Close

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 109

Domyślnie Magia matrycy CCD

Ostatnio w sieci pojawił się pewien trend wykreowany zapewne przez różnej maści jutuberów i influencerów jakoby stare aparaty z matrycami CCD dawały cudowne kolory i niespotykany dziś zakres dynamiczny. Z ciekawości zacząłem przeglądać moje stare fotografie z kompaktu Olympusa C740UZ. Poniżej kilka z nich. Czy widzicie tu piękne kolory i ogromną rozpiętość tonalną?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9060014.JPG
Wyświetleń:	15
Rozmiar:	658,1 KB
ID:	82408

Nazwa:	P9060072.JPG
Wyświetleń:	17
Rozmiar:	725,6 KB
ID:	82409

Nazwa:	P9060080.JPG
Wyświetleń:	13
Rozmiar:	693,1 KB
ID:	82410

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mirkus Zobacz posta
    Ostatnio w sieci pojawił się pewien trend wykreowany zapewne przez różnej maści jutuberów i influencerów jakoby stare aparaty z matrycami CCD dawały cudowne kolory i niespotykany dziś zakres dynamiczny. Z ciekawości zacząłem przeglądać moje stare fotografie z kompaktu Olympusa C740UZ. Poniżej kilka z nich. Czy widzicie tu piękne kolory i ogromną rozpiętość tonalną?
    Takie rozważania są prowadzone gdy nie ma się nic do powiedzenia o fotografii a chciałoby się jakiś post zapodać.

Odpowiadając na Twoje pytanie - NIE. A nawet przeciwnie. Jest słabo.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-09-2024 o 00:28 Powód: brak [ przy cytowaniu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wujot Zobacz posta
    Takie rozważania są prowadzone gdy nie ma się nic do powiedzenia o fotografii a chciałoby się jakiś post zapodać.

Odpowiadając na Twoje pytanie - NIE. A nawet przeciwnie. Jest słabo.
    No sorry kolego, ale nie każdy może pochwalić się jaką to książkę ostatnio wydał jak Ty. Jest sporo filmów np na YT o magicznych właściwościach matryc CCD więc próbuję skonfrontować to z faktami. Twój komentarz rozumiem oznacza że nie podzielasz opinii jutuberów i influencerów.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-09-2024 o 00:29

Domyślnie

No sorry kolego, ale nie każdy może pochwalić się jaką to książkę ostatnio wydał jak Ty. Jest sporo filmów np na YT o magicznych właściwościach matryc CCD więc próbuję skonfrontować to z faktami. Twój komentarz rozumiem oznacza że nie podzielasz opinii jutuberów i influencerów.
    Nie, nie podzielam.

A sprawa jest o tyle prosta, ze nawet gdyby matryce CCD pozwalały na rejestrację szerszego zakresu tonalnego to i tak urządzeniami wyjściowymi są te same monitory i w dodatku wyświetlające obrazy jpg. Bardzo mnie ciekawi na jakich urządzeniach i programach można byłoby dostrzec różnice. Dobry obraz jest nie tyle zależny od matrycy ile wykorzystania możliwych efektów psychologicznych (a też psychofizjologicznych). Czyli obecności różnych kontrastów, warunków ekspozycji projektu, kontrastów tekstur, przepływów tint itd. Wśród zdjęć, które zamieściłeś niektóre bardziej przykuwają uwagę a przecież to ta sama matryca.
    Aby rozważania miały jakikolwiek sens to wystarczy sfotografować odpowiednio przygotowane tabele barwne i wykazać różnice. Jeśli jest ona niemierzalna to wkładam to między bajania.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-09-2024 o 00:29 Powód: cytowanie

Domyślnie

Są pewne różnice ale żeby nazywać to magią to przesada. Zakres dynamiczny i tonalny w tych starych matrycach jest też mniejszy no i może to jest przyczyna tej magii? Pewne niedoskonałości które zbliżają do wyglądu analoga? Sposób sczytywania danych z matrycy ccd jest, że tak powiem, droższy, zas CMOS jest szybszy ale i tańszy.
    Najlepsze czy też najmodniejsze, są CCD kodaka, który ma na przykład olympus e400, e300. przyznam, że te kolory mogą się podobać bo są takie naturalne, czy "leikowe" no bo Leica jeszcze pakuje ccd. Jest coś innego w tych matrycach co może się podobać wrażenie tej magii, dzięki płynniejszym przejściom no i braku ostrości.
    Na tych zdjęciach nie widzę jakichś szczególnych magicznych kolorów czy jakichś ciekawych tonacji.
    Ostatnio edytowane przez jurkarol ; 11-09-2024 o 21:56

Domyślnie

Ja też po przejrzeniu wielu swoich zdjęć sprzed lat nie widzę magii. Miałem kiedyś kamerę 3CCD Panasonica to faktycznie kolory miała bardzo żywe, ale przy aparatach fotograficznych nie zauważyłem żeby matryca CCD dawała jakieś znacząco lepsze barwy niż CMOS że o zakresie dynamicznym nie wspominając.
    Ostatnio edytowane przez Mirkus ; 11-09-2024 o 22:05

Domyślnie

Ale, ale... bo to wszystko zależy od konkretnej sytuacji Tu nie zaszły sprzyjające okoliczności.

Bez urazy ale zdjęcia wrzuciłeś z ... kompaktu. I to jak widzę strasznie starego - 3 MPx. W tym to magii żadnej nie będzie. "Płaskość i nijakość" zdjęć widać praktycznie w każdym takim aparacie. Sytuacja pewnie wyglądałaby całkiem inaczej gdybyś zrobił zdjęcia jakąś lustrzanką CCD z dobrym obiektywem. Przy czym zaznaczam, że nie chodzi o wykresiki i możliwości teoretyczne starego sprzetu/matrycy w porównaniu do nowych a po prostu o odbiór takiego zdjęcia - kolory, rozmycia itp. itd. A jak jeszcze fotograf dobry + "widoczki" to nie ma opcji jest się czym zachwycić
    Ostatnio edytowane przez RMC ; 12-09-2024 o 08:26
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

@Mirkus Rozróżniłbym dwie kwestie. Pierwsza to zjawisko trendów kreowanych w sieci, jak napisałeś. Tu każdy próbuje się wyróżnić, wykreować czy wpisać w pewną modę. Ciekawe zjawisko, ogólnie polega na tym żeby publika klikała lajki. Jak sądzę taki powrót do CCD i szukanie jakiegoś "look'u" to pokłosie miłości obecnego pokolenia Z do lat 90. (nieważne, że te matryce to raczej lata 2000, jak masz dwadzieścia parę lat to wiele rzeczy odbierasz jak z prehistorii ). Zerknij do wątku o lustrzance analogowej, którą niedawno wypuścił Pentax.

Druga kwestia, to faktyczny wygląd zdjęć z aparatu z matrycą CCD. Tu jest o czym dyskutować, bo faktycznie w dobrym świetle jpg był bardzo ładny. Zerknij do wątku https://forum.nikoniarze.pl/threads/...highlight=d200
    Sam wspominam z pewną nostalgią swojego Nikona d80, zdjęć mam z niego sporo, ale już bym nie wrócił do tego aparatu.

Domyślnie

Miałem D70 i D80 z matrycami CCD,później miałem D90, D7100, D750 i D850. Mam wszystkie zdjęcia - nie ma żadnej magii. Każdy kolejny aparat miał lepszą matrycę od poprzednika. Kiedyś nawet kupiłem D200, żeby poszukać tej magii - nie było jej... Magia to się pojawiła przy pełnej klatce. Wtedy był przeskok jakościowy.
    D850 | D5300| N80 | S 24-105/4 | N18-140 3,5-5,6 | N28-105 3,5-4,5 | N 50 1,4D | N 85 1,8G | T 17-35 2,8-4 | S C100-400/5-6,3 | SB-600 | SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RMC Zobacz posta
    Bez urazy ale zdjęcia wrzuciłeś z ... kompaktu. I to jak widzę strasznie starego - 3 MPx. W tym to magii żadnej nie będzie. "Płaskość i nijakość" zdjęć widać praktycznie w każdym takim aparacie. Sytuacja pewnie wyglądałaby całkiem inaczej gdybyś zrobił zdjęcia jakąś lustrzanką CCD z dobrym obiektywem. Przy czym zaznaczam, że nie chodzi o wykresiki i możliwości teoretyczne starego sprzetu/matrycy w porównaniu do nowych a po prostu o odbiór takiego zdjęcia - kolory, rozmycia itp. itd. A jak jeszcze fotograf dobry + "widoczki" to nie ma opcji jest się czym zachwycić
    Sęk w tym że właśnie o takie aparaty chodzi owym influencerom. Kompakt z lat 2000-2009 z matrycą CCD. Ja też robiłem nim ładniejsze widoczki ale to nie o widoczki chodzi tylko jak prosto z aparatu wyglądały kolory i jak rejestrował mocno kontrastowe sceny. Jak widać na moich przykładach szału nie było.

@poste Też bym obstawiał jakiś sentyment pokolenia Z do młodzieńczych lat a nie cudownych właściwości matryc CCD
    @brzezior Zgadzam się całkowicie.

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni