Witam i mam pytanko jak wywołać takie zdjęcie mam roztwór i co dalej .............??
Szukaj
Witam i mam pytanko jak wywołać takie zdjęcie mam roztwór i co dalej .............??
''Fotografia jest lekarstwem na moją fascynację światem''
a moze chodzi Ci o "Cjanotypie" ?
ewnetualnie "Cyjanotypie"
Tak chodzi mi o cyjanotypieale gafe strzeliłem.... może mi ktos objaśnić jak z tego roztworu zrobić odbitke...
z tego co ja pamietam, to nakladasz tą emulsję na papier (musi być w miare gruby i zjednej strony chropowaty). no i musisz mieć negatyw, odpowiednio przygotowany i wydrukowany. przykladasz negatyw do papieru, zamykasz w kasetce (tak, żeby nie ruszal sie negatyw, ze szklaną szybką) i wystawiasz na działanie np. słońca (chociaż wtedy bardzo wolno zdjęcie sie wywołuje). najlepiej wystawic na dzialanie specjalnej lampeczki z UV. musisz sprawdzac co jakis czas, czy jest wystarczająco ciemne. jesli juz bedzie ok, splukujesz, az znikna zółte slady ze zdjecia. i tyle.
A jak bym do powiększalnika kupił żarówkę uv?? dało by rade tak naświetlić??
hmmm... nawet taką żarówkę UV w lampce zwykłej możesz zamontować. ważne, żeby oświetlała całą powierzchnie zdjecia.
Czyli to sie wywołuje jak normalne zdjęcie?? tylko światłem uv?? i dłużej ??
tak. zdjecia wychodzą świetne, tylko potem trzeba uważac, i unikać zbyt dlugiego trzymania fotki na sloncu, bo strasznie ciemnieje. (chodzi mi juz o ciemnienie juz po wywolaniu i wysuszeniu).
dzięki za pomoctylko jeszcze jedno małe pytanko papieru jakiego używałeś?? bo niewiem na jaki nałożyć tę emulsję na brystol ?? i czy tego sie w chemi nie wywołuje i nie utrwala?? w utrwalaczu?? tylko wypłukać??
Ostatnio edytowane przez lovelas ; 05-06-2007 o 19:02
Skontaktuj się z nami