Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Lightbulb lens adapter nikon/m42

stoję przed zakupem konwertera nikon/m42.
    Sądząc po ilości zakupów, przoduje LensAdapter z fototipa ( na allegro )
    jest też taki bez soczewki - taki z opisem " do makro i portretu" -
    Jestem ciekaw jakie robi foty i jaka jest min/max odległość ostrzenia ?

Szkiełka które chce podłączyć może nie rewelacyjne ale mam zamiar rozszerzać mienie na razie - helios 50/2 , weltblick 135 / 2.8 , za chwile Jupiter 135 . Jak się sprawdzi konwerter mam namiar na takumara 1.4 (!) , chyba pentacona 50/1.8 , planuje też jakis 200-300 mm ( zoomik lub stałkę)
    Przeznaczenie - głównie makro ( listki , mrówki i śrubeczki ), jakieś portreciki pozowane raczej - coś przy okazji.

Czy ktoś z Formowiczów mógłby podesłać lub wstawić fotke z takimi konwerterami - szukałem - niestety nie mogę znaleźć niczego konkretnego.
    Będę wdzięczny za każdy przykład , każdą poradę i wskazówkę ..

Domyślnie

Mały/szybki komentarz: wersja bez soczewki nie ostrzy na nieskończoność - stąd ten opis "do makro i do portretu" - wtedy raczej obiekt jest dość blisko. Jeśli faktycznie robisz tylko makro i portreciki - możesz przyoszczędzić jakieś circa 100PLN.

Domyślnie

mozna rozwinac temat bo ja tez sie zastanawiam nad tym adapterem na M42
    Nikon D50 + Nikkor 18-55 + Nikkor 70-300 + Raynox 250
    Moje fotki http://slowik84.digart.pl/

Domyślnie

hmm jezeli bedziesz focil makro i bliskie portrety to owszem mozesz kupic zwykly adapter nikon/m42 bez soczewk (okolo 30zl) - mozna kupic na allegro u ciecio7 ciezko okreslic jaka jest odleglosc ostrzenia ale tak okolo 1m - 1.5m roznie to bywa. zalezy od szkla. Adapter z soczewka (foto-tip kolo 120zl) ostrzy na nieskonczonosc ale.... przy duzych dziurach 1.8 etc tak do 5.6 mamy ladne mydlo przez ta soczewke w adapterze. powyzej f/5.6 jest juz wszystko ok.
    Jezeli planujesz kupic jupitera 3.5/135mm to mozesz kupic do niego mocowanie t-mount, poszukaj na allegro, kolo 50zl zamieniasz "dupki", ktore sa przykrecone na 3 srubki i masz jupitera z bagnetem nikon, ktory ostrzy na nieskonczonosc i nie masz zadnego mydla przez soczewke.
    Jest kilka szkiel do ktorych mozna kupic t-mount i podmienic.
    Jezeli bedziesz potrzebowal nieskonczosci i ladnej jakosci to polecam szka na bagnet pentacon six (p-six), do nich trzeba dokupic adapter p-six/nikon za okolo 120zl i zawsze masz nieskonczonosc, nie ma on jakis tam soczewek etc

pozdrawiam
    ...

Domyślnie

Witam
    moze, ktoś z was posiada przykładowe zdjęcia, (najlepiej portret) z tym adapterem i jakimś 50mm 1.8?
    Był bym wdzięczny za pokazanie sampli

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów