Close

Strona 7 z 142 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 1413

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esperal Zobacz posta
    Dziękuję, sprawdzę. Jeśli okaże się że Safari jest produktem tak niedopracowanym że nie pozwala ściągnąć zdjęcia do wiadomości mailowej, to kolega cybulski już na pewno nie kupi żadnego urządzenia od Apple
    A to że safari szwankuje, to ja wiem. Np gdy jestem za granicą to przez safari nie mogę zalogować się do banku z maca, a z opery idzie na tymże macu. Zawsze staram się mieć 4 przeglądarki na win czy mac, chrome opera firefox i edge/safari. Główna na której działam to chrome. Synchronizacja.

Na mac, była też jako pierwsze, program do TradingView, zanim weszło na win, oprócz przegladarkowego.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 09-11-2023 o 08:15
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

To nie do końca tak jest, że Safari szwankuje. Jest po prostu inaczej zabezpieczane i nie pozwala na niektóre skrypty. Czasem można to ustawić czasem nie. Chrome to zwykły wykradacz danych. Natomiast przeglądarka, która poprawnie obsługuje większość serwisów, w tym np gov to Firefox. Niezastąpiona tam gdzie trzeba np weryfikować dokumenty podpisem kwalifikowanym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    PS. Skoro piszesz że na PC działa, a na Mac'u nie, a wiadomo że na PC Safari nie używasz bo się nie da, to wydaje mocno prawdopodobne że jest to kwestia przeglądarki.
    Mogę już potwierdzić, że to Safari było powodem błędu. Dziękuję za nakierowanie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patronat Zobacz posta
    To nie do końca tak jest, że Safari szwankuje. Jest po prostu inaczej zabezpieczane i nie pozwala na niektóre skrypty. Czasem można to ustawić czasem nie. Chrome to zwykły wykradacz danych. Natomiast przeglądarka, która poprawnie obsługuje większość serwisów, w tym np gov to Firefox. Niezastąpiona tam gdzie trzeba np weryfikować dokumenty podpisem kwalifikowanym.
    Safari a raczej jego "silnik" zwyczajnie nie obsługuje w pełni obecnych standardów. Jest to po prostu tragiczna przeglądarka i tyle. Apple swoje a reszta świata swoje, i Apple uważa że wie lepiej. "Szwankuje" to mało powiedziane. I piszę to jako osoba która lubi Apple
    Tej przeglądarki zwyczajnie nie da się używać do pracy. Tacy giganci oprogramowania i generalnie e-commerce jak Amazon czy NetSuite (jak ktoś nie wie co to NetSuite niech wrzuci w Google) nawet nie udzielają wsparcia kiedy ktoś używa Safari.
    Od razu wyjaśniam że pisząc Amazon nie mam na myśli że na Safari nie da się zrobić zakupów na Amazonie, tylko chodzi mi o obsługę biznesową, np. konta sprzedawcy na Amazon przez Seller lub Vendor Central, albo konsola AWS.
    Ile razy coś nie działało w panelu konfiguracyjnym to pierwsze pytanie od ich supportu było "jaka przeglądarka?", a kiedy ja lub koledzy ode mnie z firmy pisali że Safari to dostawaliśmy od razu informację "proszę użyć Chrome, Firefox, albo Edge, Safari nie jest w stanie poprawnie wyświetlić naszej strony".
    Tak samo z bankami - ile razy w panelu klienta coś nie działało, banki zarówno w Stanach jak i w Polsce proszą mnie (albo prosiły bo już Safari nie używam) o użycie Chrome, FF czy Edge bo Safari nie obsługuje tego co trzeba. I to zawsze załatwiało sprawę.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Hehehe, kiedyś support it mówił żeby wyłączyć i włączyć. Teraz doszło zmień przeglądarkę z safari
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 09-11-2023 o 19:49
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Safari a raczej jego "silnik" zwyczajnie nie obsługuje w pełni obecnych standardów. Jest to po prostu tragiczna przeglądarka i tyle. Apple swoje a reszta świata swoje, i Apple uważa że wie lepiej. "Szwankuje" to mało powiedziane. I piszę to jako osoba która lubi Apple
    Również jako osoba która lubi i używa Apple powiem że mam ustawionego Firefoxa jako domyślną przeglądarkę na Macu. Z Safari od dłuższego czasu jest mnósto problemów. Nawet w USA gdzie japko jest bardzo popularne mnóstwo stron się nie otwiera. Strony formularzy "rządowych", zeznań podatkowych itp. Więc coś z tym Safari nie tak
    Zresztą daleko nie szukajmy - strona popularnej w Europie linii lotniczej:
    Bezpieczniej i mniej stresowo otwierać strony w Firefox na Macu.
    Przepraszam, nie wiem czemu dodały się 2 screeny. Nie umiem tego usunąć.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Screen Shot 2023-11-09 at 19.22.39.png  

wizzair.jpg  

Ostatnio edytowane przez pioterkow ; 09-11-2023 o 20:40
    Leica M9 + MP + Summilux 35/1.4 ASPH + Noctilux 50/0,95

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Hehehe, kiedyś support it mówił żeby wyłączyć i włączyć. Teraz doszło zmień przeglądarkę z safari
    What is the priority of your issue?
    https://www.youtube.com/watch?v=S2s7nsn-YpA
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    Miałem też zakupić stacjonarnego Maca ale zdecydowanie wolę combo Macbook + zewnętrzny monitor który zawsze można odłączyć i pracować z laptopem np. na kanapie czy gdzieś go zabrać. .
    Idelna konfiguracja - MacBook + dobry monitor zewnętrzny np. Eizo. Uzywam od wielu lat - duży klocek MacPro stoi nieużywany.
    Stacjonarnego nie zabierzemy raczej ze sobą.
    Ktoś napisał że 16GB RAM to mało - używam PS, C1 i DxO i wszystko dzieje się praktycznie w czasie rzeczywistym. A są to często spore pliki typu 300-500MB z warstwami.
    Nie mam doświadczenia w video na Mac - może do tych zastowań to faktycznie mało...
    Jeśli ktoś kupuje pierwwszego Maca to warto pamiętać żeby nie zaśmiecać pulpitu dużymi plikami lub ilością plików. Mac wtedy mocno zaczyna spowalniać.
    Leica M9 + MP + Summilux 35/1.4 ASPH + Noctilux 50/0,95

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioterkow Zobacz posta
    Idelna konfiguracja - MacBook + dobry monitor zewnętrzny np. Eizo. Uzywam od wielu lat - duży klocek MacPro stoi nieużywany.
    Stacjonarnego nie zabierzemy raczej ze sobą.
    Ktoś napisał że 16GB RAM to mało - używam PS, C1 i DxO i wszystko dzieje się praktycznie w czasie rzeczywistym. A są to często spore pliki typu 300-500MB z warstwami.
    Nie mam doświadczenia w video na Mac - może do tych zastowań to faktycznie mało...
    Jeśli ktoś kupuje pierwwszego Maca to warto pamiętać żeby nie zaśmiecać pulpitu dużymi plikami lub ilością plików. Mac wtedy mocno zaczyna spowalniać.
    Bo masz ustawiony pulpit w icloud. Co do 16 GB ram, pełna zgoda. Tym bardziej, że dzisiejsze pamięci ssd i pliki wymiany są szybsze niż ram 10 lat temu, a mac całkiem nieźle zarządza pamięcią.
    Co do Safari i Wizza - nie mam żadnych problemów ani komunikatów o niezgodności - może jakaś zabytkowa wersja?

Domyślnie

Ja napisałem. Bo to mało albo bardzo mało. Nie wiem czym fotografujesz że masz pliki 300-500MB z warstwami, u mnie te pliki są tak 1.5-2.5 GB..... I piszę o zdjęciach, nie wideo. Wystarczy otworzyć RAW'a z matrycy 45MPX w 16 bitowym kolorze i zrobić 3-5 warstw.
    Polecanie zestawu 16GB na platformie do której nie można (bo się fizycznie nie da) dołożyć z czasem więcej pamięci moim zdaniem nie jest zbyt mądre. Chyba że ktoś lubi wymieniać sprzęt co rok

?????? Trzymam na pulpicie po 500GB - 1TB w różnych folderach i nic mi nie spowalnia z tego powodu.... Co to za jakaś miejska legenda? No chyba że to z powodu posiadania tylko 16GB RAM
    Marcin
    Sony / Nikon

Strona 7 z 142 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni