Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Studio Marzeń

Domyślnie

ponieważ to sprawdzalem to Ci odpowiem.

Jeśli masz własny lokal, własne lampy - to tak.
    Jak masz zamiar we wszystko zainwestować, i nie masz na oku zleceń przy których Ci się to zwróci - to nie.

Domyślnie

ale ja myslałem o całkowicie amatorskich klientach, przy odpowiednim marketingu i usytuowaniu studia...
    hm...
    na zasadzie przyjdź z dziewczyną i zrób jej kilka zdjęć w godzinkę (studio można zamknąć i zrobić coś jeszcze w te godzinkę, ... żartowałem), tyle teraz ludzi robi zdjęcia, przez te cyfrówki - a co by im wyszło (fajna fotka czy mały Jaś...) to mnie nie interesuje.
    tak szczerze ceny mogłyby być jak dla profi a użytkownicy całkowita amatorka...
    no ale przy 50 zł/h to daje raptem 9.000 zł/m przychodu przy 50% obłożeniu. faktycznie chyba kiszka...

PS
    no są jeszcze "sobotni" fotografowie - 90% z nich nie ma swojego studia - a konkurencja nie wypożycza...
    Ostatnio edytowane przez eldritch ; 31-07-2007 o 16:38
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

tylko teraz zobacz, ile musialbys wydac na sprzet, zeby wytrzymal Ci taką intensywność pracy przy niedoswiadczonych (a nawet i doswiadczonych) uzytkownikach.

Wiecej osob, przyjdzie, zobaczy jak masz zrobione i zrobia sami. Nawet jak by mieli przy tym stracic...
    Bo to polska wlasnie...

Domyślnie

zeby troche wprowadzic radosci do tego watku:

My tutaj o małych, o amatorach, o kosztach...
    a tu prosze: cyklorama jakiej nie widzialem w europie (a troche tych studiów obejzalem) no i KOPARKA!!! sie miesci
    studio one

A widzialem gdzies jeszcze kanadyjskie studio z wieeeelkim softboxem broncolor na bodajze 20 lamp

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eldritch Zobacz posta
    tak szczerze ceny mogłyby być jak dla profi a użytkownicy całkowita amatorka...
    no ale przy 50 zł/h to daje raptem 9.000 zł/m przychodu przy 50% obłożeniu. faktycznie chyba kiszka...
    PS
    no są jeszcze "sobotni" fotografowie - 90% z nich nie ma swojego studia - a konkurencja nie wypożycza...
    9kpln przychodu to chyba nie tak malo? biorac pod uwage ze 50pln to cena studio skladajacego sie z reguly z 4 lamp i tla.
    takich miejsc jest bardzo bardzo duzo. i nie maja 50% oblozenia. niestety
    konkurencja studio wypozycza .. i to bardzo chetnie..

Cytat Zamieszczone przez botak Zobacz posta
    Wiecej osob, przyjdzie, zobaczy jak masz zrobione i zrobia sami. Nawet jak by mieli przy tym stracic...
    Bo to polska wlasnie...
    niech robia .. tylko niech nie wynajmuja po 20pln/h bo skopia rynek tak samo jak skopal sie rynek foto. ale oczywiscie nikt nie pomysli ze za 2-3 lata ci co podpatrza u niego wynajma jeszcze taniej jego metoda... tak jak napisales .. to polska wlasnie ..
    My tutaj o małych, o amatorach, o kosztach...
    a tu prosze: cyklorama jakiej nie widzialem w europie (a troche tych studiów obejzalem) no i KOPARKA!!! sie miesci
    90% fotografow nie wie co to jest cyklorama. 70% posiadaczy "profi" studio rowniez nie wie ... mowisz o zupelnie innym swiecie.. gdzie za wynajem studio bierze sie 1-2k$ /dobe a fotograf za dzien pracy nie schodzi ponizej 2k$ bo mu sie nie oplaca
    to nie ten kraj przyjacielu...

widzialem gdzies jeszcze kanadyjskie studio z wieeeelkim softboxem broncolor na bodajze 20 lamp
    jest w polsce pare miejsc gdzie sa zrobione sufity swietlne. i pare gdzie takie softy stoja. ceny wynajmu sa na europejskim poziomie

Domyślnie

Sailor, musze sprawdzic jutro czestotliwosc szukania slowa "cyklorama" na google.
    Dzieki Tobie pewnie wzrosnie

Oczywiscie masz całkowitą rację (czy Ty musisz miec zawsze racje?)

A może przyznasz się jako "Profi" - przynajmniej masz takie zdjecia, ile razy korzystałes z wynajmu studia.

sailor
    Gość

Domyślnie

Oczywiscie masz całkowitą rację (czy Ty musisz miec zawsze racje?)
    A może przyznasz się jako "Profi" - przynajmniej masz takie zdjecia, ile razy korzystałes z wynajmu studia.
    nie przesadzaj bo sie zaczne rumienic ..
    do do wynajmu - pojdzie pw zaraz

Domyślnie

polecam zgooglowanie studia pentagon
    (należącego do muratora)
    może coś podpatrzysz

Domyślnie

matka997 - bylem tam osobiscie (calkiem przy innej okazji) ale dziekuje za zainteresowanie

Domyślnie

by nie zaśmiecać wątku samymi OT wydzieliłem część dyskusji o rynku zdjęć tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32791
    a teraz można wrócić do tematu studio marzeń...
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów