Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie statyw - Velbon Sherpa

Witam - mój pierwszy pościk na szacownym forum

Z tego co przejrzałem na forum - starałem się zrobić to dokładnie - mowa jest w większości o statywach za ok 500zł w górę. Fajnie, że was na to stać, naprawdę , ale mnie chyba nie

Rozumiem więc, że nie kupując frotki, odcinam się od doznań, których nie da mi żadna inna , ale takie życie

Mógłby ktoś się wypowiedzieć o serii Velbon Sherpa, na przykład o tym modelu:
    http://allegro.pl/item211104701_velb...adna_cene.html

jak z jego stabilnością - mam D50 z ciężkawą tokiną 28-70, jak się sprawuje ta głowica dwa pokrętła na 3D - wygląda to na wygodne, jak z żywotnością tego sprzętu?

Będę wdzięczny za wszelkie informacje

Domyślnie

Dokładnie!
    Rownież rozglądam się za statywem, ale niestety nie mam czasu, aby przejżeć dokładnie forum. Potrzebuję szybkiej odpowiedzi, dlatego udzielam się w nowym wątku. Cena - podobna co wyżej.
    Chi lo sa che cosa e' vero in un mondo di bugiardi...?
    Nikon D70s z Kit'em, książka o fotografii, zapał i chęci, ciekawe spojrzenie na świat (IMO)...

Domyślnie

Chyba od ponad roku mam Sherpe z tym że 600. Do moich szkieł jest w zupełności wystarczająca i ze stabilnością nie mam problemów nawet przy zapiętym 70-210
    Co do żywotności to nadal wszystko działa
    Głowica kulowa pracuje bardzo fajnie. Przy odkręconej rączce ustawiasz w każdym kierunku, po lekkim przykręceniu chodzi tylko w płaszczyźnie poziomej.
    Pozdrawiam

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Smile

Korzystam od pewnego czasu z tego statywu >> Velbon Sherpa 200r >> ja osobiście jestem z niego zadowolony.
    Stabilny, solidnie wykonany, nie jest ciężki (niecałe 2kg) i ma bardzo fajną głowicę (PH-157Q), pozatym cena jest przyzwoita.
    Głowica jest sterowana jednym uchwytem, co bardzo ułatwia szybką zmianę pozycji. Bez problemu można korzystać na maksymalnej wysokości... przy czym nie traci na stabilności.
    Niestety co do dużych ciężkich szkieł to się nie mogę się wypowiedzieć bo podrostu jeszcze się takich nie dorobiłem

Polecam MM w celu obejrzenia tego statywu.

Gdy prowadziłem poszukiwania, spotkałem wiele gorszych i droższych statywów.

Szkoda tylko że nie dodają pokrowca...(+40zł) ale cóż... Bardzo polecam.
    D700 D300s+MB-D10 F80 S10-20f/3.5 Z16f/2.8 N24-70f/2.8 S30f/1.4 N35f/2.0 N50f/1.4 N70-200f/2.8 SB600 SB900

Domyślnie

Do 600 dodają pokrowiec i dodatkowo można nogi ustawić w trzech różnych pozycjach

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź.

Jeszcze jedno pytanie do Jarka, napisałeś
    Cytat Zamieszczone przez jarek76 Zobacz posta
    Głowica kulowa pracuje bardzo fajnie.
    jaka głowica kulowa? - jaki model?

Domyślnie

Czyli PH-157Q - to super.
    No to muszę jeszcze wybrać 200, 250 albo 600 - ehhh - nie ma lekko kurna - ktoś wie, czym to się różni?????

Dzięki za pomoc
    D50 | Tokina AT-X 28-70 2,8 PRO SV | Cosina 70-210 2,8-4 MACRO

Domyślnie

Zobacz tutaj
    http://www.fotostrada.pl/x_C_Dz__P2_42110065.html
    Jak ja kupowałem swojego to pamiętam że 600 była najwyższa i miała rozkładane nogi w trzech płaszczyznach
    200 i 250 nie mają regulacji nóg pod różnym kątem
    Takie same miała jeszcze 750 ale tam kolumna centralna była na korbkę a ja wolałem wysuwaną ręcznie tak jak w 600
    Poszukaj w googlach na pewno znajdziesz
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 03-07-2007 o 21:25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarek76 Zobacz posta
    Poszukaj w googlach na pewno znajdziesz
    Oczywiście tak zacząłem robić już w momencie zadawania pytania

200 jest goła. 250R ma dodatkowo ząbki na kolumnie centralnej no i korbkę na te ząbki właśnie - obie są do ok 162cm wysokości, 450 jest chyba taka sama jak 250R tylko o 10 cm wyższa.
    600 i 750 mają tą regulację nóg na kilka kątów (bo w 200, 250, 450 - po prostu się rozstawia statyw na maksa i już, a tu jest kilka stanów rozstawu - ten opis jest oczywiście nie do Ciebie Jarek , tylko do tych co nie mają tego sprzętu)
    600 ma 162cm wzrostu, a 750 156cm wzrostu - ale ta druga ma 4-segmentowe nogi - więc składa się najbardziej z całej bandy.

To chyba tyle z grubsza...
    D50 | Tokina AT-X 28-70 2,8 PRO SV | Cosina 70-210 2,8-4 MACRO

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów