Szukaj
D3100 D80 Tamron 17-50 f2.8 pare kitów.
Współczuję młodym, współczuję...
Zdjęcia nie nadają się nawet do zrzucenia z body na kompa.
Powinny zostać usunięte podczas tak zwanego szybkiego 100% (+) przy sprawdzeniu podczas focenia.
Kadry nie są tragiczne, ale nie poradziłeś sobie z światłem zastanym,,, a można w łatwy sposób eleminować tego typu zafarby.
Takie rzeczy się już wie z doświadczenia... rozumiem, że biorąc tak odpowiedzialne zadanie byłeś doświadczony... bo to był ich najważniejszy dzień w życiu !!!
Pozdrawiam.
"Nikon"
Na zdjęciu "po" widać, że zza pleców pana młodego pada dzienne światło, które wywołuje siny odcień m.in. na twarzy panny młodej. Ręka i okolice ucha wyglądają znośnie jeśli chodzi o kolor. Niestety, oświetlenie mieszane nie jest łatwym tematem. W dodatku oświetlenie w kościele to były pewnie tzw "energooszczędne żarówki"...
Sporo tu też zależy od programu, w którym wywołujesz. Różne programy różnie radzą sobie ze światłem mieszanym.
No i ściągnij w końcu w dół te światła, bo zdjęcia z rawa są ciągle bardziej przepalone, niż jpegi z aparatu.
Robiłeś zdjęcia w RAW czy zapomniałeś włączyć a teraz próbujesz się ratować?
To co robisz z tymi jpg to horror ale jest to możliwe tylko wtedy kiedy nie dysponujesz RAW, nie wyobrażam sobie aby jakikolwiek program do obróbki RAW z automatu ustawił tak WB.
Stąd moja prośba o RAW/NEF, którego nadal ani widu ani słychu.
Może to dlatego, że...nie istnieje?
Skontaktuj się z nami