Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Czym otwierac NEF?

Witam ! niedawno sciagnalem sobie do mojego coolpixa 5400 update oprogramowania dzieki ktoremu moge zapisywac fotki w formacie RAW. Jednak po wrzuceniu fotki na kompa plik przybiera forat NEF, ktorego nie moge otworzyc np.w dolaczonym do aparatu NIKON VIEV 6 jak i w Photoshopie 7 czy CS2. Prosze o kontakt: [email protected]

Domyślnie

wybacz echo, zostawilam Twoj post tylko w tym dziale (4 identyczne watki w 4 dzialach to lekka przesada...)

pozdrawiam

Domyślnie

Można, już ?

Jeśli tak, to :
    Nikon View i Photoshop cs2 powinny bez problemu otworzyć NEF'a, może z samym plikiem coś jest nie tak.
    Ale mimo to spróbuj np.
    IrfanView (tylko przeglądanie)
    RawShooter essential (przeglądanie i wywoływanie)

Oba programy są free
    Pozdrawiam
    Tomek

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez idiom
    IrfanView (tylko przeglądanie)
    ...i konwersja do tifa lub jpga
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

sciagnalem sobie do mojego coolpixa 5400 update
    To teraz ściągnij sobie Nikon View 6.2.5.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Ja wlasciwie zaczałem bawic sie RAWami dopiero jak zainstalowałem sobie Caputre ONE (c1 PRO) .

Przed tem uzywałem Nikon Caputre . . . no i było wooolno - to mnie zniechęcało do zabawy z NEFami - i poprostu pstrykałem w jpegach, bo pomimo 1gb RAMU obrabianie dużych plików w NC trwało wieki

Od kąd zaczałem używac C1 pro - wszystko uległo zmianie. Programik ten ma jedna super funkcję - dodawanie zdjęc do kolejki plików zapisywanych, mozna tez obrabiac inne zdjecia podczas procesu napisywania już wprowadzonych zmian. To baardzo usprawnia prace z Rawem

polecam ten sofcik.

Domyślnie

uzywałem Nikon Capture . . . no i było wooolno
    Testowałem tylko triala i też mi wystarczyło. To co ten program wyczynia z pamięcią i procesorem woła o pomstę do Nieba. Stworzył go chyba prezesa firmy Nikon ciotecznej wujenki stryja zięcia syn. Może gdyby dali NC informatykowi z Polski lub zza wschodniej granicy a ci przepisaliby go od nowa, to coś by z niego wyszło.
    Kiedyś napisałem, że NC powinnni dawać za darmo każdemu właścicielowi D70. Dziś się z tego wycofuję. Uważam, że NC jest karą za przywiązanie do firmy. To Nikon powinien płacic fotografom korzystającym z NC za zmarnowany czas.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Do przeglądania viewRAW, szybki i wygodny. No i darmocha
    Trochę cyfry, trochę analoga...

Domyślnie

Witam, jestem nowicjuszem lustrzankowym i nikonowym i wogole mam malenki problemik.Pewnie smieszny ale mnie wnerwia. Otwierajac foty JPG programami dostarczonymi wraz z D50 widze wszytkie w niebieskich negatywach. Co jest grane,co mam źle ustawione. Do tej pory uzywałem Corela i w nim jest ok. PS tez normalnie a te nikonowskie otwieraja jak negatywy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leszeg
    Witam, jestem nowicjuszem lustrzankowym i nikonowym i wogole mam malenki problemik.Pewnie smieszny ale mnie wnerwia. Otwierajac foty JPG programami dostarczonymi wraz z D50 widze wszytkie w niebieskich negatywach. Co jest grane,co mam źle ustawione. Do tej pory uzywałem Corela i w nim jest ok. PS tez normalnie a te nikonowskie otwieraja jak negatywy.
    A spróbuj wywalić profil kolorów dla monitora w ustawieniach ekranu. Miałem podobnie po zainstalowaniu sterowników do nowego monitora innych niż "Monitor Plug&Play" oraz przyporządkowanego do niego profilu kolorów.
    D70s | N50/1.4D | T17-50/2.8 | N70-300G | Coolpix 5400 | SB-600

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów