Mam pytanie do wszystkich którzy mieli styczność z książką "Radość Fotografowania" (dodatkiem przy kupnie d40)..Czy warto się zainteresować tą pozycja czy to zwykły badziew..Cena to 99 pln.
Szukaj
Mam pytanie do wszystkich którzy mieli styczność z książką "Radość Fotografowania" (dodatkiem przy kupnie d40)..Czy warto się zainteresować tą pozycja czy to zwykły badziew..Cena to 99 pln.
S5Pro + 17-50 mm 2.8T+ 50 mm 1.8D, 35 mm 1,8D + SB800 i SB600..
Kupiłem, książkę za pośrednictwem tego forum. Ksiązka była przeznaczona dla syna, lecz ja też korzystam. W każdej książce można się dowiedzieć coś więcej niż jest to napisane w instrukcji obsługi. Dobrze są opisane tryby ustawienia aparatu D40 i D80. Ja osobiście polecam.
Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.
dobra książka nie jest zła , a ta ma wszystko co początkujący w temacie fotografii wiedzieć powinien - podstawy - ładnie, czysto, bez bełkotu wyłożone. No tylko ta cena![]()
|D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
Pozdrawiam Tomek Kić
Książka jest świetna. Jedyną jej wadą jest to, że ma 250 a nie 2500 stron - bo tyle chyba trzebaby było, by wyczerpać tematy, które są tam zasygnalizowane. Ogólnie autorzy dokonali cudów męstwa syntetyzując tak kolosalną dawkę wiedzy w tak zwięzłej formie, a dodatkowo okraszając swe wywody olbrzymią ilością zdjęć.
Co jest wg. mnie niezmiernie istotne - nie ograniczono się do garści dobrych rad i łopatologicznych komunałów typu: "aby zrobić dobry portret staraj się, by buźka wypełniała sporą część kadru", lecz dużą część poświęcono na rozważania o różnych rodzajach kompozycji, malarskim zestawianiu barw, o obszarach, jakie możemy w fotografii eksplorować itp. - jednym słowem obok prozaicznych wskazówek nt. technikaliów możemy zdobyć mnóstwo wiedzy nt. tego, co tak naprawdę ma pierwszorzędne znaczenie dla stworzenia dobrego zdjęcia.
Oczywiście - jest też cholernie dużo informacji o sprzęcie - począwszy od historii Nikona (jak zwykle zgrabnie przedstawionej przez M.Górkę), przez informację nt. współczesnego systemu cyfrowego Nikona, na (bardzo zaawansowanej) cyfrowej ciemni skończywszy.
Co do poziomu merytorycznego książki również nie można mieć najmniejszych zastrzeżeń - pewne problemy są z konieczności przedstawione w dość szkicowy sposób, ale nie dopatrzyłem jakichkolwiek nieścisłości.
Ogólnie książkę polecam - po uważnym przestudiowani tej pozycji można znaleźć naprawdę większość odpowiedzi na pytania, które najczęściej padają na naszym forum. Trochę po macoszemu potraktowano optykę, choć może to i słusznie - znaczenie optyki bardzo często bywa demonizowane, nakręcają się bezmyślne snobizmy i stereotypy i ogólnie panuje powszechne przeświadczenie, że obiektywem ciemniejszym niż f/2.8 nie da się zdjęcia zrobić![]()
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 08-06-2007 o 16:06
Czornyj, a moglbys ja strescic?
Nic by na wymowie nie stracila, a przyjemnosc czytania zupelnie inna![]()
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Witam. Pisze w sprawie ksiazki ktora zakupilem, tnz. wyslalem pieniadze na konto i maila z danymi a jeszcze jej nei dostaelm. co gorsza pisalem maile przez miesiac nie dostalem nawet zadnej odpiwiedzi. nie wiem do kogo sie zwrocic. czy ktos moze mi pomoc?
Zasadniczą wadą tej książki jest forma. Myślę, że format np A4 dałby coś czego brakuje mianowicie czytelnej czcionki i większych zdjęć. Dobór kolorów jest moim zdaniem nietrafiony, bo np cienką srebrną czcionkę na czarnym tle czyta się dosyć trudno. Do przedstawionej treści nie mam uwag.
Tymczasem Nikon
zastanawiam nad kupnem tej ksiażki na allegro, tylko zastanawia mnie jedno, bo cena wacha się od 36-90 zł, czy są jakies rózne wydania tej książki ???
Różnią się jedynie okładką, jest wersja w sztywnej oprawie
D80 |MB-D80|Tokina 12-24/4|Nikkor 35/2.0 |Nikkor 50/1.8| Nikkor 85/1.8 | Nikkor 70-300 VR | SB 600
GG:1305596
wiec po co przepłacać![]()
Skontaktuj się z nami