Close

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 121

Wątek: D750 vs D850

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    He, he... poprawiłeś mi humor.
    D750 to "tania" puszka amatorska. A że niektórzy używają zarobkowo, to już inna bajka.
    Twój humor nie ma tu znaczenia. Znaczenie ma fakt, że Nikon właśnie do tych zastosowań ją wypuścił. Amatorska tania puszka to d610 i stad twierdzę, ze to właśnie ta seria będzie kontynuowana. D750 to jest właśnie model adresowany do tego segmentu głównie i sprawdza się w nim znakomicie, mimo braku bocznych punktów krzyżowych af w ciemnych warunkach jest chwalony, No ale jak ktoś się porywa na reportaż z takimi wirtuozami af jak Nikkor 85 1.8g lub 85 1.4g lub Nikkor 35 1.4g to faktycznie może być problem, choć i tu nie powinien. Robiłem zdjęcia w warunkach iso 4000 1/60 F1.8 i naprawdę nie było problemu z bocznymi punktami. Trzeba też zadać sobie pytanie o backup, zabieranie kilku kart xqd trochę kosztuje
    Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A

Domyślnie

Spróbuję jeszcze raz: "tania" w cudzysłowiu amatorska puszka małoobrazkowa.
    No ok, ale co wnosi powtarzanie tego w kółko do tej dyskusji?

Panowie, własnej o ten AF chodzi. Ja sobie przypominam jak przesiadłem się z Canona na d600 i twierdziłem w zaparte, że już nie potrzebuje lepszego AF. Bo wcd600 był dla mnie przełomowy w stosunku do tego wcześniej z Canona. Ale później doszedł d750 i teraz jakoś ciezej robi mi się tym d600 bo przyzwyczaiłem się do troche lepszego AF. Nawet minimalne zmiany w AF,e wcprsltycyr dużo robią. Dlatego ciągnie mnie między innymi do *d850

Domyślnie

Ja poprzygodzie z d800 jestem dosyć sceptyczne nastawiony do upakowanych matryc w zastosowaniu reportażowym. Jak wchodziło d800 to też wszyscy zachwalali i były same zachwyty nad możliwościami matrycy. Potem zaczęły się narzekania że nie wszystko jest tak kolorowo i w efekcie gdy pojawił sie d750 to wyparł z zastosowań ślubnych d800 a nawet d810. Jak bedzie z d850 to zobaczymy tak po roku może dwóch, zależy po jakim czasie użytkownicy przestaną się zachwycać tym że to najnowsza pro puszka a zaczną na chłodno oceniać jej realne możliwości.

Domyślnie

Biorąc pod uwagę, że używki D750 można kupić już od 4300-5500 zl (i to nie zajechane), to finał sprawy już od początku jest do przewidzenia...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xavier80 Zobacz posta
    Twój humor nie ma tu znaczenia.
    Dla mnie jak najbardziej ma.

Znaczenie ma fakt, że Nikon właśnie do tych zastosowań ją wypuścił.
    Xavier - sorry, ale teraz już ze śmiechu nie usnę. Ja Cię bardzo proszę...

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    No ok, ale co wnosi powtarzanie tego w kółko do tej dyskusji?
    W zasadzie to nic, tyle że nie bardzo rozumiem pretensji, że czasami amatorska puszka typu D750 nie wyrabia w zastosowaniach profesjonalnych, a takimi wykonywanie ślubów niewątpliwie są.

Nawet minimalne zmiany w AF,e wcprsltycyr dużo robią.
    Jestem do tyłu z techniką. Możesz objaśnić, co tak dużo robi?

Domyślnie

D5 to raczej niezbyt dobry wybór jeśli chodzi o wyciąganie z cieni które to na weselach czy kosciele nie raz ratuję d...https://www.dpreview.com/reviews/ima...2922691004764] a przewaga D750 nad D5 jest wręcz...miażdżąca.
    Ostatnio edytowane przez maxwawa ; 02-02-2018 o 10:27

Domyślnie

..Znaczenie ma fakt, że Nikon właśnie do tych zastosowań ją wypuścił. ... D750 to jest właśnie model adresowany do tego segmentu głównie i sprawdza się w nim znakomicie, mimo braku bocznych punktów krzyżowych af w ciemnych warunkach jest chwalony, No ale jak ktoś się porywa na reportaż z takimi wirtuozami af jak Nikkor 85 1.8g lub 85 1.4g lub Nikkor 35 1.4g to faktycznie może być problem, choć i tu nie powinien. Robiłem zdjęcia w warunkach iso 4000 1/60 F1.8 i naprawdę nie było problemu z bocznymi punktami. ...
    Nikon wypuścił D750 jako body do wszystkiego. Nie jako body do ślubów. Nikkory 1.4 serii G to są obiektywy najlepsze jakie Nikon ma w danych ogniskowych. Przecież nie robi body po to by podpinać Sigmy ART. To, że D750 pracuje ci na bocznych punktach to nie znaczy, że nie może być lepiej. Co potwierdzają twoje słowa o Nikkorach. Może być lepiej. Uzyj choćby jako body D4s, nie wspominając o D5.

Cytat Zamieszczone przez Viking89 Zobacz posta
    Ja poprzygodzie z d800 jestem dosyć sceptyczne nastawiony do upakowanych matryc w zastosowaniu reportażowym. Jak wchodziło d800 to też wszyscy zachwalali i były same zachwyty nad możliwościami matrycy. Potem zaczęły się narzekania że nie wszystko jest tak kolorowo ..
    Odradzałem D800 do reporterki i czynie to nadal. Polecam D850 do reporterki. To są zupełnie inne aparaty. Numerek 8 z przodu i duże ilości Mpx powodują, że traktujecie je podobne. A to zupełnie inny sprzęt. AF, fps odróżnia je diametralnie. I jaka ilość Mpx? Są małe RAWy!

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    D5 to raczej niezbyt dobry wybór jeśli chodzi o wyciąganie z cieni które to na weselach czy kosciele nie raz ratuję d...https://www.dpreview.com/reviews/ima...2922691004764] a przewaga D750 nad D5 jest wręcz...miażdżąca.
    Sorry, że musze to napisać. Dobrze wiedzieć co się pisze.
    ISO 100 wyciągane o 6 EV świadczy o słabym DR na niskich ISO, a nie o jakości wysokiego ISO.
    Wiesz, że napisałeś, że reporterski flagowiec Nikona jest gorszy od amatorskiej puszki? Użyj jednego i drugiego i potem to napisz ponownie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dla mnie jak najbardziej ma.

Xavier - sorry, ale teraz już ze śmiechu nie usnę. Ja Cię bardzo proszę...

W zasadzie to nic, tyle że nie bardzo rozumiem pretensji, że czasami amatorska puszka typu D750 nie wyrabia w zastosowaniach profesjonalnych, a takimi wykonywanie ślubów niewątpliwie są.

Jestem do tyłu z techniką. Możesz objaśnić, co tak dużo robi?
    Dla Ciebie może mieć, co nie zmienia istoty rzeczy, o której tutaj rozmawiamy, bez znaczenia czy uśniesz czy nie uśniesz ze śmiechu. Nikon wypuścił podstawową pełną klatkę dla serii d600/610, z d750, jak Jacek słusznie zauważył uczynił puszkę do wszystkiego celując w segment ślubny. Ja nie neguję tego, że d850 jest zdecydowanie lepszą puszką od d750, bo to ociera się o śmieszność, natomiast zastanawiam się czy z punktu widzenia reportażu ślubnego jest sens wydawać tyle kasy, albo inaczej....czy ta kasa przy użyciu tej samej szklarni jest w stanie wygenerować w takim reportażu jakąkolwiek wartość dodaną , którą byłby w stanie wychwycić nawet najbardziej wymagający klient. Kwestie, które moim zdaniem przemawiają za tym co napisałem to:

1. Pytanie o to ile kadrów ucieknie w danych warunkach, w których af d750 wymiękł a d850 , jeżeli ktoś robi śluby w piwnicach albo ciemnych drewnianych salach to może faktycznie warto.

2. Myślę, że z punktu widzenia ślubnego dwa sloty SD sprawdzą się zdecydowanie lepiej niż xqd, wystarczy porównać koszty kart, można mieć backup w rozsądnej cenie w razie awarii karty. To daje mniejszy koszt bez jakiegokolwiek przełożenia na jakość i komfort pracy.

3. Myślę, że w przypadku d750 można użyć nieco dłuższych czasów niż w przypadku upakowanego d850, co w warunkach weselnych może być nie bez znaczenia.

wiem, szkła Nikkora są super, ale stałki i ich af w reportażu pozostawia wiele do życzenia (mówię o 85 i 35). Porównywałem ostatnio skuteczność af w ciemnych warunkach 35 1.4 G z trzy razy tańszym 35 ed. Te szkła pod względem szybkości i celności af w ciemnym świetle dzieli ogromna różnica na korzyść tańszego.
    Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A

Domyślnie

Pomijając też moje zapotrzebowanie. Możecie tutaj dyskutować też o innych kategoriach fotografii. Generalnie porównując: D750 VS D850 - chętnie poznam Wasze opinie.
    kupujac aktualnie d850 + LR6 w wersji pudelkowej jest sie najprawdopodobneij dobrze zaopatrzonym na najblizszych 10 lat i niezaleznym od idiotycznej chmury adobe.

za 10 lat spodziewam sie , ze produkcja DSLR - ow bedzie zbyt droga i bedziemy sie przesiadac na DSLM-y . Nie bedzie to wylacznie kwestia mody , ale glownie ceny.
    Wszystko wskazuje, ze aktualnie jest to najlepszy aparat na rynku i takim pozostanie dlugi jeszcze czas.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nican Zobacz posta
    Wszystko wskazuje, ze aktualnie jest to najlepszy aparat na rynku i takim pozostanie dlugi jeszcze czas.
    Warto mieć na uwadze, że Twoim zdaniem...

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni