Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: zamykanie oczu

Domyślnie zamykanie oczu

Mam taki problemik ze robiąc z lampą SB-600 palnik na wprost modele przymykają oczy - wiec zrobiłem sobie kilka fotek i okazało się ze i ja mam przymknięte . Wynika to z tego ze w trybie i-Ttl mamy dwa błyski. Czy ktoś zaobserwował ten problem w swoich zdjęciach? pozdrawiam

sailor
    Gość

Domyślnie

w trybie TTL czy i-TTL masz przedblysk pomiarowy mniejszej mocy wysylany przez lampe o ulamek sekundy wczesniej. dlatego moga sie zdarzyc przymkniete oczy.. coz .. trzeba pamietac by nie zamykac

Domyślnie Re: zamykanie oczów

Cytat Zamieszczone przez mario_mar
    Mam taki problemik ze robiąc z lampą SB-600 palnik na wprost modele przymykają oczy ....
    a czy SB-800 tez robi taki numer bo ja niezauwazylem

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Normalnie przedblysk jest niewidoczny dla oczu. Jedynie przy synchronizacji na drugą kurtynę błysk kontrolny jest wyrazny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaleid
    Normalnie przedblysk jest niewidoczny dla oczu.
    i tak zdaje sie nawet jest w instrukcji napisane "... Tuz przed błyskiem SB-800 wysyła serię niewidocznych przebłysków rozpoznawalnych dla wielopolowego czujnika TTL aparatu ..."

jednak widoczne błyski pojawiają sie jak masz włączone funkcję redukcji czerwonych oczu "... tuż przed błyskiem głównym (lampa) emituje trzy błyski o zredukowanej mocy ..."

Domyślnie

Witam

Miałem ten problem na ślubie, koleś na 20 fotek na jednej miał otwarte.
    Ale nie było trgedii, sam się przyznał że na jedno mrugnięcie jego partnerki on mruga 5 razy .
    To tylko jeden taki przypadek i to uzasadniony.

Pozdrawiam
    Tomek
    deczysta

Domyślnie

Witam

Ja tam takich efektów nie zauważyłęm. Owszem mam na kilku zdjęciach ludzi z zamkniętymi oczami, ale to dlatego, że zdjęcia byłu robione w akcji i nikt nie zwracał uwagi na fotografa.

Przedbłysk widać i nawet jeśli Nikon w instrukcji napisał, że przedbłyski są niewidoczne to i tak są widoczne. Nie wszyscy je zauważają, ale jednak widać.

Gorzej trochę jest jak zdalnie sterujesz lampą. Wtedy dwa błyski widać wyraźnie, ale też nie widziałem specjalnych różnic jeśli chodzi o zamykanie oczu.

Pozdrawiam

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie tez to mialem..

... heh zamykanie oczy
    tyle ze laska mrugala jak opetana, ba miala czym = rzesy dlugie do kolan ...
    tyle ze t=wtedy focilem jeszcze 90x i dopiero sie zdziwilem jak wywolalem filma ;(
    myslalem ze sie potne...
    a ona na to ze takie same zdjecia ma w domu inne wiec te tez jej sie podobaja [patrz spiaca krolewna ]
    pozdraiwam
    win iks pe
    Nikon D100; Nikon D70s [w drodze ]

Kaleid
    Gość

Domyślnie

jednak widoczne błyski pojawiają sie jak masz włączone funkcję redukcji czerwonych oczu "... tuż przed błyskiem głównym (lampa) emituje trzy błyski o zredukowanej mocy ..."

Bo na tym wlasnie polega owa redukcja

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Gorzej trochę jest jak zdalnie sterujesz lampą. Wtedy dwa błyski widać wyraźnie, ale też nie widziałem specjalnych różnic jeśli chodzi o zamykanie oczu.
    To są blyski sterujące ktore przekazują do lampy info z aparatu

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów