, spowoduje jedynie kosmetyczne cierpienie właściciela. Filtr ze sporym "utłuczeniem" nie wpływa w sposób widoczny na obrazowanie obiektywu.
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów