Close

Strona 49 z 142 PierwszyPierwszy ... 3947484950515999 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 1413

Domyślnie

Ale raczej nie w MacOS, a jeśli nawet już tak - to szalenie nieefektywnie; bo skoro DXO potrafi zrobić export 47mpix z DP_XD2s - czyli usunąć szumy i wydobyć detale z cieni w sposób niedościgniony dla adobe w 12s a Adobe AI potrzebuje na tym samym sprzęcie 120s to jest po prostu kiepsko optymalizowane - 10:1 słabo...
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 12-12-2024 o 18:34
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    To jest typowa obudowa na dysk NVME, które są dostępna ze złączem 10, 20 i 40 Mb/s. Są też na dwa dyski.

Ale właśnie nie ma tego problemu, bo przy tym drugim rozwiązaniu jest dostęp do wyłącznika.

A dostępne są jeszcze dyski kładziona na górę, ale mające dysk włożony na stałe

https://pl.aliexpress.com/item/10050...yAdapt=glo2pol

A nawet takie z dyskiem 3,5". Tylko cena zabija

https://www.amazon.pl/gp/product/B0DGSRJ413/
    Cytat Zamieszczone przez RMC Zobacz posta
    Hmmm... intrygująco napisałeś Znaczy co ucieka? Czas, posiadanie nowego mini M4. Czy co?

U mnie to faktycznie bardziej chodzi o zabawę. Zobaczę, spróbuję. Może być, że nie będę zadowolony. Jedno co mnie teraz martwi to gdzie to postawić, bo wielki klocek...

W przeciwieństwie do wielu tutaj, ja realnie nie potrzebuję mega mocy, szybkości sprzętu bo nie robię nic skomplikowanego na komputerze. Oglądam strony, coś tam czasem napiszę. Zdjęcia jak obrabiam to pojedyńcze (coraz częściej) i jest to podstawowe machanie suwakami. Nigdy nie pykam jakichś serii po x set sztuk by później maszyna mieliła godzinami. Realną potrzebę wymiany sprzętu będę miał jak Win10 stanie się nieużytkowy (brak wsparcia, strony, programy nie włączające się itp) bo mój komputer nie kwalifikuje się pod update go. To wtedy czemu nie, może i nowego maca sobie zafunduję.

Każdy w sumie robi co uważa i co mu potrzebne. Taka refleksja ogólna tu Sporo biegam. Ostatnie parę lat wydawało mi się, że przyda mi się coraz lepszy zegarek z GPS. Najpierw Garmin Fenix 6 (nowy), pózniej Suunto Vertical (nowe). Każdy kosztował mnie prawie po 4000 zł. Sprzedałem je i ... okazuje się, że na moje potrzeby wystaczy w zupełności Suunto Spartan (~z 300zł), który kupiłem 100 lat temu używany. Czasem więc nie potrzeba się ścigać z nowościami.
    Każdy ma swoje oczekiwania i pomysły na życie. Z racji tego że mieszkam na dwa domy taki maczek jest doskonale mobilnym sprzętem. komp klawiatura i mysz zmieści się do pudełka na.... Nawet na buty będzie
    za duże. A że monitory mam dwa to przewożenie go jest przyjemnością w porównaniu do wożenia blaszaka.
    Mi już się nie chce zbierać niepotrzebnych gratów. Wychodzę z założenia, że albo coś mi jest potrzebne i z tego korzystam, albo nie kupuję, bo może coś...

Co do zegarków...
    Po jednoczesnym teście Feniksa i Suunto kupiłem prostego szajsunga za 150 Euro. Tak samo kłamie jak tamte, ale był tani. Zwykłe robienie ludzi w konia. A za pomysł ładowania Garmina kablem ktoś powinien popełnić sepuku.

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Ja na start mam wszystko, czego potrzebuję

1. Obudowę na dysk NVME - na kablu USB-C
    2. hub USB/USB-C z dodatkowym wyjściem HDMI i czytnikiem kart
    3. Stację dokującą na HDD 2.5" i 3.5" - tu dokupiłem kabel na USB-C

Tylko to takie mało ustawne i zajmuje 3 porty. Ale mam i mogę testować. W szczególności ten hum wiszący na kablu, do którego podepnę przynajmniej monitor i Loupedeck. Wtedy zdecyduję czy warto brać tego huba z dyskiem czy jednak podstawkę.
    No to jesteś już zwarty i gotowy. Musisz zacząć wyglądać przez okno.
    Mam podobne graty. Tylko to nie wygląda elegancko. Jak się zdecyduję na zakup, to najchętniej przygarnę coś w stylu pod lub nadstawki.
    Albo wykorzystam wspomniane powyżej pudełko na buty aby schować bałagan.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    A że monitory mam dwa to przewożenie go jest przyjemnością w porównaniu do wożenia blaszaka.
    Ja najprawdopodobniej kupię jeszcze przenośny ekran. Połączony kablem USB-C nie potrzebuje nawet zasilania.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Ale raczej nie w MacOS, a jeśli nawet już tak - to szalenie nieefektywnie; bo skoro DXO potrafi zrobić export 47mpix z DP_XD2s - czyli usunąć szumy i wydobyć detale z cieni w sposób niedościgniony dla adobe w 12s a Adobe AI potrzebuje na tym samym sprzęcie 120s to jest po prostu kiepsko optymalizowane - 10:1 słabo...
    Uważam dokładnie odwrotnie. Adobe odzumia zdecydowanie lepiej i pozostawia najwięcej detalu. I chyba nie jestem sam, 33 miliony osób na świecie aktualnie subskrybujące to oprogramowanie (oficjalne dane) wydaje się podzielać moją opinię.
    DXO Photolab natomiast to niszowy pakiet z liczbą użytkowników szacowaną na kilkaset tysięcy.
    Chyb jest jakiś powód dla którego ludzie wolą płacić więcej za pakiet Adobe, ale co ja tam wiem
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshot 2024-12-12 at 17.29.51.png
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	132,3 KB
ID:	84467
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Ale czy akurat za odszumianie?
    To że ludzie wybierają pakiet Adobe to można dyskutować w nieskończoność

Domyślnie

Jasne, nie tylko za odszumianie, ale również.
    Pamiętam jak Adobe wypuściło tą funkcję jakiś czas temu i to był kompletny "game changer" dla wielu, w tym dla mnie.
    Poprzednio testowałem inne Topazy, DXO, i co tam jeszcze, i MZ nic się do Adobe nie umywa.
    Była cała dyskusja i wszelakie testy (na tym forum chyba też zresztą, wiem napewno że na forum Olympusa była), @paparapa tam się dużo udzielał, ja w większości czytałem tylko, ale zdecydowana większość osób komentujących / testujących wskazywałą Adobe jako oprogramowanie które pozostawia najwięcej detalu i najbardziej naturalnie wyglądające zdjęcie po odszumiaiu.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    …Adobe odzumia zdecydowanie lepiej i pozostawia najwięcej detalu. …
    Mógłbyś wstać jakieś źródło (np. miarodajny test) na poparcie tej tezy?
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    Mógłbyś wstać jakieś źródło (np. miarodajny test) na poparcie tej tezy?
    To moja własna opinie wyrobiona sobie na podstawie odszumiania wykonanych przeze mnie zdjęć.
    A testów w sieci jest sporo, nie wiem jakie są dla Ciebie miarodajne, ja zwyczajnie wolałem sprawdzić samodzielnie.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Dzięki za link. Nie jestem pewien natomiast, iż ten test potwierdza opinie kolegi m_a_g.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    To moja własna opinie wyrobiona sobie na podstawie odszumiania wykonanych przeze mnie zdjęć.
    A testów w sieci jest sporo, nie wiem jakie są dla Ciebie miarodajne, ja zwyczajnie wolałem sprawdzić samodzielnie.
    Jasne. Nie wiem czy masz jeszcze rezultaty Twoich testów. Jeśli tak, to podrzuć. Jeśli nie, to może daj namiar na jakiś test, który dla Ciebie jest miarodajny.
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Strona 49 z 142 PierwszyPierwszy ... 3947484950515999 ... OstatniOstatni