Szukaj
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
No to kolejna próba, mam nadzieję że tym razem udana.
Nie mam dorobku na astrobinie ale może tym zdjęciem rozpocznę![]()
Panorama Księzyca
Kruca bomba!
A co to za światełko w kraterze "na dole"? Aliens?![]()
"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
"Don Kichote to zły człowiek był..."
Nie było jeszcze słońca w tym wątku więc na gorąco zapodaję zdjęcie z soboty 29.03.2025, kiedy to można było zaobserwować że coś ciekawego się dookoła nas dzieje.
Poniżej częściowe zaćmienie słońca w paśmie h-alfa.
Moment na zdjęciu to mnie więcej faza maksymalna zaćmienia dla okolic Warszawy.
Najwięcej bo chyba około 16% było zakryte w okolicach Szczecina.Ale u nas za to było bezchmurnie
Mam nadzieje że się spodoba.
9. Słońce z 29.03.2025
![]()
Się podoba.
Chmury w przypadku tego zjawiska mogą czasem pomagać - tworzą naturalny filtr.
Oczywiście, lepiej bez nich gdy chce się jak powyżej rejestrować plamy i protuberancje.![]()
Dawno mnie tu nie było więc pomyślałem że coś wrzucę...
Zdjęcia z wczoraj.
Seeing zapowiadał się wyjątkowy jak na nasze warunki pogodowe - 0,7 arcsec/pix co się trafia dwa trzy razy w roku. Ryzykiem była wilgotność. Którą niestety widać na zdjęciach.
Przy takim seeingu zawsze staram się poćwiczyć kolimację mojego teleskopu żeby wydobyć jak największy szczegół. Z wyniku jestem zadowolony chociaż podejrzewam że mogło by być lepiej jak na wczorajsze warunki.
Poniższe zdjęcia były zrobione z ogniskową blisko 5m. (Można by to policzyć dokładnie ale mi się nie chce. Na pewno więcej niż 2350mm*2)
Zapraszam do oglądania...
10. Na początek zapolowałem na Jowisza bo czerwona plama była widoczna w rozsądnych godzinach obserwacyjnych.
Zdjęcie wyszło na tyle dobrze ze postanowiłem przetestować funkcję ResizeAI w ON1 PhotoRaw. To jest oryginalny kadr powiększony 2 razy. Kolejne zdjęcia już są bez "resize".
Potem jak zwykle Księżyc, który ile by się nie obserwowało - zawsze przyciąga..
11. Zatoka Tęcz - jedno z moich ulubionych miejsc do obserwacji i fotografii.
12. Kadr z północnej części nad Zatoką Tęcz z kraterem Platon.
![]()
przybliżenia niesamowite![]()
Z czego wynika to, że powierzchnia Księżyca wygląda na poruszoną - zwłaszcza po kliku w zdjecie?
No własnie, jakoś miękko, jakoś poruszone, ale i tak obrazki mi się podobają.![]()
no jest jak mówisz niestety i przy obróbce tez zauważyłem że nie mogę tego zniwelować.
Dlatego napisałem to: "Z wyniku jestem zadowolony chociaż podejrzewam że mogło by być lepiej jak na wczorajsze warunki."
Powody mogą być dwa.
1. Niedokładna kolimacja teleskopu.
Mam teleskop lustrzany typu SCT. Przy tak dużych powiększeniach nawet najmniejsza niedokładność ustawienia lustra wtórnego w stosunku do głównego mści się takim efektem. Po prostu osie optyczne zwierciadeł się nie "zjeżdżają" idealnie i ma to wpływ na obraz końcowy.
Oczywiście teleskop kolimowałem przed sesją ale robiłem to przed włożeniem soczewki barlowa 2x. A powinienem to powtórzyć przy zmianie ogniskowej, po włożeniu soczewki.
Cały czas jestem amatorem i zapominam o tym.
W czasie robienia zdjęć jak widziałem te małe kraterki w Zatoce Tęcz to doszedłem do wniosku że jest OK a resztę da się wyciągnąć obróbką. No niestety się przeliczyłem.
Te kraterki jak dobrze pamiętam mają po kilkaset metrów średnicy.
2. Zdjęcia księżyca były robione pod sam koniec sesji tuż przed zbieraniem "zabawek". Zauważyłem że teleskop dość mocno zaszedł rosą.
Na pewno miało to wpływ na końcowy rezultat.
Cieszę się że się podoba.
Przy następnym takim seeingu będzie tylko lepiej![]()
Skontaktuj się z nami