Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Domyślnie

Chyba najlepiej dać >1500W i jakiś potencjometr/ściemniać żebyś miał kontrolę
    acha, jak zamierzasz uzywać ich do namiotu bezcieniowego to pamiętaj żeby halogeny ustawić DALEKO o d namiotu albo kup do kompletu gasnice

Domyślnie

panowie spokojnie! Ja chce tylko mini-studio do domu do amatorskich zastosowań Na lampy >1500W zwyczajnie mnie nie stać.
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

A jeśli mam się kierować tylko metodą prób i błędów to jakie światło wybrać? Halogeny? Są duże, ciągną od cholery prądu, grzeją się jak piecyki żarowe i dają żółte światło :/

Żarówki błyskowe są droższe i dają za mało światła..

A co z świetlówkami? Widziałem na alledrogo świetlówkę (taką pozwijaną energooszczędną) mocy 300 wat. Nadaje się to do czegoś?

Co stosuje się w amatorskich rozwiązaniach? Tj wiem - w prawdziwie amatorskich wykorzystuje się każde dostępne cenowo światło Ale załóżmy że mam mocno ograniczony budżet (na wszystko co bym chciał - wczoraj liczyłem wyszło mi 700-800 złotych i więcej kasy na pewno nie dam rady, a i sensu nie ma puki co) i chęć

Dodam jeszcze, że interesuje mnie fotografia produktowa (chyba tak to się nazywa).
    Ostatnio edytowane przez dame ; 10-07-2007 o 11:57

Domyślnie

Trochę to dziwne. Myślisz o amatorskich rozwiązaniach do celów komercyjnych. Zawsze można sobie jakoś poradzić. Świetlówki tylko specjalistyczne takie do celów foto. Inne mogą mieć paskowe widmo światła i będzie kłopot z kolorystyką. Myślę, że tak na początek to pomyśl o mocnych żarówkach. Wszystkie jednego typu, po jakieś 250 W każda powinno starczyć. Zapomnij o proponowanych ściemniaczach. Jak je zastosujesz ponownie pojawi się temat temp. barwowej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez motyl Zobacz posta
    Trochę to dziwne. Myślisz o amatorskich rozwiązaniach do celów komercyjnych.
    trochę dziwnie wyszło, ale tak właśnie jest.. może sprzęt się kiedyś zwróci i wtedy zainwestuję w coś lepszego A na razie muszę pamiętać o budżecie..

Myślę, że tak na początek to pomyśl o mocnych żarówkach. Wszystkie jednego typu, po jakieś 250 W każda powinno starczyć.
    Rozumiem że masz na myśli żarówki błyskowe. Jak to po 250W każda? Chyba nie chodzi Ci o moc błysku? Stać mnie tylko na takie 45-68Ws (zresztą tylko takie znalazłem na allegro).

Zapomnij o proponowanych ściemniaczach. Jak je zastosujesz ponownie pojawi się temat temp. barwowej.
    ok, dzieki! to juz jakies wyjasnienie

Domyślnie

Pisząc żarówki myślałem o zwykłych żarówkach. Temp. barwową wykorygujeszcz a jak będziesz fotografował produkty to czas naświetlania może być nawet dość długi no chyba, że myślisz o produktach, które się ruszają Tu będzie kłopot

Domyślnie

hehe, jeszcze zobaczymy. tymczasem jestem zmuszony przerwac dyskusje - za 1.5h mam pociąg i czas się przygotować do podróży

dzięki za wyjaśnienia i do przeczytania później!

Wink

to może kup sobie jedną z fotocelą.. ta podłączona do kabla wyzwoli tą drugą... bezprzewodowo ... ?? hmmm ?? można tak ??
    D700 z kitem 24-70 | Nikon 70-200 | Nikkor 35 f2 | Nikkor 85 f1.8 | SB600 | SB900

Domyślnie

a czy da sie tym kabelkiem synchro podlaczyc np sb-600? Chodzi mi o to, zeby oddalic zrodlo swiatla od obiektywu..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dame Zobacz posta
    ....Chodzi mi o to, zeby oddalic zrodlo swiatla od obiektywu..
    Do tego celu musisz mieć kabel Nikona SC-17 lub nowszy model kabla SC-28.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów