Close

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 77

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Dla Ciebie to jakieś nieistotne drobiazgi nie mające niczego wspólnego z naszą wolnością a dla mnie to kolejna próba coraz głębszej ingerencji w nasze życie codzienne. Na prawdę nie widzisz do czego to wszystko może doprowadzić?
    No właśnie...
    bo zamiast do tematu podejść ze zdrowym rozsądkiem i odrobiną pomyślunku, ludzie zaczynają krzyczeć o wolności, prywatności, bezpieczeństwie małych dzieci i kobiet w ciąży.

To NIE jest zagrożenie dla demokracji i wolności, to jest NAJWYŻEJ zagrożenie dla prywatności, a jeśli ktoś nie rozumie, że prywatność jest w domu a nie poza nim, to nie zrozumie też różnicy między prywatnością a wolnością.

Konkretnie i na temat, jednym zdaniem, które prawa do wolności zabiera ustawa o inwigilacji a w szczególności konieczność rejestrowania kart prepaid
    - wolność osobistą - nie możesz iść gdzie byś chciał
    - wolność słowa - nie możesz powiedzieć co myślisz

idąc dalej w jakie fundamentalne wolności uderza prawo do podsłuchiwania, czy wiesz że podsłuchać Cię może ziomek siedzący obok w kawiarni - czy siedzenie obok w kawiarni jest pogwałceniem wolności?

Żyjemy w czasach, w których to co mówimy/piszemy jest publiczne i o ile nie mówisz/piszesz (analogowo) u siebie w domu, oczekiwanie że ktoś nie będzie słuchał bo to niegrzeczne jest zwykłą durnością i kwalifikuje się do tej samej szufladki co ekoterroryzm i ultrafeminizm...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

najgorsze jest uwazanie, ze to wszystko jest normalne, że zawężanie swobód jest procesem zwyczajnym i wrecz naturalnym.
    chodzi o przyzwyczajenie nas do tego a wtedy przelkniemy w koncu każde prawo zabierajace nam kolejny kawalek powietrza.

wśród obaw o prywatność trudniej się zauważa coraz mniejszy zakres swobód ekonomicznych, czy to na skutek działań firm prywatnych czy w porozumieniu z rządami państw, sprzedajacych wolność obywateli firmom prywatnym. vide olimpiada w Londynie (np. frytki tylko z macszit) czy mistrzostwa Euro.

również wydaje się blogoslawienstwem a nie oddaniem niezaleznosci np. to ze jakas firma funduje siłownię czy lawke w parku ze swoim logo.

Domyślnie

Nie no pewnie, że to oddanie niezależności.
    a spróbuj się podpisać pod swoim zdjęciem bezbożny ciemiężycielu!

Konkretnie i na temat, jednym zdaniem, które prawa do wolności zabiera ustawa o inwigilacji a w szczególności konieczność rejestrowania kart prepaid
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)

ksh
    Gość

Domyślnie

Spory problem to przyzwyczajenie i życie z tym, przecież obecnie od dawna w EU nie ma wolności gospodarczej, handel i produkcja jest regulowana, o dopłatach i funduszach unijnych nie wspomnę bo to pogłębia problem tylko.
    Zamiast zapowiadanej integracji mamy tylko większą kontrolę nad wszystkim, dlaczego nie mogę mieszkając w krakowie otworzyć sobie firmy w barcelonie, płacić podatków w berlinie i ubezpieczyć się w sztokcholmie, takie opowieści jeszcze były dziesięć lat temu, teraz EU zamyka się na integracje, kraje dominujące ugrały co chciały, więc teraz pora uzyskać dogłębną kontrolę na wszystkim.
    Może bardzo histerycznie napisane ale takie są realia, jeśli ktoś szuka wolności i braku inwigilacji to niech zapomni o euro sajuzie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Może bardzo histerycznie napisane ale takie są realia, jeśli ktoś szuka wolności i braku inwigilacji to niech zapomni o euro sajuzie.
    Na przykład Nigerię polecam albo Peru...

Żyjemy na najlepszym możliwym do życia kontynencie i z tego dobrobytu pierniczy się w głowach, rozglądnijcie się i zastanówcie przez chwilę jakie problemy ma nasze społeczeństwo...

Bo mi każą kartę rejestrować, bo na ajfona trzy miesiące muszę zbierać, bo frytki za mało proste i kij tam, że są miejsca gdzie imperator daje do wyboru 4 fryzury i wszyscy muszą się strzyc według wzoru, BO PRZECIEŻ KARĘ MUSZĘ REJESTROWAĆ MOJA WOLNOŚĆ!

I jeszcze raz: prywatność to nie wolność. Prywatność nie istnieje poza domem od czterystu lat lekko a może i pięciuset. Wolność nie ma nic wspólnego z rejestracją kart.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    (...) Służby szpiegowały, szpiegują i bęjdą szpiegowały, żadna ustawa nic w tym zakresie nie zmieni. Zmienia się to, że jeśli znajdą jakiegoś achmeda, z bombą, to zamiast robić głupie i ryzykowne prowokacje, po prostu go zamkną, bo dowody będą legalne (...)
    Służby będą szpiegowały coraz bardziej i tego nikt ani nic nie zmieni. Choć nie sądzę aby dzięki temu ochroniły kogokolwiek przed - jak to napisałeś - achmedami z bombami. Raczej utrudnią życie, poprzez kolejne kagańce, zwykłym obywatelom. Achmedy z bombami, jeżeli tylko zechcą, to zrobią, co zechcą...

Domyślnie

Nie da się bardziej, wszystko co piszesz jest szpiegowane, więc bardziej już nie ma - czas to zrozumieć...

Domyślnie

Zawsze może być... bardziej. Choćby, jak ktoś już wcześniej napisał, poprzez wszczepienie każdemu obywatelowi czipa. Na razie takich czipów nie mamy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Zawsze może być... bardziej. Choćby, jak ktoś już wcześniej napisał, poprzez wszczepienie każdemu obywatelowi czipa. Na razie takich czipów nie mamy...
    Rozczaruję Cię, czipy już dawno mamy... Nazywają się smartfony i masz je 100% czasu przy tyłku, więc nikomu żaden czip nie jest potrzebny, żeby wiedzieć gdzie byłeś całą dobę, codziennie cały rok...

Kiedyś to już pisałem, napiszę jeszcze raz. Jeśli pojawi się rozsądne rozwiązanie to będę pierwszą osobą, która się zaczipuje.

Wystarczy odrobina wiedzy o tym jak działa Świat, żeby wiedzieć że chętnym do podsłuchiwania i szpiegowania nie potrzebny jest czip do szpiegowania za to zdecydowanie byłaby wygodna dla mnie...

Domyślnie

A ja bym poszedł jeszcze dalej i powiedział, że nasze pierwsze czipy nazywają się komputery z dostępem do internetu i mamy je od dawna, nawet jak z nimi nie chodzimy po mieście. W dobie handlu informacją na temat użytkownika dziwi mnie, że ktoś się czuje jeszcze anonimowy, ma prywatność i czuje się niezależny... Mamy google "czytające" nasze wiadomości, smartfony z których nie wyjmuje się bateria, żeby ktoś odpowiedni zawsze mógł nas zlokalizować, ciasteczka w przeglądarce skrupulatnie odnotowujące co robimy online, karty płatnicze, które można wykorzystać na milion sposobów przeciwko nam, nawet na google streat viev możesz zobaczyć jak Twoja żona pije kawę z Twoim najlepszym kumplem, miasta mają monitoringi, operatorzy trzymają naszą korespondencję sms i bilingi telefoniczne, a dostawcy internetu listę adresów IP, które odwiedzaliśmy. Na prawdę ktoś się czuje anonimowy, wolny i ma poczucie prywatności? Byłem kiedyś w takim miejscu, Załęcze Wielkie - Nadwarciański Gród - nie ma zasięgu, nie ma internetu, jest zielono, Warta szumi, ptaki śpiewają... To jest dla mnie prywatność...
    A tak na serio obecna władza zalegalizowała to co robiły poprzednie władze (w tym obecna poprzednim razem) w zakresie zbierania informacji na nasz temat. Czy będzie ich interesować tylko to, czy znam wersy koranu i lubię wybuchy? Wątpię... Nigdy mi się to nie podobało i nigdy mi się podobać nie będzie. Czy kogoś to interesuje, jakie ja mam zdanie? Od sześciu stron wylewacie żale na temat, w którym i tak nie macie nic do powiedzenia... Nie szkoda paluszków i klawiatury?

Pozdrawiam serdecznie!
    Ostatnio edytowane przez RobertMiernik ; 15-05-2016 o 14:14 Powód: literówka

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni