Close

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 157

Wątek: Marudzenie.

Domyślnie

BSI poprawia zarówno centrum jak i rogi.
    Mikrosoczewki też są wszędzie. To zmniejsza problem ale go nie eliminuje. Leica robiła (nie wiem czy nadal tak robi) inne mikrosoczewki w rogach by zmniejszyć winiete. Sęk w tym, że to fajne dla szerokich kątów ale niepotrzebne przy teleobiektywach. Leica nie ma teleobiektywow ale Canon i Nikon mają więc nie powinni robić innych soczewek w narożnikach.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-05-2019 o 15:57
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

ksh
    Gość

Domyślnie

Oczywiście że to nie załatwia problemu.
    Ogólnie matryce BSI są świetne ale drogie, w nikonie ma je tylko D850 i Z7, w Sony chyba S-ki i R-ki ale nie wiem dokładnie.

Domyślnie

Z6 ma również BSI.
    Nikon Z7 Z14-30/4 Z24-70/2,8; S50/1,4;S70-200 2,8; S60-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Myslę, że koncerny typu canon i nikon myślą że przecietny użytkownik to w perspektywie kilku lat zadowalać się będzie smartfonem i nie ma co na niego liczyć. Zrobili systemy z duzymi dziurami by mieć tych fotografów, którzy potrzebują/muszą/chcą mieć to, czego nie będzie mógł dać smartfon.
    Nie wiem jak Nikon ale u Canona nie ma takiego "myślenia".........
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    ...Ogólnie matryce BSI są świetne ale drogie, w nikonie ma je tylko D850 i Z7, w Sony chyba S-ki i R-ki ale nie wiem dokładnie.
    A7S II nie ma BSI, ma je A7R II oraz wszystkie pełnoklatkowce Sony, które miały swoją premierę po nim (oprócz eSki). Z6 też ma BSI.

Dpreview też trochę ponarzekało (i trochę pochwaliło) na dostępne bezlustrzane "wysoko rozdzielcze". Wychodzi na to, że jeszcze nie powstał aparat idealny

Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 04-05-2019 o 20:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie wiem jak Nikon ale u Canona nie ma takiego "myślenia".........
    Musi być. Canonem RP się nie sugeruj. Każda z tych firm chce jak najdłużej mieć najszersza grupę klientów.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Musi być. Canonem RP się nie sugeruj. Każda z tych firm chce jak najdłużej mieć najszersza grupę klientów.
    Nie miałem na myśli RP .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 06-05-2019 o 14:15
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    Włączył mi się dzisiaj tryb marudy, więc pospamuję trochę na forum...

1. Wnerwia mnie to, że obiektywy do serii Z są takie duże i długie. Przecież podobno zwiększyli sobie otwór bagnetu aby uwolnić nowe możliwości optyczne i ułatwić sobie produkcję obiektywów. Tymczasem taki ciemnawy 24-70/4 ma rozmiary na serio niemałe. No ale to zoom, więc mogę zrozumieć, jednak...

2. Jednak aby 50/1.8 był taką nieporadną lufą, to już przesada. Porónuję go z 50/1.8D czy nawet 50/1.4G i na serio drapię się po głowie, gdzie jest ten postęp wynikający z nowego mocowania? Gdzie jest Nikkor 50/1.8 pancake?
    Kompletnie się z tobą nie zgadzam. Postęp jest widoczny gołym okiem. Wystarczy zerknąć na komę, ostrość od pełnej dziury, aberracje (w szczególności 50mm błyszczy).
    Ja się cieszę z tego jak jest, bo wreszcie 50mm błyszczy, a jeśli ceną za to ma być 2cm dłuższy obiektyw to ja to biorę w ciemno. To jest wciąż mały i lekki obiektyw.
    Miałem kilka 50tek na bagnet F i w życiu bym nie zamienił 50Z na żaden poprzedni.
    Z6 | 35/1.8S | 50/1.8S | 70-200/4 VR

Domyślnie

Dawno nie marudziłem...

1. Pasek gówniany. Cienki jak dupa węża, taki delikatny. W porównaniu z paskami sprzed paru dekad czy nawet z paskiem od D3, widać, że księgowi go projektowali. Niedługo będą dawać sznurowadło i będą mówić, że to pasek.

2. Przeglądam różne wątki i nasuwa mi się takie porównanie:

- eee Gieniek, a to twoje Ferrari to dobrze przyspiesza do setki i czy jak się driftuje to czy kontrola trakcji na wiele pozwala? Bo moje Maserati jakoś słabo jedzie.
    - Kurcze, Janusz, kompletnie do dupy. Słyszałem, że u Stefana w Lamborghini działa lepiej i przyspieszenie też lepsze. Co za chłam z tych samochodów, wolne jak żółwie i nie można na nich polegać.
    Po czym obydwaj panowie wsiedli do swoich samochodów i odjechali 90km/h jednopasmową drogą wojewódzką, pełną dziur i kolein.

Tak samo wygląda tu często kwestia gadania o rozpiętości tonalnej, szumach przy ISO 99999,99999 i AF. Wszystko nie pasuje, wszystko wolne, wszystko złe, a i tak większość z nas fotografuje jamnika w parku albo dzieci na przedstawieniu w szkole. Po prostu trudno mi wyobrazić sobie, że kiedyś fotograf nawalał zdjęcia na jakiejś wojnie za pomocą Nikona FM2 i ustawił ręcznie ostrość, czas, przysłonę i jeszcze uchwycił epicki moment. Teraz żółwia w zoo nie sfotografujemy bo aparat nie wykrył oka, więc my zdjęcia nie zrobimy i żółw się rzuci do ucieczki...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    [...]
    a i tak większość z nas fotografuje jamnika w parku albo dzieci na przedstawieniu w szkole. Po prostu trudno mi wyobrazić sobie, że kiedyś fotograf nawalał zdjęcia na jakiejś wojnie za pomocą Nikona FM2 i ustawił ręcznie ostrość, czas, przysłonę i jeszcze uchwycił epicki moment. Teraz żółwia w zoo nie sfotografujemy bo aparat nie wykrył oka, więc my zdjęcia nie zrobimy i żółw się rzuci do ucieczki...
    Haha właśnie tak, dobrześ to ujął.

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów