Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Cyjanotapia

Domyślnie

a propo tego to tez chcialbym sież z tym pobawić, ale skąd wziąść odczynniki?
    chodzi mi o:
    -żelazicyjanek potasowy (potasu heksacyjanożelazian III),
    -żelazicytrynian amonowy
    i
    -kwas szczawiowy
    Nikon D200

Domyślnie

no tak, to po pierwsze jestem kobietą cyjanotypie, van dyka i inne taki poznalam w Danii w szkole u Emila Schildta. od niego mielismy całą chemie, bo on mial jakies tam dziwne pozwolenia i umowy z roznymi ludzmi. nanosilismy to na taki smieszny papier, grubosci okolo 2 - 3 mm, z jednej strony gladki, a z drugiej szorstki, (cos jak brystol - mozna go spokojnie uzywac,nakladasz, czekasz az wyschnie porzadnie i wtedy kladziesz na tym negatyw...przerobiony w PS na przyklad, musi byc na RBG zielony. Emil twierdzil, że im gorzej wygląda negatyw, tym potem zdjecie ładniejsze) nie potrzeba innych odczynnikow, tylko ta emulsja, splukujesz woda potem, tylko porzadnie, bo to toksyczne jest (jakby nie bylo zawiera cyjanek). a skladniki...w jakims chemicznym powinny byc.

Domyślnie lovelas

na allegro widziałem zestaw ale chyba sie dzisiaj aukcja kończyła:P i dzieki za pomoc i przepraszam za ten mały nietakt:*
    ''Fotografia jest lekarstwem na moją fascynację światem''

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

http://unblinkingeye.com/Articles/Cyano/cyano.html
    Tak przez przypadek znalazłem. Może się przyda. Na stronie także o innych ciekawych technikach

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów