Close

Strona 44 z 142 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 1413

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Widzę że sporo osób ma rozeznanie w temacie. Mnie nurtuje takie pytanie.
    Do jakiej mniej więcej konfiguracji PCta z Intelem albo Ryzenem można porównać Mac mini M4 w najtańszej wersji?
    Trudno o jakieś jednoznaczne porównanie bo to mocno zależy od zastosowań. No i M4 (za wyjątkiem iPada) jeszcze w ręku nie miałem.
    Na moje oko to wypada jak jakiś Ryzen 7 z RTX 4060 i taką sama ilością RAM, 16GB to 16GB czy Windows czy PC.... Mac ma lżejszy system, za to PC dedykowany VRAM, więc na jedno tu wychodzi.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Czyli wpływ NAS na tego typu przetwarzanie wsadowe jest raczej marginalny.
    To jest jakby oczywiste, bo czas wczytania tych 40GB przez 10GbE to ok 40 s (o ile dyski tyle wyrobią). Przy 1GbE byłoby to już 5-6 minut.
    Ale na czas operacji wsadowych można pójść na kawę. Mnie interesuje responsywność obróbki pojedynczej foty (reakcja na suwaki), na co dysk nie ma wpływu, oraz czas przełączania między fotami, na co już może mieć.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    T
    Mnie interesuje responsywność obróbki pojedynczej foty (reakcja na suwaki), na co dysk nie ma wpływu, oraz czas przełączania między fotami, na co już może mieć.
    To nie tak. Na responsywność przy pracy ze zdjęciem typu reakcje na suwaki NAS nie ma żadnego wpływu. Tak samo na przełączanie się pomiędzy fotami (wcześniej otwartymi).
    NAS ma jedynie wpływ na to ile zdjecie się otwiera, po jego otwarciu masz już je w pamięci na komputerze lokalnie i tyle.
    Aha, po zakończeniu pracy ze zdjęciem czas zapisu na NAS jest też trochę dłuższy.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waldek Zobacz posta
    Fajny komputer ale ... czy ktoś używa i mógłby polecić jakiś mini PC typu Lenovo IdeaCentre Mini?
    Beelink SER9 lub SER8 (tańszy z Ryzenem 7 8845). SER9 wyposażony jest w Ryzen Ai 370 (32GB RAM, 1 TB dysk i wolny slot na kolejny dysk M2), który pod względem wydajności jest porównywalny z Apple M4. Sam mam kupiony kilka miesięcy temu SER8 i tak, jestem z niego zadowolony.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Wpływ dysku magazynu na szybkość exportu w LR nie zmienił się od przynajmniej 10lat ale spoko, można to po raz setny sprawdzić na jeszcze kilkunastu konfiguracjach.
    Miałby znacznie jeśli przetwarzanie plikow trwałoby tyle co modyfikacja tablicy partycji.
    Tymczasem jednak na każdym komputerze trwa ono na tyle długo że kolejne raw moga byc w międzyczasie kolejkowane i pobrane do pamięci.

@TOP67; o reaktywność się nie martw. na M1 nie ma lagów to na M4 też nie będzie. W swoim scenariuszu powinien natomiast zauważyć spadek rachunków za prąd, bo M4 przy eksporcie potrzebuje pewni tyle energii co energooszczędny PC przy oglądaniu prostych stron internetowych, a przy przeglądaniu netu tyle, co same straty na zasilaczu w PC
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    ...I jeszcze ciekawostka, wrzuciłem to samo na MBP Pro z M1 i 8GB. Ale już nie przetestowałem bo ACR pokazuje szacowany czas na wykonanie operacji 2 doby i 5 godzin
    Mnie to najbardziej zastanawia ile by wynosił czas takiej operacji po selekcji materiału, bo nie za bardzo widzę sens mielenia przez maszynkę całości skoro i tak ostatecznie 96,78% z tego i tak nie ujrzy światła dziennego i pójdzie do piachu. A i tak tę pracę z selekcją trzeba będzie wykonać. No chyba, że ktoś się lubuje w przechowywaniu zbuków. Nie deprecjonuję przy tym twoich wyników, to nie podlega żadnej dyskusji, że nowy sprzęt potrafi więcej, ale jakie to ma przełożenie na taki jak to nazwę, zwykły amatorski workflow? Raczej marginalny. Nie chodzi mi tu o dyskusję, ale raczej o to, że większości ludzi raczej nie chodzi o te cyfry o przecinku. Ani o to by obrabiać w wanience po tysiąc plików na raz. Większość się pogodzi z tym, że to nie jest operacja instant. Chodzi raczej o tzw. bezobsługowość i o to by to się odbywało w warunkach komfortowych. Oraz przy okazji rozumiem, że można szukać czegoś równie dobrego lub nawet lepszego w W11, ale czy serio w tych okolicach 2,5 tys. pln da się znaleźć coś równie uniwersalno/wydajnego. Tu niestety chyba nie jest aż tak łatwo. Bo takich pytań to ja w necie widzę sporo, tylko konkretnych odpowiedzi jakby mniej
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 10-12-2024 o 23:21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waldek Zobacz posta
    Nie ma za dużo w necie opini o tych miniPC
    Nie jest tak źle. Choćby na Amazonie jest mnóstwo ofert tego typu, a przy każdej są jakieś opinie, lepsze czy gorsze.

HP wybrałem ze względu na większą ilość portów USB, jak u konkurencji. Okazało się, że tam jest tak wszystko przemyślnie zrobione, że nawet chłodzenie wyrabia i nie hałasuje, a prawie cały komp rozbierasz bez narzędzi. W dodatku części za grosze, gdyby coś. No i dobry serwis HP na YT, gdzie łopatologicznie tłumaczą, jak wszystko samemu wymienić. Ja to maleństwo używam z monitorem 27 dla kontrastu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Mnie to najbardziej zastanawia ile by wynosił czas takiej operacji po selekcji materiału, bo nie za bardzo widzę sens mielenia przez maszynkę całości skoro i tak ostatecznie 96,78% z tego i tak nie ujrzy światła dziennego i pójdzie do piachu. A i tak tę pracę z selekcją trzeba będzie wykonać. No chyba, że ktoś się lubuje w przechowywaniu zbuków. Nie deprecjonuję przy tym twoich wyników, to nie podlega żadnej dyskusji, że nowy sprzęt potrafi więcej, ale jakie to ma przełożenie na taki jak to nazwę, zwykły amatorski workflow? Raczej marginalny. Nie chodzi mi tu o dyskusję, ale raczej o to, że większości ludzi raczej nie chodzi o te cyfry o przecinku. Ani o to by obrabiać w wanience po tysiąc plików na raz. Większość się pogodzi z tym, że to nie jest operacja instant. Chodzi raczej o tzw. bezobsługowość i o to by to się odbywało w warunkach komfortowych. Oraz przy okazji rozumiem, że można szukać czegoś równie dobrego lub nawet lepszego w W11, ale czy serio w tych okolicach 2,5 tys. pln da się znaleźć coś równie uniwersalno/wydajnego. Tu niestety chyba nie jest aż tak łatwo. Bo takich pytań to ja w necie widzę sporo, tylko konkretnych odpowiedzi jakby mniej
    Wbrew pozorom to nie jest takie bezsensowne jak się wydaje. Przy używaniu wysokich ISO zdjęcia bez odszumiania potrafią wydawać się brzydkie lub nieostre, albo jedno i drugie.
    Wiele razy miałem takie sytuacje że zdjęcie które bez odszumiania, przy wstępnej selekcji miało lądować w koszu, po Denosie AI wygląda super i trafiało tu na forum albo to mojej galerii.
    Więc teraz skoro mam taka możliwość wolę dokonywać selekcji już po odszumianiu.
    To nie chodzi o przechowywanie zbuków tylko większą wygodę przy selekcji. Nieudane kadry i tak idą później do kosza
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Mnie bardziej chodzi o sam kadr. Skoro jak sam napisałeś twoje próbki z tego samego pleneru były robione na tym samym ISO to z grubsza wszystkie pod względem szumu, ostrości, ogólnie jakości wyglądały podobnie. Ostatecznie i tak przytłaczająca ilość ze zdjęć z takiego setu pójdzie do kosza, bo trzeba coś wybrać a skoro wsio poza kadrem pozostaje niezmienne więc wybiera się tych kilka ciekawych. Po co zatem obrabiać całość skoro i tak większość, nawet po obróbce pójdzie do kosza? Ja tylko proponuję odwrócenie kolejności. Ty obrabiasz wszystko a potem coś z tego wybierasz a ja uważam po prostu, że to marnowanie prądu. Moim zdaniem wybrać coś co kadrowo rokuje a potem z tego co zostało coś rzeźbić. Inne podejście. Nie mówię, że automatycznie lepsze, ale to tylko argument w dyskusji gdzie część z nas uważa, że trzeba mieć jakąś niesamowitą moc obliczeniową by komfortowo pracować z kompem. Mnie się wydaje, że czasami wystarczy po prostu samemu trochę ruszyć głową. I chciałby to zaznaczyć, wydaje mi się. Nie chcę przez to powiedzieć, że ktoś kto kupuje droższy sprzęt postępuje bezmyślnie.

Domyślnie

Wszystko można, jak komu wygodniej. To był tylko test, te zdjęcia nie były z pleneru, zwyczajnie w domu ustawiłem ISO 3200 i zrobiłem serię zdjęć mojego pokoju tylko na potrzeby tego porównania.

PS. Co Wy wszyscy tak z tym prądem, poważnie to taka różnica czy zapłacicie za prąd te 10 złotych miesięcznie więcej? Bo do tego się to sprowadza przecież. Że nie wspomnę że sam monitor też prąd pobiera, NAS też na wodę nie chodzi a przeważnie włączony 24/7....
    Marcin
    Sony / Nikon

Strona 44 z 142 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494 ... OstatniOstatni