Szukaj
I to są tak zwane ambiwalentne uczucia. Widać, że potencjał w tych zdjęciach jest, ale albo pogoda nie dopisała (za gorąco), albo coś z obróbką, albo lekko ostrość poleciała, albo obcięty spadochron
Ale marchewa jest!
Trójka dla mnie naj.
Object error. Unable to run this script. Program terminated!
Biorę 1-3...![]()
Jeśli chodzi o "momenty" i kadr - 2,3,11 są świetne. Ale obróbczo bym powalczył bo szkoda ich potencjału. Chodzi głównie o tonację zdjęcia. Nie wiem, czy to świadoma obróbka czy może na swoim ekranie inaczej to widzisz. U mnie 2 i 11 idą w zdecydowaną żółć, a 3-ka po całości z niebem w jakiś odcień magenty/czerwieni.
Mam już obrobiony niemal identyczny kadr jak twoja 4-ka i moja wyszła w zdecydowanie zimniejszej tonacji (u ciebie samolot ma zafarb żółtawy choć w rzeczywistości był chyba szary). Ja w tonacji swojej foty nie gmerałem zbyt mocno, więc zakładam, że celowo poszedłeś w żółć. Ale np. 8-ka idealnie oddaje kolorystykę obiektów i miejsca. Pod względem ostrości już nieco lepiej niż ostatnio, choć ja bym poszedł jeszcze dalej. Powalcz z tą 2 i 3 bo szkoda tych pięknych kadrów (chyba jedne z lepsiejszych w twoim dorobku; ja takich nie złapałem).
PS. w temacie balansu bieli i kolorystyki. Ostatnio przesiadłem się testowo na darmowego "DxO Optics Pro 9". Nikonowska kolorystyka z Raw-ów w Photoshopie i Lightroomie jakoś mi nie leżała, więc używam jako wywoływarki Capture NX-D. Ale ten DxO bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Ma wczytane profile konkretnych puszek i efekt wygląda bardzo obiecująco. Może zainteresuj się tym programikiem (jako wywoływarka raw, później tradycyjna obróbka).
FOTO-ZABAWKI SPRZEDANE.
Tej fotki nie mogłem odpuścić bo tak fajnie mu się kombinezon napowietrzyłA że ucięte...
- - - - kolejny post - - - - - -
No to muszę przysiąść do tych fot jeszcze i je trochę pomęczyć, tym bardziej, że już kilka osób zwracało mi uwagę odnośnie kolorystyki ale w kontekście Luchtmachtdagen.
- - - - kolejny post - - - - - -
3 to nie masz, bo siedzialeś wtedy na krzesełku zblazowany![]()
![]()
D850 + nikkor 500 f/4 vr
instagram: frogifly
Skontaktuj się z nami