Close

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 89

Domyślnie

Poziomy nacisku zwykle (choć niekoniecznie) przekładają sie na czułość tabletu na nacisk i jego zwiekszenie/zmniejszenie. Dokładność to co innego - decyduje ona o precyzyjnym odwzorowaniu gestu na ekranie, wiec też im wieksza, tym lepiej! Ale parametrami rysował nie bedziesz, istotne jak tablet sprawdza sie w praktyce!

Domyślnie

step.tom ciezko mi cos doradzic Quadpen ma blisko 2x wieksza dokladnosc, ale jest tez dwukrotnie mniejszy od XL, tak wiec w sumie wychodzi na jedno. Poza tym Quadpen jest bezprzewodowy - wygoda kosztem baterii.

Jesli chodzi o minimalny nacisk wywolujacy akcje to w przypadku XXL, ktorego uzywam, jest on znacznie mniejszy od wagi piora (przy ustawionej maksymalnej czulosci).

Ogolnie prosze sie nie sugerowac moja opinia na temat tabletow - uzywalem dokladnie jednego: Pentagrama O'pen XXL i moge powiedziec o nim tyle: dla mnie jest za duzy do obrobki zdjec (A4 - na szczescie mozna ograniczyc obszar roboczy) i ma biedne oprogramowanie, ktorego nie udalo mi sie zmusiac do prawidlowego wykorzystania klawiszy skrotow tabletu w photoshopie (na cele szczescie sa zbedne).
    Jesli chodzi o sile nacisku na piora to imho jest ona nieco zle rozlozona - co prawda minimalny nacisk jest niewielki, ale w zasadzie nie uzywalem gornych 50% gdyz wymagany nacisk jest dla mnie za duzy zeby wygodnie pracowac.

[ Dodano: Sro Sie 31, 2005 12:22 am ]
    jesli bedziesz we wrocku w najblizszym czasie moge dac sie pobawic - powinienem byc na miejscu po weekendzie.
    c2h5oh
    |Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
    http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu

Domyślnie

Pozwolicie, że do dyskusji wtrącę swoje trzy grosze.
    Przez moje ręce przeszło już 4 tablety: dwa pentagrama, jeden no-name i ostatnio mam Wacom'a Volito (oczywiście wszystkie były malutkie).
    Jeśli mogę coś doradzić, to nie kupuj tabletu z zasilanym piórkiem, poszukaj albo na "sznurku", albo nie wymagające zasilania (Wacom )
    Pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Dzięki Czornyj i c2h5oh

c2h5oh dzięki też za propozycję ale do Wrocławia mi trochę nie po drodze. Wypróbuje w MM. Mam tam znajomego kolesia z foto to załatwi test porównawczy. Wiem teraz czym się kierować przy wyborze urządzenia.

Pozdrawiam

[ Dodano: Sro 31 Sie, 2005 ]
    Witaj idiom
    Jeśli mogę coś doradzić, to nie kupuj tabletu z zasilanym piórkiem, poszukaj albo na "sznurku", albo nie wymagające zasilania (Wacom )
    Nie bądź taki tajemniczy. Mógłbyś coś więcej na ten temat dopowiedzieć

Domyślnie

To nie jest żadna tajemniczość, ot po prostu porada praktyczna, zasialnie piórka to jedna bateryjka AAAA lub AAA. O ile AAA łatwo jest dostać (jest zdecydowania cięższa), to AAAA już gorzej (raz pamiętem schodziłem "pół" Wrocławia, żeby taką kupić i z tego co kołace mi się po głowie, kosztowała zdecydowanie więcej niż standardowe paluszki).
    Wiadomo, bateryjka waży, bateryjka się wyczerpuje (zgodnie z prawami, najczęściej kiedy jest najbardziej potrzebna).

W związku z powyższym, zakup obecnego tabletu był obarczony założeniem braku bateryjki w piórku. Wybór padł na Wacom'a gdzie piórko jest nie wymagające zasilania.

Zapomniałem dopisać, że te "na sznurku" zasilane są poporostu kabelkiem z tableta, miałem takiego pentagrama piękna sprawa (tyle że był na COM'e i musiałem go sprzedać)

Wielką zaletą takiego tabletu jest to, że nie zgubisz piórka
    Pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Dzięki idiom

Wszystko jasne.

Pozdrawiam

Domyślnie

Mam Intuosa dwójkę, A5. Kiedy wybierałem tablet - przelotnie miałem się okazję pobawić również ówcześnie produkowanymi Pentagramami - i Wacom po prostu mnie ujął, bo po wstępnym ustawieniu pasującej mi czułości na nacisk rysowało mi się nim nieomal naturalnie... Fakt, był sporo droższy - ale w mojej opinii warto było. Obie rozdzielczości (przesunięcia i nacisku), ilość parametrów zczytywanych z piórka (np. pochylenie) możliwość dokupienia np. "aerografu" - przeważyły.

I w ogóle: "poważniejszej" edycji zdjęcia bez tabletu sobie nie wyobrażam i kocham swój tablet (a najbardziej lubię się z nim kochać "na paintera siódemkę" ).

Natomiast co do rozmiaru - uważam, że nawet A6 zupełnie wystarczy do edycji zdjęć.

Aha: a myszki Wacoma (tej z kompletu) nie używam wcale - jakoś nie mogłem jej "dostroić" do ręki... jestem nieodrodnym fanem Logitecha
    Pzdrwm-
    Wojtek J.K.
    "Sometimes a photograph captures reality, sometimes the imagination. Ultimately, simply captures a moment in time. And it lives forever."

Domyślnie

-->step.tom

>Z pewnoscią masz rację, że marka idzie w parze z jakością. Ale ponad 2 500 PLN za
    >tablet to dla mnie "samogwałt"

To jest cena w Polsce? To nic dziwnego, ze jestesmy technologicznie w tyle. Ja kupilem swojego Wacoma Intuosa 3, A4, nowego w sklepie za mniej niz 500 $AU, to jest gora 1500 pln. Heh. Ceny A5 byly rzedu 350-400, a A6 okolo 300.

Pozdrawiam,

Polak
    Chcesz sie poczuc, jak w Polsce? Porozmawiaj z Sailorem. Polecam! Swietna kuracja wstrzasowa!

Domyślnie

Intuos 3 A4 kostuje w Polsce 2200, ale A5 i A6 już podobnie jak u was: 1500 i 1000PLN. A z ciekawości: ile u was kosztuje Cintiq?

Domyślnie

-->Czornyj

>Intuos 3 A4 kostuje w Polsce 2200, ale A5 i A6 już podobnie jak u was: 1500 i
    >1000PLN

A6 to cena okolo 280 $AU x 2.5 = 700 pln. Nie mowiac juz o tym, ze przecietny Australijczyk szybciej zarobi te 280 dolarow niz Polak 1000 zlotych.

> A z ciekawości: ile u was kosztuje Cintiq?

Znalazlem w innym sklepie: Wacom 21" LCD CINTIQ MONITOR $4,299.00

Wyglada na drogi sklep, bo cany Intuosow bylo o jakies 30-50% wyzsze niz w innych. Ale w innych nie ma Cintiq

Pozdrawiam,

K.Polak
    Chcesz sie poczuc, jak w Polsce? Porozmawiaj z Sailorem. Polecam! Swietna kuracja wstrzasowa!

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów