Chodzi mi o zestaw, dla którego priorytetowym celem będzie obróbka zdjęć w PSie. Jaki byście polecili monitor [CRT], kartę graficzną i inne podzespoły. Próg cenowy za całość to jakieś 3500 PLN.
Szukaj
Chodzi mi o zestaw, dla którego priorytetowym celem będzie obróbka zdjęć w PSie. Jaki byście polecili monitor [CRT], kartę graficzną i inne podzespoły. Próg cenowy za całość to jakieś 3500 PLN.
Moze Maca?
mac odpada
Ja mam dwie sugestie: duuużo RAM-u (min. 1GB).
Duuuży monitor (najlepiej 21-22cale). Osobiście wywodziłem sie z prastarej szkoły miłośników kineskopów Sony Trinitron, ale chyba w schyłkowym okresie technologii CRT modniejsze zrobiły sie Diamondtrony od Mitsubishi (Nec, Iiyama, LaCie...).
OBOWIĄZKOWO tablet Wacom A6 (może być nawet Volito) - myszki możesz nie kupować, Wacoma tak.
Reszta to duperelne niuanse.
W tej kwestji Czornyj za Tobą zawszeOBOWIĄZKOWO tablet Wacom A6 (może być nawet Volito) - myszki możesz nie kupować, Wacoma tak.
Pomecz sie jeszcze troche z tym co masz i przez ten czas dozbieraj kasy. Ja takze nosze sie z zamiarem wymiany maszyny i za samo tylko pudlo (bez myszki, klawiatury, napedow DVD i monitora, ze o tablecie nie wspomne) nie chce mi wyjsc ponizej 6000 zl...Zamieszczone przez fiorel
A D200 lada miesiac, no i mam dylemat...
Zestaw z monitorem za 3500 zl, bedzie taki sobie... Bardzo dobry do biura, ale do obrobki zdjec -- nic specjalnego. Za rok bedzie nowy Shop, wieksze RAWy -- i znow bedziesz kombinowal jaki to nowy komputer zlozyc.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Stig - podaj detale co wybrales - swego czasu ja tez o to pytalem ale nie dostalem nic wartosciowego w odpowiedziZamieszczone przez stig
A zresztą co się będę chwalił...
Prosze bardzo:Zamieszczone przez Zoidberg
Procesor: AMD Athlon 64 X2 4400+ BOX (Socket 939)
Plyta: Gigabyte GA-K8N Ultra-9 nVidia nForce4 Ultra
Pamiec: GeIL 2 x 1024MB PC-400 CL3
karta graf: Radeon X700 Sapphire 256 MB DVI + TV LiteBOX (PCI-E)
dysk systemowy: WD Raptor 74 GB WD740GD Serial ATA
dysk na dane: WD Caviar SE-16 250 GB WD2500KS 16MB cache SATA-II
obudowa: Chieftec LBX-02B-B-B - 400W
do tego dochodzi jeszcze kieszen na "mobilny" hdd, czytnik kart pod USB wkladany w obudowe, stacja dyskietekno i to w zasadzie wszystko...
Mam zapisany konfig na stronie komputronika, zeby co jakis czas sprawdzic sobie co sie dzieje z cena tego zestawu i od 3 dni -- dzien w dzien -- calosc drozeje... Zaczelo sie od 6 tysiecy, a dzisiaj jest juz prawie 6300... W ciagu kilku dni zdrozala plyta glowna i m.in. pamieci.![]()
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Na twoim miejscu stig pomyślałbym mocno o jakimś P4 z HT, albo i nawet dwurdzeniowym. Przy nich AMD to zabawka jeśli chodzi o pracę w Windowsie! Na prawde! Poczytaj se w necie, Intel zaczyna znowu robić wydajne procesory!
Nikon
Przeciez ten AMD, ktory wybralem, to wlasnie dwurdzeniowy procesor... W dodatku 64-bitowy... I wlasnie czytalem testy w necie -- przy podobnych cenach -- AMD 2X daje dwurdzeniowym Intelom tak w dupe, ze dorownac im moga jedynie procki, ktore kosztuja prawie tyle, co caly ten moj wymyslony komp. Intel, w swoich dwurdzeniowych prockach, obnizyl taktowanie na kazdy rdzen, a AMD -- utrzymalo taktowanie pelnego odpowiednika 1dno rdzeniowego -- dla kazdego rdzenia w 2X.Zamieszczone przez OBcY
Poza tym nie mozna nie brac pod uwage takze zapotrzebowania na energie i emitowana temperature... Taki intel, w spolce z karta graficzna, 3ma dyskami i dwoma napedami magnetycznymi -- to kosmos...
Co do HT -- jakos nie przemawia do mnie drugi procesor logiczny...A prawdziwe dwa rdzenie idealnie wykorzysta zarowno system jak i uzywany przeze mnie Camera One (ze o Shopie nie wspomne).
www.SALDAT.pl
Skontaktuj się z nami