Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: D7100 Szum

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	szumik2.jpg
Wyświetleń:	17
Rozmiar:	237,3 KB
ID:	38165
    Tu masz 800iso i co? jest szum czy nima?

Ogolnie to masz bardzo zlego sampla do twierdzenia, ze szum ci przeszkadza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bomkallo Zobacz posta
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	szumik2.jpg
Wyświetleń:	17
Rozmiar:	237,3 KB
ID:	38165
    Tu masz 800iso i co? jest szum czy nima?

Ogolnie to masz bardzo zlego sampla do twierdzenia, ze szum ci przeszkadza.
    mamy takie same odkurzacze , w poprawnie naświetlonym zdjęciu z d7100 śmiało można używać 1600 iso, a nawet lekko powyżej fotki są do odratowania i odbitki całkiem akceptowalne, a szum to we "współczesnych" aparatach " to sprawa "naturalna", matryce są pozbawione filtra lub z filtrem minimalnym, mniej się przejmować, więcej zdjęć robić - odbitki będą OK
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    mamy takie same odkurzacze , w poprawnie naświetlonym zdjęciu z d7100 śmiało można używać 1600 iso, a nawet lekko powyżej fotki są do odratowania i odbitki całkiem akceptowalne, a szum to we "współczesnych" aparatach " to sprawa "naturalna", matryce są pozbawione filtra lub z filtrem minimalnym, mniej się przejmować, więcej zdjęć robić - odbitki będą OK
    No i jak? ja uwazam, ze zona mogla kupic ten niebieski troche mocniejszy :P I nie zalecam zalewac plynow do czyszczenia, bo pompa sie wiesza i moze wykorkowac

Co do szumu to wlasnie do tego zmierzam, ze robic zdjecia i trafiac z AF wrzucilem randoma z szumem z cieni z d750, oczywiscie, ze jest i przy braku ostrosci na temacie zdjecia nie mozna dumac nad szumem i to jeszcze przy 100%, gdzie normalnie sie to pomija. Mialem d5200, matryca bardzo zblizona albo ta sama co w d7100, 1600 jest akceptowalne, moze 3200 juz bruzdzilo i WB szalalo, ale w takich warunkach warto miec jakeigos strobosa nawet przy d750.

Domyślnie

No dobra, może faktycznie to ma związek z ostroscią troche.
    D7100 | N50/1.8 | N18-105 | S17-50 | Helios 44-2 | N70-300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kisielku Zobacz posta
    Cześć.
    Czy możecie rzucić okiem na to zdjęcie, bo mam wrażenie, że mocno szumi mi D7100 na czułościach już powyżej 400
    Tutaj ISO800, strzelone w RAW, wywołane bez nieczego w ON1
    Robię zdjęcia D7100 i Sigmą 17-50 i moim zdaniem masz rację. Szum jak na ISO800 jest za duży. Mam wrażenie, że moje zdjęcia z takim zestawieniem przy iso1600 są mniej zaszumione.
    Nikon Z50

Domyślnie

Bo to wrazenie. Szum jest w cieniu, zacznijcie obaj myslec o swietle

Domyślnie

Ta kasza jest przez złą ekspozycję.

Gratulacje dla Kolegi z drugiego posta, który w D7100 nie wchodził na tak "wysokie" iso jak 800...
    GFX 50SII, X-T5, X-T30II, S1RM2, S5II, G9II, G9
    Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maro66. Zobacz posta
    Ta kasza jest przez złą ekspozycję.

Gratulacje dla Kolegi z drugiego posta, który w D7100 nie wchodził na tak "wysokie" iso jak 800...
    Daruj sobie prymitywną szyderę kolego. To czy wchodziłem czy nie i czy akceptuję tę jakość czy nie to moja sprawa. Moje słowa miały zaznaczyć, że D7100 jest dość "słaby" jeśli chodzi o ISO (porównując do innych DX) ale jeśli uważasz inaczej to masz takie prawo.

Domyślnie

Jasne, że twoja sprawa, ale nie utwierdzaj założyciela wątku w tym, że tak wyglądające iso 800 to normalna sprawa, bo tak nie jest. No chyba, że też ci tak zdjęcia wychodziły. Ale to dalej nie ma nic wspólnego z możliwościami tej puszki.
    GFX 50SII, X-T5, X-T30II, S1RM2, S5II, G9II, G9
    Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maro66. Zobacz posta
    Jasne, że twoja sprawa, ale nie utwierdzaj założyciela wątku w tym, że tak wyglądające iso 800 to normalna sprawa, bo tak nie jest. No chyba, że też ci tak zdjęcia wychodziły. Ale to dalej nie ma nic wspólnego z możliwościami tej puszki.
    Tak, rzeczywiście mógł odnieść takie wrażenie po moim wpisie. Niepotrzebnie zacząłem jakby od podsumowania wątku i tego co powinno zakończyć dyskusję o szumach w tym modelu. Ruchliwe dziecko - pomieszczenie - mało światła jak nic prowadzi przy tej puszcze do irytacji szumami. Przy dobrym świetle nie będzie to aż tak dokuczliwe.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni