Szukaj
100% hobby. ... ... www
Ami 66 > Smena 8m > Fed 5 > Lubitel 166B > Zenit TTL > Minolta > Sony > Pentacon six TL - Nikon F - Nikon D
Kolego(nie) @cybulski: sprostowanie: moja żona nie pisze książek, robi do nich zdjęcia. Myślę że dużo z nich widziałeś. Jej droga nie jest długa, ale daje rade. Zdjęcia w publikacjach to tysiące a nie dziesiątki czy setki. Autorytetem kulinarnym może nie jest, ale współpracując z wieloma na europejskim rynku szefami, ma swoje wyrobione zdanie. Więc także ten tego - rozumiem Twój sarkastyczny ton, bo w końcu nie używa Fuji. I na szczęście jeszcze nie splajtowała
Co do światłą zastanego, też są modyfikatory. Zależnie od potrzeb, czasem lampa czasem klara.
Do autora: ogadaj jak najwięcej i staraj się nie szufladkować. Smaki, zarówno kulinarne jak i estetyczne się zmieniają z wiekiem
Zdjęcia Sailora są na naprawdę wysokim poziomie, co nie znaczy że musisz je powielać. Estetyka jak moda, zmienia się co sezon. No i niestety, PS jest nieunikniony w dzisiejszym świecie. Nie wiem co powinieneś potraktować jako priorytet - mz jest to wyłonienie głównego bohatera zdjęcia z całej kompozycji. Zamiast skupiać się na stackingu użyj czasem płytkiej go. Zamiast doświetlenia bezcieniowego pobaw się kierunkowym światło cieniem. Zobacz serial jakiś na Netflixie np. The Final Table - kompozycje, sposób podania i filmowania absolutny top. I tyle.
Przepraszam bo przegapilem. Ciezko o wieksza bzdure. Takie stweirdzenie jest jedynie przyznaniem sie ze nie ma sie pojecia o swieltle blyskowym. Swiatlem studyjnym zaaranzujesz kazda pore dnia i kazda stylizajce jaka sobei wymyslisz. Majac do dyspozycji swiatlo dzienne jestes skazany na czekanie. I wyobraz sobie sytuacje gdy masz przygotowanego beef wellingtona, idelanie w punkt, chcesz fotografowadc przy swiatle zastanym i nagle zachodzi slonce i cala kompozycja bierze w leb. Gdzie sens gdzie logika? studio kulinarne w ktorym wykonalem tysiace zdjec reklamowych mialo mialo zasloniete okna i sciany w 20% szarosci. Nie bylo to widzimisie tylko ulatwienie sobie zycia - pelne panowanie nad swiatlem i odblaskami.
PS. mozesz podac tytuly tych ksiazek? z checia bym sie zapoznal
- - - - kolejny post - - - - - -
jak w przypadku wiekszosci pozycji sprzed nastu lat - warto przejrzec i miec na uwadze czas ktory minal. Tak jak pisalem wczesniej fotografia kulinarna jest jedna z najbardziej ewoluujacych kategorii foto. w ciagu ostatnich kiluu lat zmienilo sie wszystko. i to doslownie wszystko. swiatlo, kompozycja, stylizacja. Najbardziej jest to widoczne w cukiernictwie ale niemal tak samo mocno w konkretach
- - - - kolejny post - - - - - -
dziekuje choc odnosisz sie do zdjec sailora sprzed hmm w najlepszym wypadku lat 5, a z reguly blizej 10To epoka. Albo i dwie. Zdjec kulinarnych z ostatnich 5 lat mimo ze je doskonale znasz raczej nie znajdziesz na stronie. Podobnie jak przepisow tworzonych na zamowienie
zalinkuje maly przyklad, ktorym akurat srednio chcialbym sie chwalic ale jest pod reka a ja daleko od bazy danych ze zdjeciami (zdjecie wizerukowe po prawej nie jest moje, ja bym tak brzydkiego nie zrobil)
Estetyka nie zmienia sie co sezon wbrew temu co piszesz. zmieniaja sie trendy kulinarne. Estetyka pozostaje. 10 lat temu w Europie piana i espuma byly hitem. 5 lat temu tracily myszka, w PL wtedy wlasnie zaczely byc odkryciem. Na szczescie sie to troche zmienia i trendy swiatowe szybciej docieraja nad wisle. Nie zmienia sie jedno - mozna robic sztampe, a mozna wciaz ewoluowac. Na to pierwsze wystarczy porzadne rzemioslo i zawsze bedzie popyt, na to drugie trzeba nieustannej pracy i niekoniecznie bedziesz miec klientow.
Dla przykladu - zdjecie na okladke katalogu porcelany ktorego zrobienie zajelo powiedzmy dluzsza chwile![]()
![]()
Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales
portfolio - www.piotrfajfer.com
Wreszcie jakas na tym bieda-forum dyskusja. Ciesze sie, ze kolega Sailor sie odezwal.
I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr
No jak niewiele było potrzeba aby wywołac dobrą dyskusje bo już wiało troszeczkę nudą i brakowało polemiki
Mnie podobają się bardziej zdjęcia kulinarne ze światła zastanego. Z błyskowego wieje "produktową" ale co ja tam wiem, ja tylko patrzę konsumuje i jestem amatorem. Od strony warsztatu to sailor i wujot są najlepszymi tu autorytetami, fajnie że napisaliscie, zgadzam się z tym co napisaliscie.
Ostatnio edytowane przez cybulski ; 11-11-2020 o 09:06
linktr.ee/zbigniewurban5150||Canon R|RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF70-200/4L IS, RF24-105/4L|BG-E22||Fuji Xpro3 XE4|xf18/2 xf27/2.8RWR xf18-55/2.8-4 SY12/2 TT23/1.4 ||Pleśniaki|Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8, Vivitar 135/2.8||iPhone 14 PRO||
@sailor wchodząc na twoje linki mam taki komunikat
Dostęp zablokowany
Żądany adres nie może zostać pobrany
Adres internetowy obiektu::
https://photoheaven.net/
Powód: obiekt jest zainfekowany przez HEUR:Trojan.Script.Generic
możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby
Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales
portfolio - www.piotrfajfer.com
a juz mialem sie do Ciebie odezwac... moze lepiej nie![]()
Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
www.smooth.photography/vs13
Skontaktuj się z nami