Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Formatowanie karty SD w D80

Cześć,
    Mam w swoim D80 kartę SanDisc 2GB Extreme III i mieści mi się na niej dokładnie 206 RAW'ów. Przed chwilą zrzuciłem zdjęcia na dysk po czym przez komputer zrobiłem format karty. Wkładam kartę do aparatu a tu mi się pokazuje, że zmieszczą mi się już tylko 163 RAW'y!!! Czyli wcięło mi jakieś 40Mb!!!
    Czy ktoś z Was może mi powiedzieć dlaczego się tak stało i co mam zrobić, żeby wrócić do stanu wcześniejszego??

Za pomoc będę bardzo wdzięczny bo trochę mi ta sytuacja popsuła humor :/

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam!
    Paweł

P.S.
    Formatowanie karty w aparacie nie pomogło

Z góry dzięki za pomoc
    Pozdrawiam!
    Paweł
    "... ponieważ droga jest celem..."

oczekujący
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ten wskaźnik ilości zdjęć, które jeszcze się zmieszczą na karcie pokazuje najbardziej pesymistyczną wersję, czyli "w najgorszym wypadku zmieszczą Ci się 163 zdjęcia". W miarę jak zdjęć będzie przybywać, wskaźnik będzie coraz bardziej precyzyjny. Jak sprawdzisz ilość dostępnego miejsca na karcie, to okaże się, że wszystko gra.

Domyślnie

Rzeczywiście jest tak jak mówisz. Wyświetla 163 a zmieściło sie 224
    Jestem już spokojniejszy.

Dziękuję i pozdrawiam!
    Paweł

Rozmowny Awatar Macro
    Miasto
    Łódź/Warszawa/Sztokholm

Domyślnie

20:07
    Cytat Zamieszczone przez Bradley22 Zobacz posta
    Przed chwilą zrzuciłem zdjęcia na dysk po czym przez komputer zrobiłem format karty. Wkładam kartę do aparatu ...
    21:00
    Cytat Zamieszczone przez Bradley22 Zobacz posta
    Wyświetla 163 a zmieściło sie 224
    Niezły przerób... Jakieś ciekawe zdjęcia wyszły?
    L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...

"How do you feel about women's rights? I like either side of them."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Macro Zobacz posta
    Niezły przerób... Jakieś ciekawe zdjęcia wyszły?
    Haha same tłuściochy

Pozdrawiam!
    Paweł

Domyślnie

Mi standardowo mieści się 210 zdjęć, przy czym aparat pokazuje 163 sztuki dla Sandisków i o dziwo 165 dla Kingstona
    D80+MB-D80|Tamron 17-50/2,8|Nikkor 50/1,8|SB-800|Camera Flip Flash Bracket|3 x SanDisk Extreme III 2GB|Kingston Standard 2GB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Encor Zobacz posta
    Mi standardowo mieści się 210 zdjęć, przy czym aparat pokazuje 163 sztuki dla Sandisków i o dziwo 165 dla Kingstona
    Nie wiem jak to jest dla kart flash ale np dyski twarde maja podawana przyblizona pojemnosc - praktycznie nigdy dwa dyski - rozne modele - nie maja tej samej pojemnosci. Sam mialem kiedys chyba samsunga na ktory wchodzilo 76 GB a nie jak podano 80
    pozdrawiam
    Nikon D80; Nikkor 18-200 VR; Jupiter 135/3,5; mieszek; SB-800... i tyle...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Encor Zobacz posta
    U mnie na początku pokazywał 206 a ile się zmieściło to nie sprawdziłem bo zawsze przed końcem miejsca zgrywałem zdjęcia na dysk. Dlatego właśnie trochę się zakręciłem kiedy na wyświetlaczu zamiast 206 zobaczyłem 163. Ale 224 to zadowalająca mnie ilość

Pozdrawiam!
    Paweł

Rozmowny Awatar Macro
    Miasto
    Łódź/Warszawa/Sztokholm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez israel Zobacz posta
    Sam mialem kiedys chyba samsunga na ktory wchodzilo 76 GB a nie jak podano 80
    To znaczy, że miałeś dysk o pojemności o ~1,5 GB większej niż podano. To chyba dobrze
    L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...

"How do you feel about women's rights? I like either side of them."

Domyślnie

witam
    to ja jeszcze dodam 3 grosze.
    Po pierwsze - nalezy pamietac, ze NEFy sa skompresowane. Za kazdym razem wiec moze wyjsc calkiem inna liczba zdjec. I faktycznie po sformtowaniu licznik pokazuje przyblizona najbardziej pesymistyczna wersje.
    Po drugie - przy dyskach twardych - wielkosc na naklejce jest wartoscia handlowa, gdzie przyjmowane jest, ze 1 Gb to bedzie 1000 Mb a nie 1024. W tym przypadku 80Gb dysk to tak na serio 8x10^10 b czyli w przyblizeniu 75Gb.

Pozdrawiam
    Korpus z gripem + 3 stałki + 3 zoomy + jakaś lampa

Uprawnienia umieszczania postów