Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Ale Numer!

Domyślnie Ale Numer!

Witam.
    Seria zdjęć "z numerami", różnorakimi. Temat często mijany przez nas na ulicach, a występujący czasami w ciekawych połączeniach.
    Co o (o tym temacie) myślicie?
    Pozdrawiam, Sentire

01.
    02.
    (wersja cz-b)
    http://vpx.pl/i/2016/07/02/d24c8a446...1b2f7f6984.jpg

Domyślnie

Swego czasu fotografowałem we Wro 71=ki (których tak dużo nie jest). Wtedy wydawało mi się to istotne. Jeśli uważasz, że warto to rób, być może z tych zestawień coś wyniknie. Na pewno powinna być nad tym koncepcja (np wszystkie jednakowe, albo kontrasty, albo jeszcze coś w planie (typu poruszona sylweta, auto). Na razie oceniłbym to na zamysł zamysłu w sferze koncepcji, a i wykonanie na 30%.

Pozdro
    Wiesiek

Domyślnie

Witam.
    Dzięki za pozostawiony komentarz i opinię.
    Liczę się z każdym zdaniem, konstruktywną krytykę cenię bardziej niż "lajki", a negatywne oceny biorę na klatę, ale... polemizować (zawsze) mogę, a nawet "muszę".
    Cytat Zamieszczone przez Wujot Zobacz posta
    Na pewno powinna być nad tym koncepcja. Na razie oceniłbym to na zamysł zamysłu w sferze koncepcji...
    I tutaj, któryś raz z kolei zauważam pewną prawidłowość na tym forum - tzn. powtarzalność opinii zw. z tworzeniem tzw. "setu", czy innego "masła maślanego w rejonie mleczarni".
    Zgadzam się z koncepcją np. w przyp. reportażu, ale gdy temat zdj. nie jest "poważny" (jak wskazuje wymowa tytułu tego wątku), tworzony dla przyjemności, to nie bawmy się w (pseudo)artystę. Kodak już "na początku" umożliwił beztalenciom (w sferze malarstwa i nie tylko) "tworzenie" obrazów. Nie odbieram fotografii i fotografom (ostatnio modne Jean Kovalski Fotografę) przekazu, funkcji informacyjnej, czy dokumentacyjnej, ale...
    Cytat Zamieszczone przez Wujot Zobacz posta
    Wtedy wydawało mi się to istotne. Jeśli uważasz, że warto to rób, być może z tych zestawień coś wyniknie.
    ... nawet jeśli moje kadry okażą się "nie-istotne" i/lub nic z nich nie "wyniknie" (zabraknie "sylwety w planie z autem"), to nie zapominajmy o... radości fotografowania!
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=28632
    Z fotografią jest jak z seksem - nie zawsze musi "coś znaczyć", albo mieć jakiś "wynik". Czyż nie?
    Żeby nie zostawić samej teorii - to poprę ją przykładem. Otóż kilka mies. temu spotkałem gościa, który robił zdj. wieży kościoła swoim Ajfonem i... ujrzałem światło(ść)! Zrobił zdjęcie "dla frajdy", bo wieża była ładnie oświetlona. I tyle! Po ciekawej rozmowie z tym fotografem (wymianie zdań nt. fotografii, światła, ciekawych tematów, czy "narzędzi", którymi operujemy) - otrzymałem adres jego strony:
    http://www.andreasguenther-fotografie.com
    Jakież było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem jego... "Prace". Tam znajdziesz zamysł, koncepcję, kontrasty; pierwszy, drugi i trzeci plan plan i to wszystko w dużym formacie.
    I podejrzewam, że gdyby wstawił tutaj jedno zdjęcie do oceny, to dostałby "zjebkę" za "brak tego, czy siamtego" od "panów", którzy ucinają ludziom głowy (i zgarniają tysiaki funciaków), albo fot. z ukrycia ludzi w wózkach, czy "walą palnikiem" po oczach, a potem twierdzą, że to art, factor directory pensil...
    Pozdrawiam (ciągle uczący się na własnych i cudzych błędach oraz Waszych komentarzach fizolOFF
    P.S. "Jak z Ciebie taki Kozak", to sprostaj "tematowi" i sfotografuj... np. Śmierć... Martwej Natury!
    Znam (tu) takich, co by to "popełnili bez zmrużenia oka"...
    Ostatnio edytowane przez Sentire ; 02-07-2016 o 11:27

Domyślnie

W zasadzie to trudno mi się odnieść do Twojej wypowiedzi bo jest potwornie chaotyczna ale spróbuję:

Pokazałeś dwie niezbyt istotne foty. Takie jakich tysiące można wyprodukować przez dzień. Studzienka kanalizacyjna, lampa uliczna, faktura drogi wszystko to może być zarejestrowana przez fotografa i OK. Ale wstawiasz to w przestrzeń publiczną i pytasz się co o tym sądzimy. Wchodzimy już więc w materię artystyczną. Oceniam to uczciwie jak potrafię, proponuję rozważyć koncepcję i pomyśleć o warsztacie bo w mojej ocenie zbyt mało się wysiliłeś aby zajmować moją uwagę. A tą zająłeś wrzucając to na specjalistyczne jednak forum. I tyle.

Elaborat o zwyczajach na forum i jakieś dalsze wycieczki (których nie zrozumiałem) są nieprzedmiotowe bo nie dotyczą tych dwóch fot. Ale ponieważ widzę, że nie trafiłem w oczekiwania to spróbuję inaczej.

Autor w minimalistycznej i ascetycznej formie zajął się fundamentalnym problemem jakim są związki nauki i filozofii. Widać tutaj z jednej strony fascynacje osiągnięciami Kurta Gödla a z drugiej strony dramatyzm Romana Opałki. Całość zgrabnie podlana jest wizualną maestrią bez wątpienia nawiązującą do fotografii elementarnej i tradycji FMA. W ten oto zgrabny sposób...

itd

Pozdro
    Wiesiek
    Ostatnio edytowane przez Wujot ; 02-07-2016 o 15:59

Domyślnie

Dwójka jest delikatniejsza i to ją wybieram.

Domyślnie

Witam (ponownie).
    Wujot - mój błąd, że nie ująłem tego "prościej", a (moja) sprawa dotyczy mianowicie "zwyczaju na forum" układania "wszystkiego" w set. I tu według tego każdy "numer" miałby być fot. w podobnej konwencji (tj. w fot. portretowej, gdzie modelka "powinna" być fot. "tym samym filmem" i tworzy to jeden set, potem inny film, czy cyfra i kolejna sceneria i ten sam WB). A że traktuję każdy "numer", zdjęcie osobno, to nie mam zamiaru łączyć go w "set" (chyba, że będzie to reportaż). I tutaj, czy u Ciebie nie ma żadnej "materii artystycznej"! Bo (jak już powiedziałem) fotografia (w przeciwieństwie do malarstwa) jest jak seks. Striptizerki (w większości) też twierdzą, że ich "profesja", to "sztuka" - przecież każdy może zakręcić się na rurze... A nie znaczy to przecież, że jest ona artystką, a tylko potrafi to robić lepiej niż każdy inny. I tak z "fotografami" jest podobnie. Dlatego panie (żyjący w przeświadczeniu, że tworzy sztukę) "artysto", proszę przestań "kręcić" (odwracać kota ogonem) bo ja nie obrażam się na pogląd o moich (nieistotnych) zdjęciach, a na "zwyczaj". Dziękuję za poświęcony czas, opinię i komentarz. Wiem, że chciałeś z "rangi" swojej i "doświadczenia" pomóc. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.

Dune - dzięki za opinię.

P.S. Wrzucam kolejne (nieistotne) zdjęcie - urzekła mnie kolorystyka tego fragmentu

Domyślnie

Kolorystyka rzeczywiście ok. Ten czarny element na pierwszym planie trochę przeszkadza (nie wiem - może kwadrat kosztem góry ?) i z lewej strony trochę ciasno.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sentire Zobacz posta
    Witam (ponownie).
    Wujot - mój błąd, że nie ująłem tego "prościej", a (moja) sprawa dotyczy mianowicie "zwyczaju na forum" układania "wszystkiego" w set. I tu według tego każdy "numer" miałby być fot. w podobnej konwencji (tj. w fot. portretowej, gdzie modelka "powinna" być fot. "tym samym filmem" i tworzy to jeden set, potem inny film, czy cyfra i kolejna sceneria i ten sam WB). A że traktuję każdy "numer", zdjęcie osobno, to nie mam zamiaru łączyć go w "set"...
    W zestawie, czy też "secie" nie zawsze chodzi o zachowanie konwencji, bardziej o to by poszczególne jego elementy tworzyły całość. W tym wątku też da się zauważyć nieprzypadkową jak sądzę prawidłowość więc nie ma się co spinać. W sumie obu wam chodziło o to samo: koledze komentującemu o to że temat z gatunku tych lekkich a Tobie o dobrą zabawę. Da się to jakoś pogodzić. Co do zdjęć to kolory mi się podobają (nawet bardzo), ale kadr nr 3 już nie za bardzo. Dziwne proporcje i ta przeszkadzajka od której nie idzie wzroku oderwać. Wymęczyła mnie trochę
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 03-07-2016 o 19:28