Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Sztokholm

Domyślnie Sztokholm

czyli Wenecja Polnocy... chociaz pewnie i o Amsterdamie albo Kopenhadze to ktos mogl powiedziec, albo (tfu!) Lenin... wroc Piotrogradzie

ponizej kilka zdjec z zeszlorocznej majowki na zimnej polnocy, standardowo wiekszy zestaw na flickrze mam... https://www.flickr.com/photos/bartro...7720333770502/

1. panorama starego miasta z Mariaberget w dzielnicy Sodermalm

2. Stortorget, glowny plac starowki, w porannych cieniach

3. widok na Sodermalm z podlanej kilkoma deszczykami sztucznej plazy Konstgjord Strand

4. stacja metra Solna Centrum

5. zachod slonca ogladany z wyspy Skeppsholmen

6. wieczor (o bardzo poznej godzinie) na placu Branda Tomten na starowce

i jako dodatek, w temacie tych "bialych" nocy... niby ani Sztokholm nie jest gleboko na polnocy, ani poczatek maja blisko letniego przesilenia. niemniej... zdjecie robilem o 3:49, wstawalem gdzies przed 3:00 (dla mnie dobowy odpowiednik 2:00 we Wroclawiu albo 1:30 w Suwalkach), i juz wtedy za oknem ciemno nie bylo. wschod slonca nominalnie 4:43 tego dnia
    7.

Domyślnie

Miałem już wyłączać kompa ale... zajrzałem tu.
    1 i 5 wymiata.... Gratuluję
    Oczywiście reszta też ok.

Domyślnie

Świetna wrzutka
    Mi się bardzo podoba 3 - mimo, a może dzięki tym nieostrym postaciom po lewej stronie.
    A nr 5 to fajny przyczynek do naszej dyskusji w innym wątku - ISO100, F16 i czas 4 sekundy. Zakładam, że nie z ręki zrobione
    Nikon FX i Olympus m4/3

Domyślnie

Ja już widziałem te foty wcześniej, na flickr.com
    Faktycznie zdjęcia 1 oraz 5 są po prostu świetne
    Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
    Moja galeria: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez August68 Zobacz posta
    Świetna wrzutka
    Mi się bardzo podoba 3 - mimo, a może dzięki tym nieostrym postaciom po lewej stronie.
    A nr 5 to fajny przyczynek do naszej dyskusji w innym wątku - ISO100, F16 i czas 4 sekundy. Zakładam, że nie z ręki zrobione
    nie... po bozemu ze statywu...

Domyślnie

Piękne miasto. Warunki wypracowałeś sobie rewelacyjne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie... po bozemu ze statywu...
    Miło czytać, że nie jestem jedyny "dziwny" co ze statywem na miasto wychodzi
    Nikon FX i Olympus m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez August68 Zobacz posta
    Miło czytać, że nie jestem jedyny "dziwny" co ze statywem na miasto wychodzi

Jest was dwóch... a w"kupie" zawsze raźniej.
    Nie było mi po drodze do tego miasta, ale fotki zachęcają do jego odwiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Jest was dwóch... a w"kupie" zawsze raźniej.
    powiedzial, co wiedzial

jestem statywowy od 2 dekad z okladem. jak mam czas i warunki atmosferyczne sa ku temu, to najchetniej pakuje sie i jade gdzies, gdzie bede mial (w miare) cisze i spokoj i czas na rozstawienie sobie statywu i dopracowanie ujecia. takie focenie, gdzie na grzbiecie donosze z auta ekwiwalent walizki na weekendowy city trip mojej corki* i moge sobie to rozstawic i wykluczyc rozwazania o czasie ekspozycji czy stabilizacji obrazu z procesu decyzyjnego - przynajmniej dopoki nie robi sie ta pora dnia, kiedy trzeba myslec ile ruchu chmur i wody chce sie (nie) zamrozic...

piekna sprawa...

rownoczesnie mam tez praktycznie zawsze maly zestaw, ktory razem z plecakiem nie przekracza wagowo "kosmetyczki" ww. corki. na bieganie po miescie (zupelnie bez statywu) albo na pedalowanie rowerem w weekend lub do/z pracy (wtedy mniejszy statyw w sakwie). i odkad tu mam R7 to ten lekki zestaw jest tez preferowanym wyborem na wyjazdy rodzinne a przy stabilizacji w matrycy zdarzylo mi sie juz nawet poleciec gdzies bez statywu. aczkolwiek to nie jest wielkie halo dorzucic sobie mniejsze karbonowe nogi (Sirui T1204XL, waga piorkowa w porownaniu z uczciwym landszaftowym statywem) do walizki i nawet potem nosic je pol dnia przyczepione do malego plecaka

* - no dobra, zartuje. nieco ponoad polowe tych 20kg, ktore ona spakuje na 3 dni

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Nie było mi po drodze do tego miasta, ale fotki zachęcają do jego odwiedzenia.
    no po drodze to tam jest moze jak napinkalasz do Laponii albo do Swietego Mikolaja...

fajne miasto jest. ja bylem na city-trip z dwojka nastolatkow, ale na szczescie nie byli nahalni, dali pofocic
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 05-06-2026 o 09:12

Domyślnie

Ja wiem, że statyw to zapewnienie sobie komfortu pracy. Ale...
    Oduczyłem się "statytowania" na północy. Pierwszy statyw jaki tam zabierałem przekraczał 2kg. I do czasu kiedy do auta było blisko dało się z tym żyć.
    Kupiła w ramach odchudzania plecaka statyw z karbonu. Piękna sprawa. Leciutki bo poniżej kilograma. Da się przeżyć.
    No i po kilku celebracjach prawilnego focenia ten piękny statyw znalazł swoje stałe miejsce w szafie.
    Dlaczego? Bo jest za lekki.
    "Małe" podmuchy północnych wiatrów powodowały kiwanie się aparatu na statywie. Nawet z podwieszonym na nim plecakiem.
    Statyw nie jest kiepski. Jest sztywny i fajnie się go używa w mieście. Ale w terenie "przygodnym" nie koniecznie. Sam aparat z założonym filtrem stanowi coś sport opór aerodynamiczny.
    I mi się to średnio sprawdzało. A do tachania tego ciężkiego nie mogę za cholerkę zmusić. Taki wygodny się zrobiłem.
    Może za mało we mnie determinacji i powinienem obudowywać się murem oporowym z kamieni...
    ... albo czekać aż przestanie wiać.

Ostatnio jeżdżę na północ przez Szwecję. Płynę do Treleborga a potem kierunek Goeteborg...
    Ale może trzeba będzie odbić trochę w prawo....

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni