Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    New York, USA

Domyślnie Porownanie bagnetow Nikona i Canona...

Pragne sie tez przywitac.
    Jestem trollem z zaprzyjaznionego forum Canon-Board

Tak sobie dlubalem po sieci i znalazlem taki tekst:

A comparison of Nikon and Canon Bayonets
    http://members.aol.com/photoquack/bayonet.htm

Opinia Canoniarzy jest latwa do przewidzenia. Jednak interesuje mnie tez co mysli na ten temat druga strona
    Canon oczywiscie

Domyślnie

jedan rzecz jest na przewagę bagnetu Nikona - można te obiektywy założyć z przejściówką do body Canona, odwrotnie nie bardzo. Można więc mieć obiektywy Nikona, body Nikona i body Canona Czyli lepiej mieć zestaw szkieł N niż C hehehe
    Pozdrawiam Piotr

Domyślnie Re: Porownanie bagnetow Nikona i Canona...

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Pragne sie tez przywitac.
    Jestem trollem z zaprzyjaznionego forum Canon-Board

Tak sobie dlubalem po sieci i znalazlem taki tekst:

A comparison of Nikon and Canon Bayonets
    http://members.aol.com/photoquack/bayonet.htm

Opinia Canoniarzy jest latwa do przewidzenia. Jednak interesuje mnie tez co mysli na ten temat druga strona
    "In my opinion the Canon is much more ergonomic"

To chyba dowcip. Proponuje autorowi wziecie do reki super ergonomicznego 350D

[ Dodano: Sro 21 Wrz, 2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez trigger
    jedan rzecz jest na przewagę bagnetu Nikona - można te obiektywy założyć z przejściówką do body Canona, odwrotnie nie bardzo. Można więc mieć obiektywy Nikona, body Nikona i body Canona Czyli lepiej mieć zestaw szkieł N niż C hehehe
    To chyba raczej przewaga bagnetu Canona, patrzac logicznie. Mozna zapiac obiektywy Canona, mozna Nikona...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    New York, USA

Domyślnie

Szkla nikona na eos'ach nie tak dawno byly wykorzystane w calkiem sporej produkcji
    http://www.editorsguild.com/newslett...g05_bride.html

Zreszta ten bagnet pozwala tez na korzystanie z dobrodziejstw popularnej optyki m42 (niestety juz nie tak taniej) czy rewelacyjnych szkiel zeiss'a na bagnet contax'a...
    Canon oczywiscie

Witam

Cytat Zamieszczone przez pn
    To chyba dowcip. Proponuje autorowi wziecie do reki super ergonomicznego 350D
    sorry pn, ale jesli ktos ma problemy z opanowianiem ergonomii 350D to nie mam pojecia jak radzi sobie z Nikonem ...ze o Minolcie nie wspomne imo ergonomia Canona jest bardzo intuicyjna i jest to ostatna rzecz do jakiej mogles sie przyczepic. Z reszta troszke nie na temat ...mialo byc o bagnetach :P

To chyba raczej przewaga bagnetu Canona, patrzac logicznie. Mozna zapiac obiektywy Canona, mozna Nikona...
    ... i M42
    nie ma sie czym chwalic

Domyślnie

nie najświeższej daty ten nJus . . . Bo z roku 1998 . Przez 7 lat sporo sie zmieniło, w fotografii .
    Co do odległości powierzchni światłoczułej od tylnej soczewki obiektywu czytamy ..
    The distance between film and bayonet is smaller on the Canon in comparison to the Nikon.
    to chyba działa w dwie strony... jesli chodzi o szeroki kat - światło ma padac na matrycę jak najbardziej pionowo ? Jesli tak, to mały dystans w puszkach Canona miedzy tylna soczewka a matryca nie jest tutaj zaletą . . . Zreszta wyłazi to na FF - co dla jedych jest problemem dla innych nie.

Tak że dla mnie żaden top news. oT ciekawostka.

Pzdr

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    i jest to ostatna rzecz do jakiej mogles sie przyczepic.
    W ogole nie moglem sie przyczepic, bo bozia obdarzyla mnie normalnymi rekami, a 350D to chyba dla chinczykow byl projektowany.

Domyślnie

No dobra chodziło mi bardziej o zaletę optyki Nikona nie o sam bagnet. Co do tego że można na bagnet Canona zapiąć więcej obiektywów, wspomniane C, N i m42 - to nic takiego. Nikon ma wystarczająco dużo Nikkorów. Canon robi body (lensy przesypia:P )

Poza tym to chyba się wątek rozjedzie od tematu - takie wrózby (pewnie będzie "closed")
    Pozdrawiam Piotr

Oszczędny w słowach
    Miasto
    New York, USA

Domyślnie

Nikon ma odpowiednio mniejsza dziure, co kompensuje wieksza odleglosc od powierzchni matrycy.

Kto wie czy z tego to powodu nadal nie ma FF od Nikona i nie zanosi sie na jakies w najblizszej przyszlosci.
    Canon oczywiscie

W ogole nie moglem sie przyczepic, bo bozia obdarzyla mnie normalnymi rekami, a 350D to chyba dla chinczykow byl projektowany.
    Przesadzasz Po dokreceniu GRIPa jest calkiem niezle ...aaa zapomnialem - Wy nie wiecie co to GRIP
    (dobra koniec trollowania )
    nie ma sie czym chwalic

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów