Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skarcity Zobacz posta
    Autorze nie sfotografowałeś patyka we wodzie rozmazanej długim czasem i jest źle. Za dużo itp...
    Dobrze powiedziane... Mi się podoba. Może trochę chmur z góry do obcięcia. Pewnie kilka minusów by się znalazło ale ogólne wrażenie ok. Pewnie nie wygra konkursu NatGeo ale czy naprawdę warte określeniem "masakra"? Czy na pewno nie można udzielić tutaj kilku konstruktywnych porad? "Ciut w lewo", "w prawo", "niżej, wyżej"? Chyba można. Tak jak napisał kolega wyżej - to natura. Plus 5 za odwagę zamieszczenia zdjęcia do oceny tutaj. A może właśnie nie do oceny tylko do oglądnięcia, popatrzenia? Bo komentarze zamieszczane w tym dziale mają z merytoryczną oceną tyle co nic. Nie podważam żadnego z nich - jestem amatorem, może ciut bardziej świadomym ale nadal amatorem. Jednak wystarczy przejrzeć ileś tam postów ze zdjęciami i komentarze aby odnieść wrażenie totalnego matrixu.
    "To jest twoja wizja, wizja fotografa" vs "a co to ma być, totalna masakra, co chciałeś pokazać" i tak w kółko. Czasem ma się wrażenie, że jedynym celem wpisu jest przekręcenie licznika.
    "Masakra, nie wiem nad czym tu dywagować"? A może włąśnie można dywagować i próbować stopniować tę "masakrę". Bo wg niektórych masakrą jest wystający patyczek z lewej strony jak i również taką samą masakrą jest horyzont o kącie nachylenia 45. Przepał raz jest czymś co wypala matryce w monitorach innym razem znów ani słowa o nim.
    Myślę, że to wszystko zniechęca sporo osób do pokazywania swoich prac. Można nawet pokusić się o przewidywanie co i kto napisze pod zdjęciem. O ramkach, podpisie itp. Jeśli to moja odosobniona opinia to sorry - zmykam. Jeśli ktoś myśli podobnie to miło mi. Pozdrawiam.

maniak666
    Gość

Domyślnie

(...)Pewnie nie wygra konkursu NatGeo ale czy naprawdę warte określeniem "masakra"?
    Czy na pewno nie można udzielić tutaj kilku konstruktywnych porad?
    (...) komentarze zamieszczane w tym dziale mają z merytoryczną oceną tyle co nic. wystarczy przejrzeć ileś tam postów ze zdjęciami i komentarze aby odnieść wrażenie totalnego matrixu.
    Czasem ma się wrażenie, że jedynym celem wpisu jest przekręcenie licznika.
    "Masakra, nie wiem nad czym tu dywagować"
    to wszystko zniechęca sporo osób do pokazywania swoich prac. Można nawet pokusić się o przewidywanie co i kto napisze pod zdjęciem.
    O ramkach, podpisie itp. Jeśli to moja odosobniona opinia to sorry - zmykam. Jeśli ktoś myśli podobnie to miło mi. Pozdrawiam.[/QUOTE]

Nie nie jesteś sam. To forum ostatnimi czasy obrodziło w posty frustratów, tudzież odnoszę nieodparte wrażenie że przybiera formę trolowania. Ok-bez bicia możesz mnie doń zaliczyć-nie znoszę podpisów
    Niemniej jednak choć mamy niezbywalne prawo do wyrażenia swojej opinii, i nie zawsze jest łatwo wyłowić co cenne-sposób jest prosty. Nie słowa a portfolio winno świadczyć czy ocena delikwenta może być uznana za wiarygodną. Narzędzi tu dosyć aby zajrzeć w dokonania. Wtedy może być różnie...
    Aczkolwiek Twoja diagnoza jest trafna.
    Co do otrzymania rzeczowych komunikatów odnośnie naszych prac-jest jeszce wiele innych miejsc w sieci gdzie to zjawisko nie jest aż tak powszechne. Wystarczy poszukać...
    Pozdrawiam

P.S I nie, nie jest to 500px z mojej stopki
    Ostatnio edytowane przez maniak666 ; 06-11-2017 o 13:13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maniak666 Zobacz posta
    ...sposób jest prosty. Nie słowa a portfolio winno świadczyć czy ocena delikwenta może być uznana za wiarygodną. Narzędzi tu dosyć aby zajrzeć w dokonania. Wtedy może być różnie...
    Aczkolwiek Twoja diagnoza jest trafna.
    ...
    P.S I nie, nie jest to 500px z mojej stopki
    Tutaj masz rację. Chylę głowę przed uwagami, sugestiami osób, których dokonania pozostana dla mnie na zawsze niedoścignięte. Są osoby, które zamieszczają serię komentarzy okresowo. Widać profesjonalizm - jedno zdanie - kropka. Wchodzą, przeglądają, oceniają, pomagają. Ale niestety, dyskusje zdominowane są przez innego typu publiczność.
    Tak, wiem - nie musze tutaj wchodzić. Ale wchodzę ponieważ w powiązaniu na lini fotogrfia-oceny widzę źródło wiedzy, które może pomóc mi robić lepsze zdjecia. Niestety, coraz trudniej do czegoś się dokopać.

Co do 500px to o ile z przytmrużeniem oka traktuję ranking (głosy generowane przez ilość obserwujących robią swoje) to już jakość niektórych prac powala na kolana. Spędzam tam więc sporo czasu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maniak666 Zobacz posta
    Niemniej jednak choć mamy niezbywalne prawo do wyrażenia swojej opinii, i nie zawsze jest łatwo wyłowić co cenne-sposób jest prosty. Nie słowa a portfolio winno świadczyć czy ocena delikwenta może być uznana za wiarygodną.
    Ło jejku! Taki np. Zientarski powinien zapaść się pod ziemię i zniszczyć programy/recenzje, które nakręcił, bo przecież sam nie wyprodukował żadnego auta...
    Samsung M1733, HTC Magic, Asus K53S, Lomer Borneo, gatki z targu

Domyślnie

Panowie @gremed @maniak666 może zamiast filozofować, wzajemnie się głaskać, pisać o frustratach, ramkach i podpisach itp weźmiecie przykład np z tego wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=1#post3898020 i coś w temacie zamieszczonej tu pracy napiszecie konkretnego, co czujecie, co widzicie. Popiszecie rzeczowo i w temacie? Rozwalicie kamiennego trolla który pisze że to "masakra..." No to do dzieła a nie róbcie sami spamu nie na temat.
    Ostatnio edytowane przez frogi ; 06-11-2017 o 14:30
    D300s D750 D5500 EPL5 z kitem NEX5 w rezerwie

Domyślnie

Nie znam się jeszcze na technice fotografii wiec nie będę się wypowiadał czy technicznie to zdjęcie jest dobre czy złe.
    Z punktu widzenia odbiorcy zdjęcie mi się podoba . Chętnie nawet wrzuciłbym je na desktop komputera.
    Dzięki wielkie za podzielenie się swoja wizja i pomysłem.

Czytając czasem na forum co niektóre posty mam wrażenie , że jestem na forum wirtualnej polski ( nie wiem czy z punktu widzenia regulaminu forumowego to porównanie jest politycznie poprawne lub nie). To jest nie fair względem osób , które zdecydowały się podzielić czymś osobistym, To nie są zdjęcia z kolumny ogłoszeniowej działu wynajmę mieszkanie. Obojętnie jak zostały wykonane.
    Szkoda mi tej części użytkowników , którzy mają jakaś wrażliwość lub pomysł , zdecydowali się tym w jakiś sposób podzielić i może się skończyć na tym , ze nigdy już nie pokażą żadnej swojej pracy a w najgorszym wypadku zniechęcą się do dalszego robienia zdjęć.
    Nie chodzi o to żeby nawzajem lizać się po pewnych częściach ciała, ale wydaje mi się , że powinno się uważać na to, co się pisze i w jaki sposób. Zwłaszcza na forum dotyczącym fotografi, czyli między innym formy komunikacji artystycznej. Krytyka jak najbardziej jest niezbędna chociażby po to żeby doskonalić swój warsztat, ale powinna być konstruktywna a nie zniechęcać.

Domyślnie

Ło jejku! Taki np. Zientarski powinien zapaść się pod ziemię i zniszczyć programy/recenzje, które nakręcił, bo przecież sam nie wyprodukował żadnego auta...
    A ktoś twierdzi, że opinie Zientarskiego są jakimiś obiekgtywnymi wytycznymi?

Cytat Zamieszczone przez frogi Zobacz posta
    Panowie @gremed @maniak666 może zamiast filozofować, wzajemnie się głaskać, pisać o frustratach, ramkach i podpisach itp weźmiecie przykład np z tego wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=1#post3898020 i coś w temacie zamieszczonej tu pracy napiszecie konkretnego, co czujecie, co widzicie. Popiszecie rzeczowo i w temacie? Rozwalicie kamiennego trolla który pisze że to "masakra..." No to do dzieła a nie róbcie sami spamu nie na temat.
    Szczerze? Nie czuję się na siłach wypowiedzieć o fotografii coś więcej niż "podoba mi się" lub "nie podoba mi się". Znam swoje miejsce w szeregu. Ale znacznie lepiej niż ocenianiać fotografię umiem ocenić poziom wydawanych sądów, styl i ich wartość edukacyjną (zwłaszcza edukacyjną jako świadomego swoich niedoskonałości). I nie tylko moim zdaniem momentami poziom tych osądów jest delikatnie mówiąc nijaki. Ale ok. Nie zawracaj sobie głowy spamem, skup się na ocenie zdjęć.

maniak666
    Gość

Domyślnie

Masakra, nie wiem nad czym tu można dywagować.
    Rzeczowo i na temat. A jakże konkretnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gremed Zobacz posta
    A ktoś twierdzi, że opinie Zientarskiego są jakimiś obiekgtywnymi wytycznymi?
    Chyba nie zrozumiałeś o co się rozchodzi...
    Samsung M1733, HTC Magic, Asus K53S, Lomer Borneo, gatki z targu

Domyślnie

Chyba nie zrozumiałeś o co się rozchodzi...
    No raczej właśnie zrozumiałem. Zientarski to nie jest żaden wyznacznik wiedzy o samochodach (ot, jeden z wielu) żeby używać go w takim porównaniu. Na temat jakości zdjęć (a zwłaszcza techniki a nie subiektywnego odczucia) powinien wypowiadać się fotograf a nie pstrykacz okazjonalny. Kończę bo i tak pewnie już zostałem autorem jakiegoś mega-spamu wypowiadając swoje odczucia co do tego działu. Co innego pisać 137 raz o masakrowaniu zdjęcia ramkami i podpisem. Narka...

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni