Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Zakup Apple PowerMac G5?

Witam. Przymierzam się powoli do zakupu stacji graficznej - Apple Power Mac G5 + monitor Cinema Display 23" LCD.
    Szczerze powiem - pracowałem kiedyś na iMac'u G3 dość długo - więc nie będę miał problemu z przesiadką z Windowsa na Tigera.
    Teraz posiadam PC'ta (także mocnego) ale nadal czuję braki i żółwie tempo jego pracy.
    Potrzeby moje - to wygodna praca przy oprogramowaniu Nikon'a, InDesign oraz PS.
    Czy ktoś z Was miał doczynienia z tym sprzętem? Chodzi mi głównie o to, czy wydatek z zakupem G5 jest uzasadniony.
    Z góry dzięki za pomoc.

Domyślnie

Nie liczyłbym na jakieś demoniczne przyspieszenie tempa pracy. Na pewno zaś nie takie, jak sugerowałaby to cena! Teoretycznie topowy Mac G5 2x2,7 jest w PS dwukrotnie szybszy niż mocny PCet. Pomiarów dokonano jednak na filtrach, filtrów zaś wg mnie w pracy używa sie najrzadziej...

Domyślnie

No własnie. A jak z nefami w Picture Project? Bo na PC, krztusi się przy dokładnym pokazywaniu zdjęć (nie poglądowym - jak to robi Nicon View). InDesign także zanotuje dwukrotne przyspieszenie?
    Zamiast filtrów w PS bardziej korzystam z tego co mi daje Nicon Capture - leczi on na PC działa niezbyt szybko.
    A co ze stabilnością pracy?

Domyślnie

niestety, G5 testowałem krótko (zastanawiałem sie nad zakupem), głównie pod kątem Afobe Design Collection, której używam do pracy. Doszedłem jednak do wniosku że Maczek jest śliczny ale za drogi - najszybsza stacja 2,7GHz (ponoć 2x szybsza od PC)kosztuje 14tys. brutto, do tego trzebaby rozszerzyć RAM do 2GB (standardowo nedzne 0,5GB). Wzglednie tani jak na Apple monitor 23cale to kolejne 6500, w sumie dobrze ponad 20tyś. A jeszcze musiałbym dokupić kolekcje programów Adobe za kolejne 6tyś, bo moje są na PC. Ja wymiekłem, za mało jeszcze mi klienci korporacyjni zlecają...

Domyślnie

Ovservatorze, a podaj moze konfig tego mocnego peceta? Moze wcale nie jest taki mocny?! Za cene Mac'a mozesz taka maszyne PC zbudowac, ze nie bedzie miala zadnych kompleksow w starciu z G5.
    4 GB RAMu, dwurdzeniowy procesor 64 bit, SCSI, dobra karta graficzna i jeszcze starczy na na pewno lepszego LCDeka niz ten Cinema 23", ktory wcale nie jest taki dobry...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig
    i jeszcze starczy na na pewno lepszego LCDeka niz ten Cinema 23", ktory wcale nie jest taki dobry...
    Akurat ten płaskacz jak na Apple to jest totalna taniocha, cieżko kupić inny monitor tej wielkości w niższej cenie (może Philips brillance), a już na pewno nie taki ładny
    Natomiast zgadzam sie że można sobie zrobić PC-ta może odrobineczke wolniejszego, ale na pewno 4 x tańszego - dużo szybkiego RAM-u powinno skompensować moc G5 (tam standardowo kładą tylko kości 400MHz)

Domyślnie

Uwazaj na tego Cinema Display, u mnie w robocie chlopaki tez maja takie sprzety. Na poczatku wszystko cacy (tez bylem nim oczarowany) niestety teraz wzdluz krawedzi maja rozowe zafarby i z niewielka nutka zazdrosci spogladaja na mojego 22 calowego crt od LaCie.
    Podobno ten typ tak ma.
    D80 | N 18-70 | T 17-50 2.8 | N 80-200 2.8 | N 24 2.8 | N 50 1.8D | SB800 | oraz inne klamoty |
    Zapraszam tekus.net | ŁÓDZKA GRUPA FOTOGRAFICZNA KORAB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tekus
    niestety teraz wzdluz krawedzi maja rozowe zafarby i z niewielka nutka zazdrosci spogladaja na mojego 22 calowego crt od LaCie.
    Podobno ten typ tak ma.
    Przyznaj sie: przypruszyłeś im po rancie różowym lakierem w sprayu?
    A na poważnie: nie można tego badziestwa reklamować? Które to konkretnie monitorki? Te najnowsze w alu, czy jeszcze te starsze? (Sorki za niezdrową ciekawość )

Domyślnie

Ovservatorze, a podaj moze konfig tego mocnego peceta?
    Płyta ASUS P5AD2-E PREMIUM; Proc.PIV 3 GHZ/800MHZ FSB; 2 X 512 MB DDR2/533 CORSAIR; HDD MAXTOR 160GB SATA 150; ATI X300 PCI-X; EIZO FLEXSCAN L568 17"LCD.

Akurat ten płaskacz jak na Apple to jest totalna taniocha
    Uwazaj na tego Cinema Display
    hm... naprawdę tak kiepsko z tymi monitorami?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    A na poważnie: nie można tego badziestwa reklamować? Które to konkretnie monitorki? Te najnowsze w alu, czy jeszcze te starsze? (Sorki za niezdrową ciekawość )
    Ja juz w to nie ingerowalem, sprzet sprowadzany ze szwecji pewnie dlatego to problem. A chodzi o te monitorki w alu, fakt ze wyglada super ale jak ma siasc po pol roku to moze lepiej cosik innego. Nawet jezeli wymieniaja/reperuja na gwarancji to chyba zaufanie do sprzetu spada, a noz widelec za pol roku usterka sie powtorzy. Ech technologia

[ Dodano: 04-10-05, 12:34 ]
    hm... naprawdę tak kiepsko z tymi monitorami?
    Moze to byla spora seria, trzeba by poszukac na grupach newsowych zwiazanych z maczkami, tam pewnie lepiej ci powiedza. No i ciekawe czy gwarancja na makowki jest door to door i czy daja sprzecik zamienny na czas naprawy.
    D80 | N 18-70 | T 17-50 2.8 | N 80-200 2.8 | N 24 2.8 | N 50 1.8D | SB800 | oraz inne klamoty |
    Zapraszam tekus.net | ŁÓDZKA GRUPA FOTOGRAFICZNA KORAB

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów