Jak chcesz pokaż co jest dostępne.
Dyski nvme z chipem dla 40Gbps trochę się grzeją więc warto kupić obudowę, która daje radę z odprowadzeniem ciepła z dysku.
Szukaj
Jak chcesz pokaż co jest dostępne.
Dyski nvme z chipem dla 40Gbps trochę się grzeją więc warto kupić obudowę, która daje radę z odprowadzeniem ciepła z dysku.
Szczerze, to mamy tylko 3 modele 😅
Satechi USB4 NVMe SSD PRO Enclosure, Fideco MT402, wspomniany już Graugear External USB 4.0, reszta to koszt jakiś 1500 PLN (OWC) co wykracza zdecydowanie poza budżet. Ten Graugear jest chyba najlepszy, do tego WS Black SN 850x 2TB
Zdradziłem Nikona na rzecz Sony,ale sentyment o forum pozostał
Ja mam obudowę Inateck z WD 2T Blue i chyba w tym układzie z M4 nic szybszego się nie wymyśli. Jak porównywałem szybkość dysku wewnętrznego M4 z Inateck i WD 2T to szybkości są podobne ze wskazaniem na Inateck z WD - jeżeli jest podłączony przez złącze Tb, USB4.
D500, S17-50/2.8, T150-600, N10-24,
Czyli monitor za europejskie plus 5000 euro ma takiego farfola?.. Śliczna masakra.
NEC miewał problemy z pojedynczymi pikselami, ale takie coś....
Dyskwalifikacja.
Powinni Ci drugi, wolny od wad, w gratisie i z przeprosinami dostarczyć.
To wersja za 6000 euro z nano teksturąMartwe piksele w gratisie jak widać.
Apple schodzi na psy, nawet ze zwrotem jest problem - tego monitora nie da się kupić w Apple Store, nie mają na stanie, wyłącznie online - więc aby oddać i wymienić muszę odesłać kurierem, i czekać nie wiadomo ile na nowy egzemplarz. Na ten czekałem 3 tygodnie (tyle się teraz czeka na realizację).
Marcin
Sony / Nikon
Koledzy, takie pytanie. Jak mam zainstalowane mapki typu Blender&Lightroom na dysku zewnętrznym i są one uruchomione, to jest możliwe, aby to był powód, dla którego dysk zewnętrzny się nie usypia przy uśpionym kompie? Sprawdziłem ustawienia MacOS, mam zaznaczone usypiaj dyski, a tu wchodzę półgodzinie do pokoju i mi dysk zewnętrzny cały czas działa (słychać po wentylatorku w obudowie). Przy okazji, czy dyski SSD mogą chodzić 24h?
Ale to dwie różne rzeczy. Dysk może być uśpiony, a wentylator w obudowie sobie chodzi bo obudowa tak ma że jeżeli jest zasilanie to wentylator działa. Uśpienie dysku to nie to samo co odcięcie zasilania.
U mnie jest (a raczej było) tak samo, pomimo uśpienia systemu na zewnętrznym dysku ciągle świeciła mi się dioda na obudowie pokazująca... nie wiem co. Fakt że zasilanie jest podłączone?
SSD nie ma problemu z tym że jest podłączony do zasilania 24/7, jak nie wykonujesz na nim żadnych operacji to nic się nie dzieje.
Marcin
Sony / Nikon
Dzięki! Człowiek się cale życie uczy.![]()
Po pierwsze wejdź w ustawienia i wpisz Spotlight i w Wyszukiwanie i prywatność dodaj cały dysk zewnętrzny jako wyjątek żeby go nie indeksowało.
Po drugie sprawdź czy na pewno w Bateria -> Opcje masz włączone Usypiaj... -> Zawsze.
Ja nie mam wentylatorka ale widzę po temperaturze dysku kiedy pracuje i przy uśpionym komputerze (MB Air podłączony do huba USB) na 100% dysk się usypia na stałe.
Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D
Skontaktuj się z nami