Po pierwsze jedno najwazniejsze spostrzezenie, nie ja pierwszy to zauwazyłem. Kiedys ten portal skupiał jednych z najlepszych fotografow ze wszystkich tego typu portali. Jednak z biegiem czasu kiedy "zawistnicy" zaczeli pisac o TWA, o kolesiostwie mimo ze fotografie komentowane bardzo pozytywnie w pełni na to zasługiwały, 95% tych którzy mieli cos do powiedzenia w fotografii uciekli stąd . Sa funkcjonuja , sa jeszcze lepsi anizeli byli tutaj, ale wystawiaja swoje prace tam gdzie sa akceptowani. Najlepszy dowod na to ze sa, to fakt ze kiedy odbywa sie coroczny konkurs na kalendarz pojawia sie mnóstwo znakomitych zdjec, nadal nie ma wszystkich tych najwiekszych osobowosci, tych najlepszych, ale jest wielu innych bardzo dobrych fotografow i chwała im za to.
Na tym portalu, niektorzy moze sie obrazą ale poziom spadł drastycznie, jednak nadal zostały takie cechy jak czepialstwo, marudzenie , jednoczesnie czego nie rozumie pod słabymi fotografiami sa czesto pozytywne komentarze. Przeleciałem sobie w skrócie watki. Nie rozumiem takiego postepowania. Niczego sie nie nauczycie jezeli nie bedziecie mieli wzorcow do nasladowania. Czytajac czasami komentarze pod fotografiami ( bo zagladam tutaj z sentymentu mimo ze nie wstawiam juz zdjec , a jezeli to bardzo rzadko) zauwazam ze sposob oceny zdjec sie nie zmienia, klimat udziela sie innym i bez mała kazdy wchodzacy w watek odnosze wrazenie ze za wszelka cene szuka dziury w całym. Nawet w najlepszej fotografii stara sie do czegos przyczepic . Co innego pisanie o drastycznych błedach, o zafarbach, o niedoborze kolorystyki, o złym WB, o niewlasciwych kadrowaniu, o nie przestrzeganiu formatu, lub złym podziale kadru.
Dla mnie osobiscie na pierwszym miejscu jest zawsze motyw, czesto padaja tutaj pytania CZY TAK TAM BYŁO ? Zastanówmy sie nad tym pytaniem czesto stawianym tutaj autorowi . Zapytam inaczej , czy zdjecia krajobrazowe sa zdjeciami archiwizujacymi fotografowane miejsce ????? W pewnym sensie tak mz, jednak to nie jego zdanie, KRAJOBRAZ to w moim odczuciu specyficzne widzenie i przedstawienie miejsca przez autora . To jego wizja , jego sposob przedstawienia motywu , pokazania innym jego wizji . Uwazam ze dopóki jest to przedstawione w pewnych normach i granicach dobrego smaku , i podoba sie ta wizja widzowi, to nie ma znaczenia CZY TAK TAM BYŁO , uwazam ze jest to jedno z najgorszych pytan stawianych autorowi. Bo wielu autorow zdjec jest bardzo kreatywnych , majacych inne spojrzenie na swiat anizeli utarte schematy ktore odchodza do lamusa. Jednoczesnie jednak przestrzegam przed łamaniem wszystkich fotograficznych zasad, one nadal funkcjonuja , mozemy je jednak w niektorych sytuacjach naginać, ale to one powinny wyznaczac planowanie kompozycji .
Dlaczego to pisze, otuz jak wspomniałem ten portal dażę ogromnym sentymentem, i cieszyłbym sie gdyby poziom prac wzrosł na nikoniarzach w tym dziale , bo na innych nie bywam.
To tyle w tym temacie , a odpowiadajac na Twoje pytanie . Tak to zdjecie jest z jednego naswietlenia z uzyciem wymienionych wyzej filtrow , na temat kolorystyki nie bedę sie wypowiadał , mnie sie ona bardzo podoba, odnosnie poziomowania horyzontu juz sie wypowiedziałem
Zycze wszystkim miłego dnia![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami