ponieważ to sprawdzalem to Ci odpowiem.
Jeśli masz własny lokal, własne lampy - to tak.
Jak masz zamiar we wszystko zainwestować, i nie masz na oku zleceń przy których Ci się to zwróci - to nie.
Szukaj
ponieważ to sprawdzalem to Ci odpowiem.
Jeśli masz własny lokal, własne lampy - to tak.
Jak masz zamiar we wszystko zainwestować, i nie masz na oku zleceń przy których Ci się to zwróci - to nie.
ale ja myslałem o całkowicie amatorskich klientach, przy odpowiednim marketingu i usytuowaniu studia...
hm...
na zasadzie przyjdź z dziewczyną i zrób jej kilka zdjęć w godzinkę (studio można zamknąć i zrobić coś jeszcze w te godzinkę, ... żartowałem), tyle teraz ludzi robi zdjęcia, przez te cyfrówki - a co by im wyszło (fajna fotka czy mały Jaś...) to mnie nie interesuje.
tak szczerze ceny mogłyby być jak dla profi a użytkownicy całkowita amatorka...
no ale przy 50 zł/h to daje raptem 9.000 zł/m przychodu przy 50% obłożeniu. faktycznie chyba kiszka...
PS
no są jeszcze "sobotni" fotografowie - 90% z nich nie ma swojego studia - a konkurencja nie wypożycza...
Ostatnio edytowane przez eldritch ; 31-07-2007 o 16:38
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
tylko teraz zobacz, ile musialbys wydac na sprzet, zeby wytrzymal Ci taką intensywność pracy przy niedoswiadczonych (a nawet i doswiadczonych) uzytkownikach.
Wiecej osob, przyjdzie, zobaczy jak masz zrobione i zrobia sami. Nawet jak by mieli przy tym stracic...
Bo to polska wlasnie...
zeby troche wprowadzic radosci do tego watku:
My tutaj o małych, o amatorach, o kosztach...
a tu prosze: cyklorama jakiej nie widzialem w europie (a troche tych studiów obejzalem) no i KOPARKA!!! sie miesci
studio one
A widzialem gdzies jeszcze kanadyjskie studio z wieeeelkim softboxem broncolor na bodajze 20 lamp
9kpln przychodu to chyba nie tak malo?biorac pod uwage ze 50pln to cena studio skladajacego sie z reguly z 4 lamp i tla.
takich miejsc jest bardzo bardzo duzo. i nie maja 50% oblozenia. niestety
konkurencja studio wypozycza .. i to bardzo chetnie..![]()
niech robia .. tylko niech nie wynajmuja po 20pln/h bo skopia rynek tak samo jak skopal sie rynek foto. ale oczywiscie nikt nie pomysli ze za 2-3 lata ci co podpatrza u niego wynajma jeszcze taniej jego metoda... tak jak napisales .. to polska wlasnie ..
90% fotografow nie wie co to jest cyklorama. 70% posiadaczy "profi" studio rowniez nie wie ... mowisz o zupelnie innym swiecie.. gdzie za wynajem studio bierze sie 1-2k$ /dobe a fotograf za dzien pracy nie schodzi ponizej 2k$ bo mu sie nie oplaca
to nie ten kraj przyjacielu...
jest w polsce pare miejsc gdzie sa zrobione sufity swietlne. i pare gdzie takie softy stoja. ceny wynajmu sa na europejskim poziomie![]()
Sailor, musze sprawdzic jutro czestotliwosc szukania slowa "cyklorama" na google.
Dzieki Tobie pewnie wzrosnie
Oczywiscie masz całkowitą rację (czy Ty musisz miec zawsze racje?)
A może przyznasz się jako "Profi" - przynajmniej masz takie zdjecia, ile razy korzystałes z wynajmu studia.
polecam zgooglowanie studia pentagon
(należącego do muratora)
może coś podpatrzysz
matka997 - bylem tam osobiscie (calkiem przy innej okazji) ale dziekuje za zainteresowanie
by nie zaśmiecać wątku samymi OT wydzieliłem część dyskusji o rynku zdjęć tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32791
a teraz można wrócić do tematu studio marzeń...
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami