Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Cool Prezent dla żony

Cześć wam, na święta chcę kupić aparat żonie bo zawsze chciała mieć "dobry" i od kiedy pamiętam robienie jak i oglądanie zdjęć sprawia jej niesamowitą przyjemność. Budżet na ten cel, to powiedzmy do 3000zł. Przyjmijmy że przyszła obdarowana nie ma doświadczenia z fotografią czyli byłby to sprzęt do nauki. Ja od jakiegoś czasu czytam różne fora o tematyce fotograficznej ponieważ nie lubię niczego kupować nie wiedząc co to, jak działa no i co warto a co nie. Na dzień dzisiejszy najbardziej uśmiecha się do mnie D5300 + ob.18-105 VR, który mieści mi się w budżecie i daje 100 w zapasie chociażby na kartę pamięci itp. I z mojej strony pytanie takie czy byłby to dobry wybór z takim obiektywem na początek?

Zazwyczaj branie kitowego 18-55 odradzacie chociażby na korzyść dopłacenia do w/w a czy może warto w zamian za 18-105 wziąć taki zestaw, który również siedzi w budżecie?
    http://www.oleole.pl/lustrzanki/niko...i-czarny.bhtml
    Zastanawia mnie czy warto dokładać 100zł i pchać się w te dwa obiektywy bo pewnie jeden 18-105 ogólnie z mniejszym zakresem będzie dla niej wygodniejszy niż przekładanie szkiełka szczególnie że chodzi o początkującego zanim zrozumie, który dobrać i czego tak naprawdę potrzebuje? Czy źle kombinuje?

Idąc dalej tym tropem myślałem jeszcze nad serią D3xxx np. D3300 jest sporo tańszy i powinien na początek wystarczyć, ale ogólnie raczej go odradzacie ponieważ, że jest uboższy no i tutaj mam dylemat czy warto dokładać ~700zł do D5300 będąc na samym początku drogi choć uczeń pewnie będzie ambitny ;)

Domyślnie

D5300 z 18-105 jest bardzo dobrym pomysłem na początek. Ma wszystko, czego trzeba... Ale aparat to tylko narzędzie w rękach, sam dobrych zdjęć nie zrobi... Pytanie, czy Żona potrzebuje lustra? Można Sony A5100 z kitem? Będzie mniejszy, lżejszy, pewnie da tyle samo radości, a taniej będzie... Tak tylko głośno myślę... Pozdrawiam serdecznie

Domyślnie

Hej, może dobrym wyborem byłoby kupno samego body nikona d3300 z obiektywem pokroju sigmy 18-200? Seria d3x00 i d5x00 nie różni się od siebie aż tak bardzo i z własnego doświadczenia wiem, że obie dosyć szybko zaczynają ograniczać. Zazwyczaj potem celuje się w d7x00. Więc może lepszym wyborem byłyby wymieniony d3300, który będzie taniał z racji wprowadzenia d3400, który praktycznie nic nie wnosi? Jeśli Pańskiej żonie fotografowanie się spodoba, będzie dodatkowy 1000 na wyższy model.

Pozdrawiam

Domyślnie

Zdaje sobie sprawę, że aparat to tylko narzędzie, które prawidłowo musi obsłużyć człowiek aby uzyskać pożądany efekt, gdy by była to tylko kwestia aparatu wszyscy bylibyśmy super i doskonałe zdjęcia nie robiłyby wrażenia. Nie znam się na tym poza kojarzeniem kilku rzeczy wyczytanych tu i ówdzie. Szukam rozwiązania/sprzętu dzięki któremu będzie mogła nauczyć się coś tam swojego fotografować w mniej lub bardziej artystyczny sposób, a i w razie złapania bakcyla po kilku miesiącach nie okaże się, że sprzęt stanie się swego rodzaju kotwicą gasząc płomień inspiracji. Czy potrzebuje lustra? Odpowiedź jest prosta - Nie mam zielonego pojęcia, z resztą ona też nie
    Ostatnio edytowane przez Virtus ; 15-12-2016 o 17:05

Domyślnie

Moim zdaniem D5300 z 18-105 jest najlepszym wyborem w tym budżecie. Seria D3xx jest okrojona na maksa a początkujący fotograf chciałby spróbować wszystkich funkcji lustrzanki o jakich czyta w poradnikach, nic bardziej nie zniechęca jak niemożność przetestowania i przekonania się na własnej skórze chociażby braketingu albo wstępnego podnoszenia lustra itp.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzasek Zobacz posta
    Moim zdaniem D5300 z 18-105 jest najlepszym wyborem w tym budżecie. Seria D3xx jest okrojona na maksa a początkujący fotograf chciałby spróbować wszystkich funkcji lustrzanki o jakich czyta w poradnikach, nic bardziej nie zniechęca jak niemożność przetestowania i przekonania się na własnej skórze chociażby braketingu albo wstępnego podnoszenia lustra itp.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
    Akurat seria D5X00 też jest okrojona z kilku "ficzerów" o których można wyczytać w poradnikach (np. wspomniane wstępne podnoszenie lustra). Nie zmienia to faktu, że jest to dobry wybór na początek (nie miałem nic z serii D3X00, więc nie umiem ocenić). Jedno jest pewne: jak wspomniał @Madebyziosiek, aparat sam zdjęć nie robi, więc na początku może przyjść rozczarowanie, że zdjęcia (pomimo niezłego sprzętu) wychodzą jakieś nie takie. I to niezależnie od tego, czy się ma entry level, czy zaawansowaną lustrzankę profesjonalną. Podstawa to ćwiczenia, ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia, poparte znajomością samego aparatu. Reasumując: jeżeli Twoja żona lubi i chce robić zdjęcia, kup jej najlepszy aparat, który mieści się w założonym budżecie (D5300 i N18-105 to bardzo dobry początek). Potem motywuj do dalszej pracy i przygotuj się na spore wydatki, jeżeli żona złapie bakcyla
    Lubię robić zdjęcia Na razie pstrykam

Domyślnie

To ja trochę inaczej.
    D5300 i 18-105 to faktycznie dobry zestaw, ale na ładną pogodę (obiektyw jest ciemny). Tym bardziej w niedoświadczonych rękach.
    Dzisiaj jestem ciut mądrzejszy niż trzy lata temu, jak kupiłem pierwszą lustrzankę.
    Ja proponuję:
    albo zwiększyć trochę budżet i kupić samo body D5300 i do tego sigmę 17-50 f/2.8
    albo D5300 + n35 1.8G DX (z tego zestawu zdjęcia powinny być najładniejsze). Wyjdzie to samo co D5300+18-105
    albo D5200 + sigma 17-50 f/2.8 (około 3400zł.) lub n35 f/1.8G DX

Domyślnie

Jeśli się wkręci to zostanie mi tylko się cieszyć - o ile nie będzie zbierać na nowy obiektyw kosztem mojego obiadu
    To nie pierwsza opinia z którą się spotkałem, że ten obiektyw jest ciemny, aż tak źle? (pytam bo nie znam się i nie mam porównania pomiędzy przysłonami)

Fundusze są, ale nie chcę kupować nic powyżej 3000 ponieważ i tak będę miał zacne suszenie, że tyle wydałem bo jej szkoda by było wydać 1600 na D3300 bo wolałaby się zmieścić w 500-600zł i dlatego do tej pory sobie żadnego nie kupiła
    Przymierzałem się do 18-105 ponieważ kitowy nikkor 18-55 jest raczej odradzany a w wielu artykułach piszą, że dobrze jest gdy pierwszy aparat ma regulowaną ogniskową tak aby fotograf amator sam na sobie zrozumiał czego tak naprawdę potrzebuje i co chce fotografować (rzeczywiście?) , chwaląc po drodze obiektywy , które wymieniłeś. Stąd w tym miejscu mam dylemat. Jeżeli to coś pomoże to na dzień dzisiejszy śmiem podejrzewać, że swoje zdjęcia zacznie od szeroko pojętej przyrody i ruszy do lasu lub nad morze tropiąc ptaszki, kwiatki, drzewka, zachody słońca itp
    Ostatnio edytowane przez Virtus ; 17-12-2016 o 16:24

Domyślnie

Może warto kupić trochę tańsze body (np. z serii D3X00) i Sigmę 17-50. Jest jaśniejsza i to w całym zakresie, poza tym dość uniwersalna (przyroda,portret,foto okazjonalno-uliczne). Na pewno wystarczy na długo. Powinieneś zmieścić się w budżecie.

Domyślnie

Też rozważam taką opcję czy nie wziąć np d3300 [+/- 1400] + sigma 17-50 [+/- 1900] Bo przy body D3400 to już bliżej 2000 co ze słoikiem przekroczy budżet o +/-500
    I teraz jak żyć panie fotografie , jak żyć ? :P D5300 + N18-105 czy D3300 + S17-50?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni