Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Domyślnie

Cóż... skoro Koledzy @gremed @maniak666 nie potrafią albo nie chcą się rzeczowo wypowiedzieć i wyprowadzić mnie z błędu ograniczając się tylko do spamowania to w takim razie ja dodam że zdjęcie kolegi @darek_d zaskoczyło mnie bardzo negatywnie, widzę tam tylko jedną wielką kolorową plamę, nie wiem co autor chciał tu pokazać... może nie umieścił tego we właściwym dziale, nie wiem. Kojarzę Go z Pięknych zdjęć kwiatów czy też zwierząt... Może rzeczywiście przesadziłem z tą "Masakrą..." ale takie odniosłem pierwsze wrażenie oglądając to zdjęcie, teraz wieczorem gdy to ponownie oglądam zdania bym na ten temat nie zmienił
    D300s D750 D5500 EPL5 z kitem NEX5 w rezerwie

Domyślnie

Ogolnie to zdjecie i sam pomysl mi sie podoba. Jest power od slonca i jeszcze burza w tle. Swietnie uchwycona potega pogody, a ja uwielbiam ekstrema pogodowe.

Ale technicznie to lezy i kwiczy. @darek_d kojarze cie od dawna na forum w tym dziale i nie wiem czemu pusciles taka niedorobe obrobkowa.
    Kolorystyka niech bedzie mocan, ale zolcie jak na moj gust juz za bardzo zarowiaste/sztuczne. Gdzie jest ostrosc? Szum na niebie. Ja rozumiem, ze chciales mocno burzowe niebo,ale PG rog to absolutna czern.I naswietlenie i rozklad swiatla.
    Polegles juz na etapie naswietlania-przepaly. Dobra niech zreszta delikatne beda.
    Ale to niemal smoliste drzewo i widac gdzie na dole szara polowka nachodzila.
    Widze, tu bardzo duzo koniecznej loklnej korekty ekspozycji zeby to doprowadzic do porzadku. (nawet nie mysl o tym suwaczku - rozjasnij cienie )>

Ogolnie dla mnie bardzo dobre zdjecie (na przepaly mozna przymknac oko) ale poleglo na etapie obrobki.
    Z checia bym zobaczyl poprawione.
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Może rzeczywiście przesadziłem z tą "Masakrą..."
    Nie przesadziłeś. Nazwałeś rzecz bardzo dokładnie po imieniu.

Nie chce mi się cytować poszczególnych wypowiedzi, tak też przeleję swoje myśli jako jedną wypowiedź:

Nie oburzać się tylko zrozumieć... Pokazanie zdjęcia szerszej publiczności wiąże się z różnymi opiniami. Dla przykładu - wyobraźcie sobie dziesięć osób fotografujących ten sam kamyk, mogę się założyć, że każda z osób pokaże inną fotografie. Tak samo jest z krytyką tak tą prostą jak i bardziej złożoną. Natomiast uważam, że jedna wartość pozostaje niezmienna - świadomość popełnionego kadru. Dobry kadr broni się sam, nie trzeba zadawać pytań by dowiedzieć się co nakłoniło autora do pokazania akurat tego "kamyka". Dobry kadr to również fotografia pokazana w sposób estetyczny. Kiedyś popełniałem taki dziecinny błąd a mianowicie pierwszą czynnością po przygotowaniu zdjęcia w PSie było wrzucenie go na forum czy jakiś portal... zwykle byłem linczowany i silnie krytykowany ale stosowałem się do większości rad i każdą opinie traktowałem z powagą. Dziś zanim pokażę zdjęcie na forum staram się skonsultować z kilkoma osobami i wysłuchać ich opinii i nawet mimo tego zabiegu bardzo często dowiaduję się dopiero od przypadkowych osób, że mojej uwadze umknął jakiś błąd. Myślę, że każdy pasjonat fotografii postąpi w ten sam sposób. Ostatecznie jest to pasja, której uczymy się całe życie.
    Dlatego oceniając zdjęcie w pierwszej kolejności zwracam uwagę na estetykę i tutaj uważam, że ramki, podpisy itp udziwnienia są tylko i wyłącznie decyzją autora i marnowaniem czasu jest dyskutowanie na ich temat. Jest ramka bo autor chciał i koniec, nie mi o tym decydować. Następnym elementem jest technika i tu zaczynają się schody bo dla laika przepał jest niczym strasznym a dla mnie jest to poważny błąd fotografii świadczący o tym, że wiedza autora o fotografowaniu jest równie znakomita jak moja o szydełkowaniu. I co z tego, że zacznę tłumaczyć czym jest przepał jak nagle wpada banda osób, które mówiąc wprost, że są amatorami próbują mi wmówić, że przepał nie jest niczym złym - skoro więc nie jest niczym złym to po co kupujecie aparaty ze skomplikowanymi systemami pomiaru światła? Przecież skoro przepał jest czymś poprawnym to f/9 i 1/125 i w większości przypadków otrzymacie jakiś obrazek, idąc dalej tym tokiem myślenia nie rozumiem też po co komuś np AF skoro ostrość da się ustawić ręcznie.

Także mój drogi frogi nie szukaj wytłumaczenia dla swojej opinii... Przepał, brak estetyki, aberracje - jedna wielka niepoprawność techniczna, którą Ty podsumowałeś jednym szczerym słowem. Jest to masakra.

maniak666
    Gość

Domyślnie

@piotrekjeczen-sam piszesz:"stosowałem się do większości rad i każdą opinię traktowałem z powagą."
    Gdzieś tu widzisz jakąś relację pomiędzy radą a "masakra"?

Domyślnie

Gdzieś tu widzisz jakąś relację pomiędzy radą a "masakra"?
    Oczywiście tu się z Tobą zgodzę. Można określić zdjęcie "masakrą" ale należało uargumentować opinię. A moją wypowiedź potraktuj jako czysto edukacyjną dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z fotografią.

maniak666
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrekjeczen Zobacz posta
    A moją wypowiedź potraktuj jako czysto edukacyjną dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z fotografią.
    Aż strach się bać jak wszyscy którzy zaczynają będą w BW lecieć

Domyślnie

Aż strach się bać jak wszyscy którzy zaczynają będą w BW lecieć
    Tak i owszem lubię b/w ale nikogo do tego cholerstwa nie namawiam. Każdy powinien doszukać się własnego "złotego środka".

Domyślnie

Dzięki wszystkim za każde słowo, dawno tak ciekawie nie było stare dobre czasy wróciły.
    Martwi mnie tylko jedno....
    Gdze jest ten syf na matrycy? Poważnie pytam być może wzrok nie ten, kurcze nówka puszka, na syfy jestem uczulony szczególnie, nie stwierdziłem dotąd czegoś takiego na innych zdjęciach z tej puszeczki.
    Poproszę o wskazanie łopatologicznie
    usiądę zapewne jeszcze raz i zobaczę gdzie to błąd się wkradł...chyba, że wyjdzie to samo to będzie oznaczało, że... nie potrafię... i takie kotlety będę od czasu do czasu prezentował.
    Z9 + D500 + D300s + S 10-20 + N 17-55 2.8 + N 50/1.8 + N 70-200 VR II + N 400 2.8 TC S

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek_d Zobacz posta
    Dzięki wszystkim za każde słowo, dawno tak ciekawie nie było stare dobre czasy wróciły.
    Martwi mnie tylko jedno....
    Gdze jest ten syf na matrycy? Poważnie pytam być może wzrok nie ten, kurcze nówka puszka, na syfy jestem uczulony szczególnie, nie stwierdziłem dotąd czegoś takiego na innych zdjęciach z tej puszeczki.
    Poproszę o wskazanie łopatologicznie
    usiądę zapewne jeszcze raz i zobaczę gdzie to błąd się wkradł...chyba, że wyjdzie to samo to będzie oznaczało, że... nie potrafię... i takie kotlety będę od czasu do czasu prezentował.
    Moglbym dostac rawa?
    Tylko do uzytku wlasnego ofc. widze tu ogrom dlubaniny z korekta ekspozycji lokalnie. Ale zdjecie jest tego warte. Jest power swiatla, jest burza i w miare spoko kadr
    Bo bym se podlubal w wolnej chwili, choc czasami tego nienawidze przy zdjeciach z duza rozpietoscia tonalna.

Teraz mamy hosting na forum ktory akceptuje nrefy, to moglbys nawet przez PW ogarnac.
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

maniak666
    Gość

Domyślnie

@krzysztofz24, @Darek-d ;to może wrzućić go do zabawy w rawki? Trza by chłopaków pilotujących temat zapytać, moze by dało radę, bo faktycznie sporo dłubaniny widać, wieczory coraz dłuższe, szuflada jakaś pusta...

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni