Co do maczka to jeśli stać Cię na ten z procesorem Pro to właśnie taką wersję bym kupił.
Jeśli monitor to sam od niedawna korzystam z Eizo i bardzo sobie chwalę, nie zamieniłbym go na żaden Apple Studio Display.
Szukaj
Co do maczka to jeśli stać Cię na ten z procesorem Pro to właśnie taką wersję bym kupił.
Jeśli monitor to sam od niedawna korzystam z Eizo i bardzo sobie chwalę, nie zamieniłbym go na żaden Apple Studio Display.
Piszesz po raz kolejny na temat wyższości ASD. To trochę mało powiedzieć "jest lepszy." Trzeba to porównać z monitorem przeznaczonym do pracy z kolorem.
Wcześniej napisałeś " Na EIZO się nie znam..." Nawet go nie miałeś, bo nie wiesz czy można go podłączyć do maca.
To skąd wniosek że ASD jest lepszy?
Napisz proszę co z czym porównywałeś, na czym konkretnie polegają różnice i co jest lepsze w ASD.
Da się. Mój Dell ma USB-C z TB4, kabel z drugiego końca ma DP. Tak pracuję. TB4 to fantastyczna sprawa, mam coś co przypomina stacje dokującą do TB4 a w niej 2 czytniki kart (SD i micro SD), gniazdo LAN, 2 gniazda USB-C, 2 gniazda USB 3 i HDMI na dodatek. To kosztowało coś około 50 zł ...
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Szczególik: Eizo CS2740, o którym mowa, ma port USB-C zgodny z DisplayPort.
Różnica między 4K a 5K jest mniej więcej taka jak między "matrycą" 8,3mpix a 14,7mpix.
Napisałem do pytającego co ja bym wybrał i dlaczego. Nie zamierzam Was do niczego przekonywać.
Maci świetnie chodzą na 5K. Oglądałem niedawno w ispocie 32" XDR 6K.
Po prostu te rozdzielczości, kontrast, jasność robią różnicę, co by nie pisać o lepszym odwzorowaniu kolorów przez EIZO 4K.
Ostatnio edytowane przez cybulski ; 10-03-2025 o 23:13
linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|
Zdajesz sobie sprawę, że po to kalibruje się monitor żeby odwzorowywał wiernie kolory a nie "lepiej i kontrastowo". To potrafią tanie matryce dla przysłowiowego Janusza co lubi kolorki.
A co do meritum to śmiało możesz brać EIZO do maca mini, Logitecha (MX keys S) również, wszystko śmiga za ułamek ceny applowych wymysłów. Myszkę mam Corsair Harpoon Wireless chodzi po kablu, BT i nadajniku także do każdego urządzenia podłączysz.
Dziękuję za odpowiedzi. Jeżeli ktoś chciałby jeszcze coś napisać - bardzo chętnie przeczytam. Wszystkie porady, uwagi, sugestie są dla mnie cenne.
Po zalogowaniu widzę jedynie posty z 2023 r. Jeżeli mój wpis „wyląduje” w nieodpowiednie miejscu proszę moderatora o usuniecie lub przeniesienie.
Mój budżet uniesie jedynie dopłatę 500 zł z M4 32/512 na M4 pro 24/512.
Dlatego dodatkowy applowski sprzęt jest poza zasięgiem.
Mam pytanie dot. myszy. Zastanawiam się nad dwoma: MX Master 3S i (chyba) mniejszą MX Anywhere 3S.
Czy w Master rolkę pod kciukiem można skonfigurować jako +/- np. dla ekspozycji; tzn. najeżdżam na ekspozycję i kręcąc tą rolką zmieniła parametry?
Przy niektórych myszach jest opis „dla/for Mac” - czy to tylko marketing.
Pozdrawiam
Wystarczy, że w Logi Options+ ustawisz sobie to tak (lub odwrotnie klawisze jak wolisz):
Chyba, że chodzi Ci o to, żeby po najechaniu na wybrany parametr (temperatura, tinta, ekspozycja, kontrast, podświetlenia itd) i ruszaniu kółkiem pod kciukiem zmieniała się jego wartość. Tego chyba LR nie obsługuje, ale może ktoś znalazł na to sposób i się z tym podzieli.
Ostatnio edytowane przez MstrG ; 11-03-2025 o 08:36
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Dziękuję za odpowiedź. Ta druga opcja. Po najechaniu zmieniam wartość.
- - - - kolejny post - - - - - -
A Capture One może obsługiwać?
To miał być jeden post ale na telefonie niechcąco kliknęłam nie to co potrzeba.
Skontaktuj się z nami